Către: Domnul Virgil-Daniel Popescu, Ministrul Energiei
De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș
Subiectul întrebării: S.N.G.N. ROMGAZ S.A. – o companie strategică
Stimate Domnule Ministru,
Conform datelor publicate pe site-ul S.N.G.N. ROMGAZ S.A., producătorul de gaze naturale controlat de statul român (prin Ministerul Energiei care deține peste 70% din acțiuni), va plăti în total cel mult 1,07 miliarde dolari pentru a prelua subsidiara locală a gigantului petrolier american ExxonMobil (care deține 50% din drepturile concesiunii offshore de gaze Neptun Deep, cea mai mare din sectorul românesc al Mării Negre). Compania românească de stat va achita vânzătorului un avans de 106 milioane dolari la semnarea contractului.
„Prețul de achiziție care va fi achitat de către Romgaz pentru contravaloarea tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited va fi de 1.060.000.000 USD (un miliard șaizeci de milioane USD), care poate fi ajustat pozitiv cu o valoare maximă de cel mult 10.000.000 USD (zece milioane USD), în timp ce ajustarea negativă nu este limitată. La semnarea Contractului de Vânzare – Cumpărare, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. va avea obligația de a achita Vânzătorilor o suma egală cu 106.000.000 USD (o sută șase milioane USD), reprezentând avans/depozit. După îndeplinirea condițiilor suspensive necesare finalizării Tranzacției, astfel cum acestea vor fi reglementate în Contractul de Vânzare – Cumpărare, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. va achita suma reprezentând diferența dintre prețul de achiziție și avansul/depozitul achitat la semnarea Contractului de Vânzare – Cumpărare”, conform mesajului publicat de Romgaz.
Istoric vorbind, în luna noiembrie 2000, executivul condus atunci de premierul Mugur Isărescu aproba Hotărârea de Guvern nr. 1.233 prin care perimetrul denumit atunci XIX Neptun (mai este denumit și Neptun II sau Neptun Deep) era acordat și apoi era prelungită concesiunea gratuită a platformei până în anul 2045 către două companii: Petrom și Elf Aquitaine. „Se aprobă acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun, încheiat între Agenția Națională pentru Resurse Minerale, pe de o parte, în calitate de concedent, și Societatea Națională a Petrolului Petrom SA și Compania ELF Aquitaine, cu sediul în Franța, pe de altă parte, în calitate de concesionar”, se preciza în HG 1.233/2000. Exxon Mobile și OMV Petrom, proprietarii concesiunii din anul 2008, au investit peste 1,5 miliarde de dolari în operațiuni de explorare. Dar, statul român, prin Romgaz, a ajuns să plătească un miliard de dolari către Exxon Mobile în urma modificărilor legislației exploatărilor de gaze din Marea Neagră din anul 2018 care a făcut ca investițiile marilor companii în exploatarea gazelor să fie sistate. Primele gaze din acest perimetru trebuiau valorificate pe piața liberă încă din 2021, conform acordurilor din ultimul deceniu, dar gazul ar urma să fie extras abia începând cu 2025.
Dacă modificările legislative privind exploatările de gaze din Marea Neagră din anul 2018 nu erau corespunzătoare cu cerințele României, domnule Ministru, vă solicit să îmi comunicați ce măsuri au luat guvernele din care ați făcut parte și Dvs. începând cu anul 2019? Au trecut mai mult de doi ani de când sunteți la guvernare! România a cheltuit peste 200 de milioane de euro și riscă să achite încă 300 de milioane de euro până la sfârșitul iernii pentru a depăși criza gazelor din acest sezon rece, până când gazul din Marea Neagră va fi folosit în economia țării noastre.
Având în vedere contextul războiului din Ucraina, după preluarea Insulei Șerpilor și eventual a Odessei, Rusia va avea controlul asupra platoului continental al Mării Negre, în consecință și asupra gazelor de acolo. Compania Exxon ar fi vrut să exploateze gazele din perimetrul Neptun Deep, dar a părăsit subit afacerea în care era implicat, culminând cu faptul că a vândut către Romgaz, cu un miliard de euro, o simplă hârtie (o simplă aprobare de la ANRM și Guvern), nu o investiție care ar fi trebuit verificată de statul român prin instituțiile abilitate. În mod normal, hârtia ar fi trebuit anulată și remisă gratis în favoarea Romgaz fiindcă o licență de exploatare este condiționată de investiții și lucrări în termen, iar în caz de culpă, se anulează de drept. Ați primit un raport al investițiilor realizate de Exxon în România? Sau nu sunt date publice? Totuși, un miliard șaizeci de milioane USD, plata care trebuie făcută către Exxon este din bani publici, care vor însemna prețuri mai mari la gazele românești și nu în ultimul rând lipsa fondurilor Romgaz pentru investiții.
Între 42 și 84 de miliarde de metri cubi ar fi resursele de hidrocarburi din acest perimetru, conform raportărilor Ministerului Energiei. Alte estimări, neasumate oficial, dar atribuite Agenției Naționale de Resurse Minerale, susțin că ar fi vorba de 200 de miliarde de cubi de gaze doar în platforma Neptun Deep. Consumul anual al României este estimat la 12 miliarde de metri cubi de gaze, consum ce crește de la an la an. Ce măsuri concrete veți lua pentru a folosi aceste miliarde de metri cubi de gaze naturale astfel încât să reduceți sărăcia energetică rușinoasă în care se află românii având în vedere faptul că suntem o țară bogată în zăcăminte și pe care nu putem să le exploatăm?
Nu există răspunsuri