”Reinițierea demersurilor necesare modificării Constituției privind familia tradițională bazată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie! ”
Pilonii doctrinari ai Alianței pentru Unirea Românilor au fost, încă de la lansarea din 2019 ca mișcare politică, FAMILIA, NAȚIUNEA, CREDINȚA și LIBERTATEA. Pe acești piloni doctrinari ne-am bazat toate acțiunile și discursurile noastre politice de când prin voința oamenilor am devenit partid parlamentar.
Familia bazată pe căsătoria între un bărbat și o femeie a fost ridicată la rang de Taină și a fost binecuvântată și cinstită de Mântuitorul Iisus Hristos prin prezența Sa, a mamei Sale și a ucenicilor Săi la Nunta de la Cana Galileii, arătând astfel valoarea sfântă a familiei conjugale pentru viața Bisericii. Și cum Biserica a făcut parte din totdeauna din viața românilor , familia formată prin căsătoria dintre un bărbat și o femeia a stat la baza dezvoltării noastre ca neam și țară.
Națiunea noastră este puternic amenințată după ce, în luna Septembrie 2023 Colegiul de judecători ai Marii Camere a CEDO a respins contestația făcută de Guvernul de la București asupra deciziei istorice pronunțate în luna mai de Curtea Europeană a Drepturilor Omului prin care statul român e obligat să adopte o legislație pentru recunoașterea cuplurilor de același sex. Hotărârea este acum definitivă și executabilă.
Practic, autoritățile trebuie să ofere o formă de protecție juridică cuplurilor homosexuale, conform standardelor CEDO. Aceste standarde nu te obligă să recunoști o căsătorie între aceste cupluri, ci măcar un parteneriat civil.
Parteneriatul civil este sursa toxică a destrămării importanței și autorității moral formatoare a familiei. Parteneriatul civil este un surogat al căsătoriei și un element destructurant al ordinii spirituale și morale din societate.
Alianța pentru Unirea Românilor și-a exprimat foarte clar poziția în această privință încă din luna Mai, conducerea AUR cerând Guvernului să conteste decizia pe care Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunţat-o cu privire la căsătoriile între persoanele de acelaşi sex. Totodată, AUR a solicitat Executivului să îşi exprime foarte clar poziţia cu privire la acest subiect. AUR a mai spus atunci că va demara procedurile pentru organizarea unui nou referendum pentru redefinirea familiei în Constituţie.
Pe 6 şi 7 octombrie 2018 a avut loc un referendum de modificare a Constituţiei României, demersul având la bază o iniţiativă cetăţenească demarată de Coaliţia pentru Familie, la sfârşitul anului 2015. Referendumul, susţinut şi de către BOR, nu atins pragul necesar validării.
Inițiativa a vizat înlocuirea sintagmei „între soți” din art. 48, alin. (1) al Constituției cu una mai restrictivă, „între un bărbat și o femeie”. Referendumul urmărea interzicerea constituțională a căsătoriilor între persoanele de același sex, deoarece Codul Civil poate fi schimbat fără consultarea populației.
În votul din Camera Deputaților de pe 9 mai, 22 de deputați s-au opus referendumului: 15 de la USR, câte doi de la ALDE, UDMR și PNL și unul de la PSD.
Senatul a adoptat pe 11 septembrie 2018, în calitate de for decizional, inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției.Propunerea de revizuire a fost adoptată cu 107 voturi „pentru”, 13 „împotrivă” și șapte abțineri. Toate voturile „împotrivă” au venit de la senatorii USR, iar câțiva senatori PNL s-au abținut.
Ca urmare a deciziei CEDO din luna Septembrie 2023, Alianța pentru Unirea Românilor a hotărât să reinițieze demersurile pentru organizarea referendumului privind modificarea corespunzătoare a art.48, alin. ( 1 ) din Constituție astfel încât să se specifice clar că familia este formată doar dintre un bărbat şi o femeie .
Este interesant de urmărit care va fi poziția partidelor care s-au opus în 2018 acestei schimbări de data aceasta în prag de an electoral.
Nu există răspunsuri