Către: Domnul Marius Constantin Budăi, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale
De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș
Subiectul întrebării: Contingent de muncitori străini în România pentru anul 2022
Stimate domnule Ministru,
În ianuarie 2022, Guvernul a aprobat proiectul de Hotărâre privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2022. În acest an 100.000 de lucrători străini (față de 25.000 pentru anul 2021) ar putea fi admiși pe piața forței de muncă din România pentru a acoperi deficitul de forță de muncă înregistrat în domenii precum cel al construcțiilor de clădiri, de drumuri, transporturi rutiere, în restaurante, hoteluri, panificație etc. Conform datelor înregistrate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în perioada ianuarie – august 2021, 264.983 de locuri de muncă erau vacante, mai mult de 50.000 dintre acestea fiind declarate neocupate în mod repetat de angajatori. În aceste condiții, pe parcursul anului trecut a crescut substanțial numărul de adeverințe solicitate de angajatori agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă pentru obținerea avizului eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări în vederea încadrării în muncă a străinilor pe teritoriul României.
Cetățenii străini pot fi încadrați în România numai după ce “angajatorul a depus diligențe pentru ocuparea locului de muncă vacant de către un cetățean român, de către un cetățean al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European, de către un cetățean străin titular al dreptului de ședere pe termen lung pe teritoriul României”. În marea lor majoritate, muncitorii acceptați în România provin din Asia, familiile sunt distruse prin plecarea acestora, de aceea țin să vă adresez următoarea întrebare: la ce nivel de salarizare sunt încadrați străinii în România? Există diferențe salariale între un muncitor român și unul străin pentru același post?
Având în vedere faptul că în diaspora românească sunt peste 3,5 milioane de cetățeni români care lucrează în străinătate, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
– Ce programe și ce strategii ați elaborat de când conduceți ministerul pentru revenirea în țară a românilor plecați?
– Având în vedere statisticile conform cărora, pe termen lung, un salariat ar trebui să plătească contribuții la Bugetul asigurărilor sociale pentru 4 pensionari, de ce ministerul pe care îl conduceți încă mai promovează ideologia globalistă în loc să stimuleze revenirea în țară a muncitorilor români?
Nu există răspunsuri