Dan Tanasă – Întrebare parlamentară – Clarificări despre intenția Guvernului de a institui cenzura în social media

Adresată:

Domnului Ion-Marcel CIOLACU, Prim-ministrul României

De către: Deputat Dan TANASĂ

Circumscripția electorală: nr. 8 Brașov

Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Ședința Camerei Deputaților din data de: 19.03.2025

Obiectul întrebării: Clarificări despre intenția Guvernului de a institui cenzura în social media

 

Stimate domnule Prim-ministru,

Coaliția de guvernare persistă în derapajele antidemocratice, intenționând să adopte o ordonanță de urgență prin care să instaureze cenzura în social media, reconfirmând, astfel, tendințele antidemocratice care au început să se contureze, tot mai clar, după anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut.

Dacă instituții ale statului, care ar fi trebuit să garanteze procese democratice, au îndrăznit să anuleze, la o comandă politică, voturile a milioane de români, sunt convins, domnule prim-ministru, că se va putea solicita, cu o și mai mare ușurință, retragerea din spațiul public a postărilor și a opiniilor critice la adresa guvernării, introducându-se sancțiunea pentru delict de opinie!

Având în vedere că Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii este instituţia care promovează interesele utilizatorilor de servicii de comunicații electronice, servicii poștale și servicii digitale în contextul tranziției la societatea Gigabit, prin valorificarea optimă a mixului de instrumente de administrare și reglementare aflate la dispoziția Autorității, iar președintele ei, domnul Zgonea, este numit politic, ci nu pe criterii de competență, domnule prim-ministru, vă rog să îmi comunicați următoarele:

1. Care este baza legală prin care ANCOM are atribuții de a verifica și elimina conținutul opiniilor cetățenilor exprimate în mediul on-line?

2. Care este baza legală prin care ANCOM va stabili tipurile de „conținutul fals” sau „conținutul manipulator”? Vă rog să îmi indicați și care sunt criteriile și indicatorii obiectivi care vor sta la baza asumării acestor decizii de stabilire a tipologiei și eliminare a conținutului necorespunzător.

3. Ce sancțiuni vor exista pentru stabilirea eronată a faptului că un conținut este fals?

4. Ce compensații vor primi cei care vor fi acuzați pe nedrept de manipulare și cenzurați abuziv?

Solicit răspuns în scris.

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

România se află din nou în fața unui scandal uriaș de corupție și incompetență guvernamentală, […]
Parlamentarii AUR vor depune un proiect legislativ pentru modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și […]
Pe 26 martie, de la ora 17:30, ne vedem în Piața Victoriei, la București! Îl […]
Senatorul AUR, Niculina Stelea, consideră că decizia recentă a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) […]