Către : Marian Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției
De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș
Subiectul întrebării: Situația nepunerii în executare de bunăvoie a hotărârilor judecătorești definitive.
Stimate Domnule Ministru,
Pe parcursul exercitării mandatului de Deputat în cadrul Parlamentului României mi-au fost aduse la cunoștință numeroase situații în care cetățenii români, în urma obținerii unor hotărâri definitive favorabile, se află în imposibilitatea de a se bucura de efectele generate de aceste titluri executorii și în consecință, de drepturile confirmate de către instanțele de judecată, întrucât acestea nu sunt puse în executare de bunăvoie de părțile care pierd procesul, contrar prevederilor alin.1 al art. 662 al Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă.
În acest context, chiar dacă îndeplinesc toate condițiile legale necesare pentru valorificarea drepturilor obținute, conform art.632 din Codul de procedură civilă, cetățenii români, sunt nevoiți să inițieze demersurile necesare începerii executării silite, adresându-se în acest sens executorilor judecătorești, conform prevederilor alin.2 al art.622 din actul normativ anterior menționat, însă nu de puține ori, actul de executare nu ajunge la nicio finalitate.
Astfel, ținând cont de atribuțiile și competențele pe cere le dețineți în calitate de Ministru în domeniul justiției, vă adresez rugămintea de a îmi comunica o soluție concretă de care să uzeze persoanele care dețin hotărâri judecătorești definitive și care nu sunt sprijinite corespunzător de către executorii judecătorești la care apelează, în realizarea acțiunilor necesare valorificării drepturilor confirmate de către instanță, astfel cum stabilesc dispozițiile art.54 din Legea nr. 188/2000 privind executorii judecătorești republicată coroborate cu cele ale art.627 ale Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă.
Nu există răspunsuri