Dan Tanasă – întrebare parlamentară către Ministerul Culturii – Monumentul Ostașului Român de la Carei.

Către: Domnului Domnul Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii

De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș

Subiectul întrebării: Monumentul Ostașului Român de la Carei

Stimate Domnule Ministru,

          Monumentele noastre istorice, atâtea câte ne-au mai rămas, reprezintă o nepreţuită comoară artistică şi documentară, fără de care studiul civilizaţiei româneşti nu este de conceput. Din păcate, „în România, monumentele istorice nu sunt protejate. Cele care ajung totuși să fie protejate au această șansă mai degrabă conjunctural. Regulile există, dar nu au acoperire în bugetele acordate de Guvern. Acest lucru înseamnă acces limitat la proiecte europene, dezinteres și suspiciuni legate de statutul proprietății”, a declarat Șerban Sturdza, președinte al Ordinului Arhitecților București.

                Astăzi, 25 octombrie 2021, se împlinesc 57 de ani de la dezvelirea în centrul orașului Carei a Monumentului Ostașului Român, operă a renumitului sculptor băimărean, Gheza Vida și a arhitectului Anton Dâmboianu. Însuși artistul își caracteriza opera astfel: „Lucrarea are mai multe elemente simbolice, poarta jertfelor care s-au dat pentru eliberarea patriei, soldatul eliberator care, sub forma în care e reprezentat, ilustrează un ostaș demn de menirea lui, participant activ la eliberarea Patriei”.

        Pe monument este inscripționat următorul text: Glorie ostașilor armatei române căzuți în lupta pentru eliberarea Patriei. Astăzi, din păcate, ca să admiri monumentul trebuie să te afli în imediata lui apropiere!

        Astăzi, toate oficialitățile aduc un omagiu Armatei Române prin discursuri, dar poate că ar trebui să fim atenți și la concretul zilelor noastre. Monumentul Ostașului Român din municipiului Carei, ridicat în memoria ostașilor căzuți în luptele pentru eliberarea ultimei brazde de pământ românesc, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial se află astăzi într-o stare inadmisibilă, doresc să vă semnalez faptul că acest monument este ascuns între arbori de tuia foarte înalți, de 8-9 m, iar primăria din Carei a răspuns negativ solicitărilor de a participa la readucerea la starea inițială a pieții monumentului istoric. În anul 2016, aflat la Carei, președintele Klaus Iohannis a primit din partea reprezentanților Armatei Române o machetă a Monumentului Ostașului Român din Carei și o replică a unui drapel al Diviziei Gemina din cel de-al Doilea Război Mondial, deci, cu siguranță, a sesizat această anomalie, a ascunderii monumentului istoric. În consecință, vă solicit să acordați concursul și susținerea pentru a reveni la starea inițială a monumentului istoric așa încât memoria ostașului român să fie într-adevăr cinstită cum se cuvine!

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

Senatorul AUR Petrișor Peiu trage un semnal de alarmă ferm și avertizează că România este […]
Senatoarea AUR, Niculina Stelea, avertizează că România este pe marginea prăpastiei, iar cei care au […]
​Deficitul guvernamental ajustat sezonier a crescut, atât în Uniunea Europeană, cât și în zona euro, […]
Alegerile prezidențiale de anul acesta au demonstrat că românii, oriunde s-ar afla — în țară […]
După un an cu patru șiruri de alegeri și încă un scrutin în 2025, guvernanții […]
Suntem, la nivel internațional, martorii unei schimbări de paradigmă în timp real. Una în care […]