Adresată:
Domnului Marcel-Ioan BOLOȘ, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene,
Domnului Daniel-Ovidiu DAVID, Ministrul Educației și Cercetării
De către: Deputat Dan TANASĂ
Circumscripția electorală: nr. 8 Brașov
Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Camerei Deputaților din data de: 09.07.2025
Obiectul întrebării: Primele de carieră didactică pentru profesori și cele de carieră profesională pentru angajații din școli nu se pot acorda în 2025
Domnilor Miniștri,
La exact doi ani de la cea mai amplă grevă din învățământul românesc postdecembrist, profesorii revin cu un nou val de proteste – toate școlile, liceele, universitățile și institutele de cercetare sunt, deja, într-o stare oficială de nemulțumire generalizată. Sindicatele din Educație acuză Guvernul că nu și-a onorat angajamentele salariale și că pregătește măsuri de austeritate care riscă să destabilizeze un sistem și așa fragil, subfinanțat continuu timp de 30 de ani și condus, poate, de cei mai incompetenți miniștri din întreg arcul guvernamental!
Măsurile propuse la nivel guvernamental, precum creșterea normei didactice de la 18 la 20-22 de ore pe săptămână, eliminarea unor sporuri și indemnizații câștigate legal, precum cea pentru titlul de doctor, și scăderea pragului de venit
pentru acordarea voucherelor de vacanță sunt total decuplate de realitatea cotidiană!
De asemenea, cadrele didactice sunt nemulțumite și de ideea impunerii unuiprogram fix de opt ore zilnic în școli, măsură care nu reflectă natura specifică și flexibilă a muncii didactice, ce presupune și activități în afara clasei – pregătirea lecțiilor, evaluarea elevilor, corectarea lucrărilor și participarea la proiecte educaționale. Desigur, politicienii cu studii întârziate la facultăți obscure, nu înțeleg aceste detalii!
Prin urmare, domnilor Miniștri vă rog să îmi transmiteți, punctual, următoarele:
1. De ce promisiunile făcute profesorilor, în vara lui 2023, după proteste masive în stradă, au rămas, în mare parte, doar pe hârtie? Identificați și transmiteți-mi cauzele și factorii decizionali care au împiedicat îndeplinirea obligațiilor asumate.
2. Care sunt motivele pentru care Comisia Europeană nu a aprobat includerea decontării primelor de carieră didactică și profesională în Programul Educație și Ocupare 2021–2027?
3. Care sunt motivele pentru care măsurile de sprijin reglementate prin OUG nr. 58/2023 nu sunt acceptate „în forma actuală” și sunt blocate de OUG 156/2024, cunoscută drept ordonanța „trenuleț”?
4. De ce Guvernul din care faceți parte a introdus formularea restrictivă, conform căreia primele pot fi acordate „numai în cazul în care cheltuielile cu acestea se decontează integral din fonduri externe nerambursabile și din cofinanțarea națională aferentă programului”? Cine a susținut acest text?
5. Ce măsuri imediate veți promova pentru ca în cadrul Comisiei Europene să fie modificat Programul Educație și Ocupare?
6. Când veți propune Parlamentului României sau Guvernului României modificarea OUG 156/2024, astfel încât profesorii și personalul auxiliar să poată primi primele de carieră didactică și profesională în 2025?
Solicit răspuns în scris.
Comments are closed