Daniel Gheba – declarație de presă – Importul de legume şi fructe reprezintă moartea agriculturii noastre

Importul de legume şi fructe reprezintă moartea agriculturii noastre
Problema importurilor de produse alimentare făcute de ţara noastră devine un factor negativ în balanţa deficitului comercial pe care îl avem în acest moment.

Conform datelor cu caracter public, România a importat doar din Turcia, fructe şi legume de 200 milioane euro, în primele 8 luni ale acestui an. Acest aspect reprezintă o creştere de 46% faţă de anul 2022. Alte ţări exportatoare de fructe şi legume sunt: Polonia, Grecia, Bulgaria, Olanda.
Presa din Turcia anunţă că exporturile au depăşit toate previziunile optimiste ale acestora, un rol cheie avându-l ţara noastră. 196 de milioane de dolari au însumat tranzacţiile comerciale cu România în acest sector agricol şi alimentar.
Dintre produsele importate, tomatele sunt pe primul loc cu un total de 351 de milioane de dolari. Locurile 2 şi 3 sunt ocupate de mandarine şi de cireşe.
Deşi avem potenţial de producere, România a ajuns să importe 90% din cantitatea de roşii consumată. Dacă acum câteva decenii, ţara noastră era exportatoare netă de tomate, azi a devenit piaţă de desfacere a produselor altor state.
Din păcate, am observat că pe perioada verii, toate hipermarketurile au avut la vânzare roşii din export, cele româneşti având o cotă mică.
Cauza o reprezintă atestatele de producători, regăsite la foarte multe persoane sau firme care aduc marfă turcească şi o etichetează ca fiind românească.
AUR consideră agricultura românească ca fiind baza de la care trebuie reconstruit statul român. Aceste politici de importuri nejustificate trebuie readuse la standardele de decenţă şi de normalitate.
Ca membru al Comisiei pentru Agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice trag un semnal de alarmă. În demersul nostru trebuie să fim ajutaţi şi de instituţiile statului care se ocupă cu aceste aspecte. Din păcate, a trebuit să aflăm din informaţiile autorităţilor de la Ankara despre comerţul cu legume şi fructe, deoarece autorităţile noastre nu oferă astfel de date nici în urma sesizărilor parlamentare. Ofer şi un exemplu pentru a-mi susţine punctul de vedere. Am înaintat sesizări către ANSVSA la mijlocul lunii iunie într-o altă speţă dificilă cu care ne confruntăm: importul de miere. Nici până la ora actuală nu am primit informaţiile solicitate.
Voi continua aceste sesizări şi voi invita legumicultorii la şedinţele Comisiei pentru agricultură. Vom face demersurile de rigoare şi pentru o interpelare parlamentară a ministrului Agriculturii pentru a ne oferi soluţii şi date suplimentare.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor și-a lansat sâmbătă, 15 iunie, candidatul la alegerile prezidențiale, în persoana lui George Simion. Evenimentul a avut loc la Arenele Romane, în prezența a peste 7.000 de membri și simpatizanți AUR. „Noi știm să depunem efort. Poate de aceea sunt singurul care […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține că democrația este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care 5% din voturile românilor exprimare la alegerile europarlamentare au fost anulate. „Într-un stat condus de hoți, nu se putea altfel decât ca aceste alegeri să fie fraudate, pornind de la […]
AUR a reușit la alegerile din 9 iunie un scor istoric. După doar 4 ani de la înființare, AUR este a doua forță politică a României după alianța comasaților. Am reușit ca în 4 ani de zile aproape să ne triplăm numărul de voturi obținute, de […]
Au trecut mai bine de 15 ore de când s-au închis urnele, iar Biroul Electoral Central refuză să publice rezultate parțiale oficiale. Între timp, sunt răspândite date neverificate, care induc intenționat lumea în eroare. Pe site-uri specializate sunt încărcate procese verbale neverificate, fără să se fi […]