Către: Virgil-Daniel POPESCU, Ministrul energiei
Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș
Subiectul întrebării: Taxe exagerate pentru utilizatorii de panouri fotovoltaice
Stimate Domnule Ministru,
În plin scandal legat de gestul total nejustificat al Austriei de a refuza primirea României în Schengen statul român reușește „performanța” de a răspunde tratamentului dușmînos al Austriei printr-o afacere care împroprietărește statul austriac cu câteva sute de hectare de teren.
Afacerea vizează construcția a 4 parcuri fotovoltaice pe o suprafață de 680 de hectare, pusă la dispoziție de Complexul Energetic Oltenia. Investiția e finanțată de Ministerul Energiei din fondul de modernizare în proporție de 70%.
Ceea ce scapă opiniei publice din vedere este faptul că CE Oltenia a decis să își ia, prin selecție directă, fără licitație, un partener: OMV. Mai mult decât atât, CE Oltenia nu doar că a ales să facă afacerea cu OMV, dar va împărți tot profitul la jumătate cu aceasta iar cea mai gravă acțiune menționată în contract este faptul că OMV va devini proprietar pe (1) jumătate din cele 680 de hectare și (2) pe jumătate din energia care va fi produsă de cele 4 parcuri fotovoltaice în următorii 25 de ani. Așadar, „afacerea” pare să fie mai degrabă o taxă de protecție pe care România o plătește către Austria sau un nou jaf pe care Austria îl derulează în România cu sprijinul partidului din care faceți parte.
Având în vedere că dumneavoastră ați adus-o în directoratul CE Oltenia pe doamna Lăcrămioara Diaconu-Pințea, direct din directoratul OMV, iar Ministerul Energiei este cel care gestionează toate proiectele din fondul de modernizare, vă rog frumos să binevoiți să-mi răspundeți la următoarele întrebări:
- Cum e posibil ca Austria, prin OMV, să vină cu un aport de investiție de 10-15% din proiect și să ia 50% din beneficii?
- Care este motivul pentru care ați ales compania OMW și nu o companie românească?
Nu există răspunsuri