Dan Tanasă – întrebare către Ministrul Energiei – Exploatarea hidrogenului sulfurat din Marea Neagră

Către: Domnul Virgil Daniel POPESCU – Ministrul Energiei

De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş

Subiectul întrebării: Exploatarea hidrogenului sulfurat din Marea Neagră     

Stimate domnule Ministru,

          Având în vedere criza energetică din ultima perioadă, situația tensionată și sensibilă la nivel global, consider că este mai mult decât indicat să investim în surse alternative de producere a energiei. În acest context, Marea Neagră prezintă o structură foarte interesantă. Apa sa este împărțită în mai multe straturi care nu sunt amestecate între ele. Stratul subțire al mării este bogat în oxigen și materie organică. Aici este concentrată diversitatea faunei Mării Negre. Dar, pornind de la o adâncime de 100 de metri, se constată o scădere a cantității de oxigen dizolvat, iar de la o adâncime de 200 de metri, în apele mării se găsește hidrogen sulfurat toxic. Hidrogenul sulfurat este un gaz, care este solubil în apă, dar care în contact cu aerul este inamabil. 

          Conținutul de hidrogen sulfurat crește cu adâncimea și atinge un punct maxim la aproximativ 2000 metri – 9,6 mg/l apă. Apoi, la baza inferioară, scade treptat la 5,7 mg/l. Potrivit experților, în Marea Neagră se găsește cea mai mare cantitate de hidrogen sulfurat din lume. Acumulările de sulfuri de hidrogen se găsesc și în largul oceanelor, dar nicăieri nu există un număr atât de mare de oameni care locuiesc pe țărmurile „rezervorului de hidrogen sulfurat”, cum este cazul litoralului Mării Negre. Unele studii indică faptul că, pe lângă hidrogen sulfurat, Marea Neagră conține, de asemenea, o cantitate mare de metan.

          Conform specialiștilor, dacă ar fi realizate investiți se poate găsi o metodă de extracție sau de prelucrare din mare a hidrogenului sulfurat, această comoară naturală probabil că ar reprezenta o sursă de energie extraordinară. Însă, este nevoie de bani pentru acest lucru, iar nimeni pare să nu fie interesat de finanțarea unui astfel de proiect.

          Cercetători de la Institutul de Inginerie Chimică din Sofia, Institutul de Oceanologie al Academiei Bulgare de Ştiinţe şi oameni de ştiinţă din Georgia şi România, au dezvoltat un design de celule de combustibil originale, ce permit utilizarea hidrogenului sulfurat şi a oxigenului din aer pentru producerea de energie electrică. Cele 4,5 miliarde tone de hidrogen sulfurat care există în Marea Neagră ar putea produce în jur de 10-12 TWh anual. Descoperirea dă speranţe în căutarea de noi surse ecologice de energie, deoarece în urma prelucrării de apă de mare nu există nici o emisie de gaze cu efect de seră.

          În acest context, domnule Ministru vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

 1. Dacă Ministerul Energiei are în vedere susținerea unui astfel de proiect prin finanțarea unor cercetări care să permită identificarea unor mijloace de exploatare a hidrogenului sulfurat?
 • Dacă aveți alocate fonduri pentru cercetare, astfel ca din aceste sume să fie acordate finanțările necesare unor instituții precum Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, având în vedere studiile și implicarea de până acum a specialiștilor din Râmnicu Vâlcea?
 • Dacă veți lua în calcul această variantă alternativă, curată și ecologică de producere a energiei, dată fiind resursa uriașă din Marea Neagră pe care România o poate exploata?
 • Care este punctul de vedere al Ministerului Energiei cu privire la această opțiune de exploatare pe termen lung a hidrogenului sulfurat din Marea Neagră?

2 Responses

 1. 1. Afirmatia dvs este: “Cercetători de la Institutul de Inginerie Chimică din Sofia, Institutul de Oceanologie al Academiei Bulgare de Ştiinţe şi oameni de ştiinţă din Georgia şi România, au dezvoltat un design de celule de combustibil originale”.Nu sunt celule de combustibil ci sunt celule de combustie sau pile de combustie.
  2. Studii s-au mai facut. De catre IGR si ISEE in Romania pe vremea raposatului in anii 80. Si au mai studiat si cercetat prin anii 60,70 si 80 atat rusii, turcii cat si francezii. Si toti au ajuns la aceasi concluzie. Ar fi ceva beneficiu energetic dar in nici un caz ceva spectaculos. Si toti care au cercetat au concluzionat ca ar fi un mare dezastru ecologic.

  3. “cele 4,5 miliarde tone de hidrogen sulfurat care există în Marea Neagră ar putea produce în jur de 10-12 TWh anual” ? Cati ani ar produce cei 10-12 TWh anual? Un an, doi? O suta? Poate tot consumand din anual cate un pic din cele 4,5 miliardele de tone nu se epuizeaza hidrogenul sulfurat din mare?
  4. ” veți lua în calcul această variantă alternativă, curată și ecologică de producere a energiei”?. Precizati ca “de la o adâncime de 200 de metri, în apele mării se găsește hidrogen sulfurat toxic”. Cum bine ziceti H2S este toxic. Si prin ardere H2S + O2 = SO2 + H2O , rezulta dioxidul de sulf care este tot toxic. “în urma prelucrării de apă de mare nu există nici o emisie de gaze cu efect de seră” ambele gaze implicate: H2S si SO2 sunt gaze cu un puternic efect de sera, mai puternic decat CO2 sau CH4.

  5. Cred ca v-a pacalit cineva in legatura cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice. Doar numele institutului este foarte interesant.

  6. Daca tot va pregatiti de guvernare poate ar fi bine sa va intariti echipa de experti in domeniul energiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a lansat un memorandum de opoziție la realegerea Ursulei von der Leyen în funcția de președinte al Comisiei Europene. Inițiativa vine ca urmare a Conferinței Internaționale “Make Europe Great Again”, care a avut loc la București, în perioada 27-28 aprilie 2024. […]
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, candidat pentru Parlamentul European la alegerile din 9 iunie, explică în detaliu care sunt cele patru obiective majore ale misiunii europarlamentarilor AUR în Parlamentul European. “În campania AUR pentru Parlamentul European, pusă sub […]
Moldova nu e a lor, e a noastră! Iașiul nu e al lor, e al nostru! România nu e a lor, e a noastră! Vrem dreptate pentru Iași, vrem dreptate pentru România! Iar pentru noi toți asta înseamnă valori naționale, tradiție, cultură, așa cum și Iașul […]
După ce Biroul Electoral Județean Alba a dispus, printr-o decizie nejustificată și abuzivă, înlăturarea afișelor electorale AUR cu imaginea lui Avram Iancu stilizată, iată că acum a venit rândul Biroului Electoral Central să desființeze hotărârea BEJ Alba, dând dreptate Alianței pentru Unirea Românilor. AUR și-a asumat […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru a prezenta publicului candidații la alegerile europarlamentare și locale din data de 9 iunie, a ajuns joi seară în Bacău, acolo unde a fost așteptată de sute de persoane entuziaste. Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a lansat un memorandum de opoziție la realegerea Ursulei von der Leyen în funcția de președinte al Comisiei Europene. Inițiativa vine ca urmare a Conferinței Internaționale “Make Europe Great Again”, care a avut loc la București, în perioada 27-28 aprilie 2024. […]