Daniel Gheba – declarație de presă – Importul de legume şi fructe reprezintă moartea agriculturii noastre

Importul de legume şi fructe reprezintă moartea agriculturii noastre
Problema importurilor de produse alimentare făcute de ţara noastră devine un factor negativ în balanţa deficitului comercial pe care îl avem în acest moment.

Conform datelor cu caracter public, România a importat doar din Turcia, fructe şi legume de 200 milioane euro, în primele 8 luni ale acestui an. Acest aspect reprezintă o creştere de 46% faţă de anul 2022. Alte ţări exportatoare de fructe şi legume sunt: Polonia, Grecia, Bulgaria, Olanda.
Presa din Turcia anunţă că exporturile au depăşit toate previziunile optimiste ale acestora, un rol cheie avându-l ţara noastră. 196 de milioane de dolari au însumat tranzacţiile comerciale cu România în acest sector agricol şi alimentar.
Dintre produsele importate, tomatele sunt pe primul loc cu un total de 351 de milioane de dolari. Locurile 2 şi 3 sunt ocupate de mandarine şi de cireşe.
Deşi avem potenţial de producere, România a ajuns să importe 90% din cantitatea de roşii consumată. Dacă acum câteva decenii, ţara noastră era exportatoare netă de tomate, azi a devenit piaţă de desfacere a produselor altor state.
Din păcate, am observat că pe perioada verii, toate hipermarketurile au avut la vânzare roşii din export, cele româneşti având o cotă mică.
Cauza o reprezintă atestatele de producători, regăsite la foarte multe persoane sau firme care aduc marfă turcească şi o etichetează ca fiind românească.
AUR consideră agricultura românească ca fiind baza de la care trebuie reconstruit statul român. Aceste politici de importuri nejustificate trebuie readuse la standardele de decenţă şi de normalitate.
Ca membru al Comisiei pentru Agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice trag un semnal de alarmă. În demersul nostru trebuie să fim ajutaţi şi de instituţiile statului care se ocupă cu aceste aspecte. Din păcate, a trebuit să aflăm din informaţiile autorităţilor de la Ankara despre comerţul cu legume şi fructe, deoarece autorităţile noastre nu oferă astfel de date nici în urma sesizărilor parlamentare. Ofer şi un exemplu pentru a-mi susţine punctul de vedere. Am înaintat sesizări către ANSVSA la mijlocul lunii iunie într-o altă speţă dificilă cu care ne confruntăm: importul de miere. Nici până la ora actuală nu am primit informaţiile solicitate.
Voi continua aceste sesizări şi voi invita legumicultorii la şedinţele Comisiei pentru agricultură. Vom face demersurile de rigoare şi pentru o interpelare parlamentară a ministrului Agriculturii pentru a ne oferi soluţii şi date suplimentare.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR a luat act de protestele românilor în privința amplasării statuii Hidra a sculptorului contemporan Costin Ioniță în fața grupului statuar al Voievozilor Români, lucrare de artă de for public, din perioada interbelică, șapte dintre statui fiind incluse în lista monumentelor istorice. Întrebarea legitimă este cine […]
Demiterea șefului APIA, Ionuț Lupu, după doar două luni de mandat, pe motiv că ar fi blocat banii pentru fermieri nu este altceva decât o mascaradă făcută de ministrul PSD al agriculturii, Florin Barbu, nimeni altul decât marioneta lui Paul Stănescu, doar pentru a ascunde adevăratul […]
Alături de activistul Tiberiu Boșutar, dăm startul celui mai important proiect inițiat împotriva mafiei pădurilor. AUR înființează Departamentul „Legea Codrului de AUR”, prin care vrem să aducem investigații de proporții despre jaful făcut asupra resurselor țării de șmecheri protejați la nivel local chiar de cei care […]
Alianța pentru Unirea Românilor îi îndeamnă pe românii patrioți, indiferent de culoarea politică, să se alieze la alegerile locale împotriva reprezentanților PNL-PSD, care țin România în subdezvoltare de mai bine de 30 de ani. „Având în vedere graba guvernării de a face alegeri comasate, ne schimbăm […]
Adresată: Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de StatisticăDe către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țăriiCircumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţăriiObiectul întrebării: Datele recensămintelor generale ale populației României privind […]
Către: Domnul Ion-Marcel CIOLACU, Prim-ministrul RomânieiDe la:Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş Subiectul întrebării: Renovarea Palatului Victoria Stimate domnule Prim-ministru, Având în vedere anunțul recent al Premierului Marcel Ciolacu privind planurile de reabilitare a Palatului Victoria, finanțate cu fonduri europene, exprimăm preocupare specială asupra […]