Domnul Darius Pop:
Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă.
Titlul declaraţiei mele politice de astăzi este “HoReCa – îngenuncheată şi la capăt de drum!”.
Vă rog din suflet, în numele tuturor românilor, ca această intervenţie politică să fie luată în considerare, deoarece implică o problemă la nivel naţional şi afectează întreaga populaţie şi economia României.
Dragi şi distinşi colegi,
Astăzi, aş dori să aduc în atenţia dumneavoastră o problemă importantă care vizează în mod direct populaţia şi economia ţării noastre, îngenuncherea întregii industrii HoReCa. Falimentul bate la uşa tuturor.
Înainte de criza COVID-19, în industria HoReCa activau circa 40.000 de societăţi comerciale cu capital 100% românesc, având o cifră de afaceri de 5 miliarde de euro şi aproximativ 400.000 de angajaţi, care reprezentau 10% din numărul total al angajaţilor care activează în sectorul privat.
Şi ce aţi făcut, domnilor guvernanţi?! Aţi profitat de această pandemie şi aţi instaurat o criză care a sfâşiat la propriu această industrie, fiind în prezent cea mai afectată, înregistrând un declin brusc care a dus la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% şi a determinat suspendarea activităţii în cazul a peste 40% dintre operatori.
Îmi exprim public îngrijorarea cu privire la efectele dezastruoase create de răspândirea virusului COVID-19 în industria ospitalităţii, efecte care se resimt în toată industria turismului la nivel mondial.
Vă aduc la cunoştinţă faptul că, potrivit unui studiu comandat de HORA, împreună cu organizaţiile membre în Alianţa pentru turism, efectuat pe o perioadă de 5 ani, aportul HoReCa la produsul intern brut este de aproximativ 5,07%.
Cum este posibil să închidem propriile restaurante şi să ne batem joc de industria HoReCa, care contribuie la creşterea economică a României, dar, în schimb, să lăsăm supermarketurile deschise, care favorizează economia altor ţări?
Să luăm un exemplu. Cum explicaţi, dragi guvernanţi, faptul că 100 de persoane aflate la înghesuială într-un supermarket sunt mai protejate împotriva virusului decât 100 de persoane care se află într-un restaurant şi respectă regulile de protecţie şi distanţare socială? Unde este logica? Sau, mai bine spus, care este interesul? Pentru că binele populaţiei şi al ţării se exclud în acest context.
Luaţi în considerare că lipsa predictibilităţii din industria HoReCa, în climatul economic actual, nu face decât să împingă pe marginea prăpastiei antreprenorii care au investit în această industrie şi care au responsabilităţi majore faţă de angajaţi.
Având în vedere că redeschiderea teraselor nu a atras o creştere a numărului de persoane infectate, putem concluziona că redeschiderea completă a restaurantelor se poate face în siguranţă.
Trag un semnal de alarmă referitor la faptul că proprietarii şi operatorii din HoReCa sunt trataţi incorect de către Guvern, în comparaţie cu celelalte industrii, şi solicit redeschiderea, în cel mai scurt timp, a restaurantelor în interior, cu respectarea regulilor împotriva răspândirii virusului.
Vă mulţumesc.
Deputat AUR, Darius Pop, Circumscripţia nr. 26 Maramureş.
Nu există răspunsuri