Dan Tanasă – întrebare către Ministrul Sportului – Incidente la meciul de fotbal SEPSI – „U” CRAIOVA 1948

Către: Ministerul Sportului

Domnului Răzvan BURLEANU, Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal

De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş

Subiectul întrebării: Incidente la meciul de fotbal SEPSI – „U” CRAIOVA 1948

Stimate domnule Președinte,

Chiar dacă seamănă identic cu sute de alte manifestări condamnabile, dar specifice stadioanelor de fotbal, incidentul de la meciul Sepsi – U Craiova 1948 a luat o turnură care îl scoate complet din rutina scandalurilor prilejuite de rivalitatea dintre galeriile echipelor înscrise în Campionatul Național.

Întreruperea unui meci de fotbal cu miză în Liga 1, transmis în direct la televiziune, este o decizie care poate stârni un val de emoție la nivel național și reacții pe măsură din partea celor implicați direct sau indirect. Înainte de a lua o astfel de hotărâre, un arbitru profesionist trebuie să se asigure că s-au consumat toate posibilitățile legale de atenuare și stingere a conflictului.

Locul și contextul delicat în care s-a desfășurat partida întreruptă impuneau cele mai minuțioase măsuri de siguranță. Stadionul Sepsi este locația de unde au fost transmise mesaje separatiste și secesioniste specifice unora dintre reprezentanții comunității locale. Susținători ai echipei Sepsi au tratat în mod josnic, provocator, însemnele naționale ale României și au contestat direct unitatea teritorială a țării noastre.

Gesturi similar de jignire și subminare s-au petrecut anul trecut, în finala Cupei României, desfășurată pe stadionul Giulești din București, când persoane din grupul de suporteri ai echipei Sepsi s-au întors ostentativ cu spatele la intonarea Imnului Național al României. Niciodată până acum, niciun arbitru nu a luat decizia de a întrerupe un meci de fotbal pentru manifestări sau scandări cu caracter naționalist anti-românesc.

Considerăm că decizia luată de arbitrul Andrei Chivulete trebuie analizată extrem de riguros în raport cu semnificația determinată de cursul evenimentelor și de efectele pe care le produce. În cazul în care se va constata o eroare de evaluare a situației reale din teren, arbitrul trebuie să răspundă nemijlocit în fața legii.

În condițiile în care argumentul pentru oprirea meciului este utilizarea unui discurs xenofob, este necesar să se precizeze cine sunt străinii atacați de scandările galeriei craiovene. Dacă anunțul crainicului de la stadionul Sepsi, care evoca incidente rasiste, este asumat oficial de organizatori, cerem să se precizeze oficial care erau cele două rase aflate în confruntare în tribune. Dacă Federația Română de Fotbal, prin reprezentanții săi, a decis să facă politică, este un lucru care merită toată atenția noastră.

În acest context, vă rog domnule Președinte să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Care au fost măsurile efective luate de organizatori și Jandarmerie contra grupurilor de suporteri, din ambele galerii, care au scandat injurii pe stadion în momentul în care s-au produs incidentele?
  2. Ce situație periculoasă, risc iminent de securitate, sau incident imposibil de controlat de către forțele de ordine au determinat decizia arbitrului de întrerupere definitivă a unei partide de fotbal?
  3. La ce rase făcea referire crainicul stadionului când vorbea despre rasism, în condițiile în care suporterii craioveni proferau injurii la adresa unor cetățeni români din Sfântu Gheorghe?
  4. Au monitorizat observatorii meciului injuriile și scandările venite din galeria celor de la Sepsi?
  5. Cum comentați, în calitate de Președinte al Federației Române de Fotbal, faptul că Antal Arpad, primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, și Laszlo Dioszegy, patronul clubului Sepsi au fluturat la meciul din 29 ianuarie fularul inscripționat „Szekely Legio”. „Szekely Legio” se traduce în limba romană „Legiunea secuiască” și, înțeleg, este numele pe care îl folosește o parte (sau poate toată) a galeriei echipei Sepsi pentru a se denumi. „Szekely Legio” nu e numele unei formații de muzică rock sau al unei trupe de teatru. Nu. „Szekely Legio” se traduce în limba romană „Legiunea secuiască”. Are deci conotații militare. Dacă o să căutați puțin pe internet veți găsi informații despre o grupare paramilitară denumită tot „Szekely Legio” care nu urmărea să împartă flori prin Transilvania. Nu. Urmărea mai degrabă să obțină separatism în Transilvania. Dacă ultrașii de la Sepsi își spun „Szekely Legio” e treaba lor. Nu înțeleg de ce ai vrea ca numele galeriei unei echipe de fotbal să aibă conotații militare (într-o zonă foarte sensibilă, nu oriunde) și să fie similară unei grupări paramilitare dar asta e problema mea nu a lor. Însă ca primarul unui oraș din România și un patron de echipă să fluture un fular cu un mesaj care are conotații militare asta deja cred că înseamnă prea mult.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
Institutul de Studii Politice Conservatoare „Mihai Eminescu” organizează conferința „Femeia – între normalitate și ideologie” sâmbătă, 25 martie, la Palatul Parlamentului, începând cu ora 12.00. Tema centrală a dezbaterilor este legată de valorile principale care definesc femeia în lumea contemporană și rolul acesteia în societate. După […]
AUR propune măsuri de sprijin pentru antreprenorii Români Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege care prevede că, în cazul construcțiilor cu destinație de producție sau depozitare, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru o valoare maximă de 1.000.000 lei […]
Nici săptămâna aceasta persoanele chemate la audieri în cadrul Comisiei de anchetă privind achizițiile din timpul pandemiei nu au dat curs invitațiilor transmise. Primele 7 puncte de pe ordinea de zi a comisiei au fost:  1) audierea domnului Alexandru Rafila, ministrul sănătății, 2) audierea domnului Victor […]
Adresată:  Domnului Marian NEACȘU, Secretar General al Guvernului De către: Senator Claudiu TÂRZIU, președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni Circumscripția electorală: nr. 42 București Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 22/03/2023 Obiectul întrebării: Programul multianual de burse identitare pentru elevii români din Ucraina. Stimate […]
ÎNTREBARE PARLAMENTARĂ Adresată:  Domnului Attila-Zoltán CSEKE, ministrul al Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 21/03/2023 Obiectul întrebării: Realizarea […]
AUR
Federația Maghiară de Fotbal a reușit să iasă din anonimat printr-o știre mincinoasă publicată pe siteul oficial al forului. Într-un articol infirmat chiar de UEFA, oficialii maghiari pretindeau că federația europeană și-ar fi dat acceptul pentru utilizarea materialelor cu harta Ungariei mari pe stadioane.    La mai […]