Adresată:
Domnului Marian-Cătălin PREDOIU, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Interne
De către: Deputat Dan TANASĂ
Circumscripția electorală: nr. 8 Brașov
Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Camerei Deputaților din data de: 11.04.2025
Obiectul întrebării: Anularea alegerilor prezidențiale
Stimate domnule Ministru,
În privința anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut, opinia Comisiei de la Veneția confirmă, cât se poate de clar, că decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale a încălcat normele constituționale.
Toate personajele politice și instituțiile cu responsabilități în domeniu tac complice – Președintele Iohannis a demisionat, în ciuda faptului că avea prima responsabilitate în a explica și detalia notele primite de la serviciile secrete, deoarece pentru opinia publică nu este suficientă declasificarea lor, este nevoie de mai multe informații și, mai ales, de identificarea celor responsabili.
În continuare, domnule ministru, după ce ați fost principalul susținător al anulării alegerilor, în cadrul ședinței CSAT, nu avem reglementări care să împiedice apariția unor noi interferențe ale unor „actori statali și non-statali” în alegeri, nu avem rezultatul niciunei anchete interne de la instituțiile cu responsabilități în domeniu și nu avem nicio informație despre ceea ce face Parchetul General, deși acest caz este
unul de un real interes public!
În plus, lipsa de credibilitate a președintelui interimar al României, Ilie Bolojan și a premierului Ion- Marcel Ciolacu se transpune, în fiecare zi, într-o neîncredere tot mai mare a oamenilor în instituții și în posibilitatea și voința statului de a-i apăra de pericole.
Prin urmare, domnule ministru, vă rog să îmi comunicați următoarele:
1. Este adevărat că în urma pledoariilor pe care le-ați susținut, fără a prezenta, însă, și dovezi concrete, ați cerut, în cadrul ședinței CSAT, anularea alegerilor prezidențiale din România, din anul 2024?
2. Care sunt informațiile concrete pe care v-ați bazat atunci când cați susținut anularea alegerilor prezidențiale din România?
3. Având în vedere că, atât din postura de ministru al justiției, cât și din aceea ministru al afacerilor interne, nu ați reușit să reformați instituțiile pe care le-ați condus, menținând influențele politice și interesele obscure în structurile de putere ale statului, când aveți în vedere prezentarea unui raport de activitate complet și o demisie de onoare?
Solicit răspuns scris.
Comments are closed