Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat miercuri, 31 ianuarie 2024, o dezbatere cu tema “Păstrarea identității naționale a românilor din Diaspora: rolul Ambasadelor, Consulatelor, Institutelor Culturale și provocărilor actuale”.
George Simion, președintele AUR, Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere AUR și președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni și europarlamentarul Cristian Terheș au avut intervenții în cadrul dezbaterii pe parcursul căreia s-a discutat despre Diaspora română, care reprezintă peste 6.000.000 de persoane care sunt plecate din propria țară și încearcă să își câștige existența dincolo de frontierele României.
George Simion a precizat, în deschiderea dezbaterii, că Ambasadele, Consulatele și Institutele Culturale, cu mici excepții, sunt văduvite de profesionalismul pe care îl dorim la vârful acestor instituții.
Președintele AUR a explicat cum slaba gestiune a realizării actelor, carențele mari în programări, în felul cum funcționează aceste instituții îndepărtează cetățenii români care trăiesc peste hotare de țara mamă.
”Ne-au scris foarte mulți oameni că nu pot face certificat de naștere pentru copii din cauza acestor probleme. Și, majoritatea, se iau cu treaba, cu munca, pentru că românii de peste hotare muncesc mult și se apucă și iau copilului certificat de naștere din Spania, din Italia și astfel îi pierdem definitiv pe acești copii care se nasc din părinți români”, a spus George Simion.
Așa cum se poate vedea și din programul de guvernare AUR, unde anunțăm clar că protejăm și promovăm interesele comunităților românești istorice și ale românilor din Diaspora, George Simion a mai precizat că este necesar un recensământ general național în toate țările în care trăiesc români.
”De altfel, o prioritate guvernamentală pentru ca toți românii de peste hotare să aibă acte valabile românești este primul punct în strategia noastră pentru Diaspora. Restabilirea legăturii României cu cetățenii săi, oriunde locuiesc ei. În primul rând, pe primul loc, trebuie să punem cetățeanul român”.
Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere AUR și președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni, a punctat, în cadrul dezbaterii, că întâi de toate trebuie să fim conștienți de faptul că avem o țară afară.
”Noi trebuie să nu uităm că avem și alte milioane de etnici români care ar merita într-un fel sau altul să le fie recunoscută apartenența la națiunea română și de care nu ne îngrijim. Nu există o strategie pentru românii de pretutindeni, deci nici pentru cei din comunitățile istorice de lângă România, care nu au cetățenie, nici pentru cei din anumite state care au recăpătat cetățenia română, nici pentru românii din exilul economic”, a spus Claudiu Târziu.
Acesta a mai precizat, în cadrul intervenției pe care a avut-o, că strategia noastră nu poate să fie aceea de a întreține o țară afară, ci trebuie să se axeze pe măsuri care să determine întoarcerea masivă a românilor în țară, așa cum Polonia a reușit și că, dacă ei au reușit, reușim și noi.
”Ce trebuie făcut pentru asta? Trebuie creat un context favorabil pentru dezvoltarea lor aici, pentru readaptarea aici, pentru reinserția în societatea românească, pentru ca românii născuți în afara granițelor, și care au și crescut acolo, au făcut școala acolo, să se poată integra sau reintegra în România. Sisteme de educație, de sănătate, mai puțină birocrație cu privire la documente, consultanță pentru afaceri. O adevărată strategie pe care AUR o are, am propus-o. Am spus măsuri din această strategie cu multe ocazii. Și noi nu doar spunem, ci suntem hotărâți să le și ducem la îndeplinire atunci când vom fi investiți cu guvernarea țării.
Până atunci facem ce stă în dreptul nostru: proiecte de legi, presiuni asupra autorităților să își îndeplinească obligațiile și o muncă de conștientizare a situației românilor din afara granițelor. Pentru că acești ticăloși care conduc România de prea multă vreme au inoculat ideea că românii din afara granițelor nu ne mai interesează, nu ne aparțin, că nici nu ar trebui să voteze, să fie abandonați pentru că au plecat și nu trebuie să ne mai intereseze.”
Claudiu Târziu a încheiat spunând că astfel de lucruri trebuie respinse de patrioții autentici și trebuie să arătam că există soluții.
Cristian Terheș, europarlamentar, cel care deschide lista candidaților AUR pentru Parlamentul European, a spus că potrivit Constituției României, la art. 4, alineatul 1, statul român are ca fundament unitatea poporului, că România este patria comună și indivizibilă a tuturor cetățenilor români și statul român, în același timp, are ca fundament unitatea poporului și solidaritatea cetățenilor, indiferent unde s-ar afla ei.
”Ne regăsim în această situație în care avem o țară în afara țării. Cu milioane de români care au fost nevoiți să părăsească țara de baștină. Față de acești români avem o obligație de a-i reprezenta și a-i apăra așa cum se cuvine”, a punctat europarlamentarul Terheș.
Candidatul AUR la alegerile europarlamentare a mai spus în cadrul intervenției sale că poți să ai case în multe țări din lumea asta, dar acasă este un singur loc din lumea asta, acolo unde te-ai născut, în România.
În cadrul dezbaterii, moderată de Eugen Popescu – coordonatorul Comisiilor AUR pentru Politică externă și pentru Românii de pretutindeni, s-a discutat și despre ”Linia Verde”, modul prin care AUR vine în ajutorul românilor din Diaspora întrucât statul român nu caută sau nu găsește soluții pentru rezolvarea acestor probleme precum dificultatea cu care obțin o programare la un consulat sau despre calitatea proastă a serviciilor pe care acestea le oferă.
Întreaga dezbatere poate fi urmărită accesând linkul: https://www.youtube.com/watch?v=NJILozNyZlY
Nu există răspunsuri