Adresată:
Domnului Daniel-Ovidiu DAVID, Ministrul Educației și Cercetării
De către: Deputat Dan TANASĂ
Circumscripția electorală: nr. 8 Brașov
Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Camerei Deputaților din data de: 11.03.2025
Obiectul întrebării: Clarificări privind lipsa posturilor titularizabile la nivel național
Stimate domnule Ministru,
Din păcate, programul ”România Educată” și-a demonstrat limitele, acționând, mai mult, ca un vehicul politic decât ca un mijloc prin care învățământul românesc să depășească traumele de după anii 1990.
Problema corpului profesoral este una acută – nu există programe naționale prin care tinerii absolvenți să fie încurajați să intre în sistem, în continuare, examenele de acces în sistem sunt total decuplate de realitatatea din școală, accentul se pune pe munca de birou, completarea a sute de documente, în detrimentul asigurării calității actului didactic, iar exemplele pot continua.
Una dintre marile probleme ale sistemului este reprezentată de lipsa locurilor titularizabile – cadrele didactice care obțin, anual, note peste 7, uneori chiar 10, nu găsesc posturi titularizabile și sunt nevoite să susțină concursul, uneori, timp de 10-15 ani.
Prin urmare, domnule ministru, vă rog să îmi comunicați următoarele:
1. Cum veți rezolva problema gestionării deficitare a posturilor didactice în învățământul preuniversitar, unde atât candidații cu nota 5, cât și cei cu nota 10, sunt nevoiți să susțină, din nou, concursul, cunoscut, odinioară, sub numele de “titularizare”, având în vedere că această situație nu doar că demoralizează cadrele didactice, dar pune și sub semnul întrebării eficiența și echitatea evaluării acestora?
2. De ce Ministerul pe care îl conduceți nu respectă recomandările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică privind gestionarea resurselor umane în educație, având în vedere că actuala practică din România, care impune repetarea constantă a concursului, indiferent de performanțele anterioare, contravine acestor recomandări și subminează eforturile de reformă și modernizare a sistemului educațional?
3. Când veți iniția consultările pentru stabilirea unor modificări legislative care să susțină reducerea vârstei de pensionare a profesorilor, prin introducerea posibilității pensionării la 50-55 de ani, având în vedere volumul de muncă și presiunea psihologică imensă la care sunt supuși zilnic?
4. Cum justificați lipsa posturilor titularizabile pentru generațiile tineri de profesori prin blocarea acestora – aveți exemplul fostului președinte al țării, ori al actualului candidat al coaliției, domnul Antonescu – ori menținerea la catedră, mult peste vârsta de pensionare a unor cadre didactice care nu mai fac față actualelor provocări din sistem?
Solicit răspuns scris.
Comments are closed