Către: Domnul Marcel Ioan BOLOȘ – Ministrul cercetării, Inovării și Digitalizării
De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş
Subiectul întrebării: Chestiunea Laserului de la Măgurele
Stimate domnule Ministru,
Având în vedere faptul că Laserul de la Măgurele a fost considerat ani de zile drept cel mai important și reușit proiect de cercetare din România. Proiectul de la Măgurele este văzut ca un succes extraordinar pentru domeniul cercetării din România și pentru viitorul acestui sector.
România nu a fost acceptată ca membru gazdă, rămânând cu statutul de observator. Astfel, aura laserului de la Măgurele s-a deteriorat grav, marele succes al acestui proiect pare că se transformă într-un eșec. Practic, România nu este primită, cel puțin pentru o perioadă de timp, în consorțiul european al infrastructurii de cercetare în domeniul laserilor. Drept urmare, efectele care se pot anticipa în acest moment sunt, pe de o parte, că laserul de la Măgurele nu va mai primi finanțări europene la nivelul de până acum, iar, pe de altă parte, nu va mai face parte din strategia de cercetare de la nivel european.
Comisia Europeană a luat decizia (5 mai 2021) de a înfiinţa Extreme Light Infrastructure (ELI) ca un consorţiu european pentru infrastructura de cercetare (ERIC) doar cu Republica Cehă şi Ungaria, fără România. Decizia de a aproba cererea vine după ani de negocieri intense.
În acest context, domnule Ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
- Din ce motiv România nu a fost inclusă în calitate de membru în cadrul Consorțiului European pentru Infrastructura de Cercetare (ERIC)?
- Ce va face România cu laserul de la Măgurele, acum când practic a fost exclusă din rețeaua europeană?
- Care este politica Guvernului României cu privire la dezvoltarea Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară-„Horia Hulubei” (IFIN-HH)?
- În ce stadiu se află participarea României în cadrul ELI-ERIC și când vom obține statutul de membru deplin?
Nu există răspunsuri