Adresată:
Domnului Sebastian-Ioan BURDUJA, Ministrul Energiei
De către: Deputat Dan TANASĂ
Circumscripția electorală: nr. 8 Brașov
Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Camerei Deputaților din data de: 11.04.2025
Obiectul întrebării: Termocentrala de la Iernut – imaginea dezastrului politicianist!
Stimate domnule Ministru,
În anul 2016, Romgaz a încheiat cu asocierea formată din Duro Felguera si Romelectro un contract privind realizarea proiectului unei centrale noi cu ciclu combinat cu turbine cu gaze de la Iernut, de 430 MW, act care prevedea proiectarea, livrarea echipamentelor, execuția lucrărilor și punerea în funcțiune pentru suma de 268 milioane de euro plus TVA. Pe scurt, lucrările au început în 2016 și trebuiau finalizate, cel târziu, după prelungirea unor termene, în 2020, iar în 2021 a fost reziliat contractul semnat în 2016 cu constructorul, pentru că acesta nu și-a respectat obligațiile contractuale, pentru ca în anul 2023 să fie semnat un nou acord cu același constructor, care nici de data aceasta nu își respectă obligațiile contractuale – conform celui de-al doilea contract, lucrările trebuiau finalizate în decembrie 2024!
Având în vedere cele expuse, domnule ministru, precum și că situația economică a României nu este una care să perimtă astfel de întârzieri majore pentru investiții de anvergură, dar explozia prețurilor la energie care se preconizează în viitorul apropiat, vă rog să îmi comuincați următoarele:
1. De ce acordul pentru noua centrală cu ciclu combinat cu turbine cu gaze de la Iernut din anul 2023 a fost semnat acord cu același constructor ce nu a fost în stare să își îndeplinească obligațiile contractuale asumate în 2016?
2. Având în vedere că antreprenorul general al proiectului, compania spaniolă Duro Felguera, are probleme financiare mari, iar Romgaz ar putea prelua managementul de proiect, pentru ca centrala să poată fi finalizată în această vară, care sunt cheltuielile suplimentare ce vor fi suportate de compania românească?
3. Care este cuantumul penalităților aplicate companiei spaniole Duro Felguera pentru nerespectarea obligațiilor contractuale, așa cum reies acestea din contractul semnat în anul 2023?
4. Pentru ca Romgaz să preia managementul proiectului, este nevoie de acordul furnizorului de echipamente, respectiv compania General Electric – care este stadiul negocierilor și ce cheltuieli suplimentare vor fi suportate de partea română?
Comments are closed