Dan Tanasă – întrebare către Ministrul Energiei – Exploatarea hidrogenului sulfurat din Marea Neagră

Către: Domnul Virgil Daniel POPESCU – Ministrul Energiei

De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş

Subiectul întrebării: Exploatarea hidrogenului sulfurat din Marea Neagră     

Stimate domnule Ministru,

          Având în vedere criza energetică din ultima perioadă, situația tensionată și sensibilă la nivel global, consider că este mai mult decât indicat să investim în surse alternative de producere a energiei. În acest context, Marea Neagră prezintă o structură foarte interesantă. Apa sa este împărțită în mai multe straturi care nu sunt amestecate între ele. Stratul subțire al mării este bogat în oxigen și materie organică. Aici este concentrată diversitatea faunei Mării Negre. Dar, pornind de la o adâncime de 100 de metri, se constată o scădere a cantității de oxigen dizolvat, iar de la o adâncime de 200 de metri, în apele mării se găsește hidrogen sulfurat toxic. Hidrogenul sulfurat este un gaz, care este solubil în apă, dar care în contact cu aerul este inamabil. 

          Conținutul de hidrogen sulfurat crește cu adâncimea și atinge un punct maxim la aproximativ 2000 metri – 9,6 mg/l apă. Apoi, la baza inferioară, scade treptat la 5,7 mg/l. Potrivit experților, în Marea Neagră se găsește cea mai mare cantitate de hidrogen sulfurat din lume. Acumulările de sulfuri de hidrogen se găsesc și în largul oceanelor, dar nicăieri nu există un număr atât de mare de oameni care locuiesc pe țărmurile „rezervorului de hidrogen sulfurat”, cum este cazul litoralului Mării Negre. Unele studii indică faptul că, pe lângă hidrogen sulfurat, Marea Neagră conține, de asemenea, o cantitate mare de metan.

          Conform specialiștilor, dacă ar fi realizate investiți se poate găsi o metodă de extracție sau de prelucrare din mare a hidrogenului sulfurat, această comoară naturală probabil că ar reprezenta o sursă de energie extraordinară. Însă, este nevoie de bani pentru acest lucru, iar nimeni pare să nu fie interesat de finanțarea unui astfel de proiect.

          Cercetători de la Institutul de Inginerie Chimică din Sofia, Institutul de Oceanologie al Academiei Bulgare de Ştiinţe şi oameni de ştiinţă din Georgia şi România, au dezvoltat un design de celule de combustibil originale, ce permit utilizarea hidrogenului sulfurat şi a oxigenului din aer pentru producerea de energie electrică. Cele 4,5 miliarde tone de hidrogen sulfurat care există în Marea Neagră ar putea produce în jur de 10-12 TWh anual. Descoperirea dă speranţe în căutarea de noi surse ecologice de energie, deoarece în urma prelucrării de apă de mare nu există nici o emisie de gaze cu efect de seră.

          În acest context, domnule Ministru vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Dacă Ministerul Energiei are în vedere susținerea unui astfel de proiect prin finanțarea unor cercetări care să permită identificarea unor mijloace de exploatare a hidrogenului sulfurat?
  • Dacă aveți alocate fonduri pentru cercetare, astfel ca din aceste sume să fie acordate finanțările necesare unor instituții precum Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, având în vedere studiile și implicarea de până acum a specialiștilor din Râmnicu Vâlcea?
  • Dacă veți lua în calcul această variantă alternativă, curată și ecologică de producere a energiei, dată fiind resursa uriașă din Marea Neagră pe care România o poate exploata?
  • Care este punctul de vedere al Ministerului Energiei cu privire la această opțiune de exploatare pe termen lung a hidrogenului sulfurat din Marea Neagră?

2 Responses

  1. 1. Afirmatia dvs este: “Cercetători de la Institutul de Inginerie Chimică din Sofia, Institutul de Oceanologie al Academiei Bulgare de Ştiinţe şi oameni de ştiinţă din Georgia şi România, au dezvoltat un design de celule de combustibil originale”.Nu sunt celule de combustibil ci sunt celule de combustie sau pile de combustie.
    2. Studii s-au mai facut. De catre IGR si ISEE in Romania pe vremea raposatului in anii 80. Si au mai studiat si cercetat prin anii 60,70 si 80 atat rusii, turcii cat si francezii. Si toti au ajuns la aceasi concluzie. Ar fi ceva beneficiu energetic dar in nici un caz ceva spectaculos. Si toti care au cercetat au concluzionat ca ar fi un mare dezastru ecologic.

    3. “cele 4,5 miliarde tone de hidrogen sulfurat care există în Marea Neagră ar putea produce în jur de 10-12 TWh anual” ? Cati ani ar produce cei 10-12 TWh anual? Un an, doi? O suta? Poate tot consumand din anual cate un pic din cele 4,5 miliardele de tone nu se epuizeaza hidrogenul sulfurat din mare?
    4. ” veți lua în calcul această variantă alternativă, curată și ecologică de producere a energiei”?. Precizati ca “de la o adâncime de 200 de metri, în apele mării se găsește hidrogen sulfurat toxic”. Cum bine ziceti H2S este toxic. Si prin ardere H2S + O2 = SO2 + H2O , rezulta dioxidul de sulf care este tot toxic. “în urma prelucrării de apă de mare nu există nici o emisie de gaze cu efect de seră” ambele gaze implicate: H2S si SO2 sunt gaze cu un puternic efect de sera, mai puternic decat CO2 sau CH4.

    5. Cred ca v-a pacalit cineva in legatura cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice. Doar numele institutului este foarte interesant.

    6. Daca tot va pregatiti de guvernare poate ar fi bine sa va intariti echipa de experti in domeniul energiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

”Astăzi, cadrele medicale au ieșit din nou în stradă. Cei care ar trebui să reprezinte o categorie prioritară pentru statul român se văd umiliți de către cei care administrează domeniul sănătății. Revendicările colegilor mei aflați în stradă sunt normale, acestea fiind lucruri de bun simț care […]
Propunerea europarlamentarului AUR Claudiu Târziu, președinte al Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, vine la finalul unei săptămâni în care acesta a vizitat mai multe județe afectate de secetă în sudul României și a discutat cu agricultori, specialiști și reprezentanți ai comunităților devastate […]
Președintele AUR, George Simion, a prezentat joi, la Turceni, în județul Gorj, planul de măsuri pentru domeniul energetic. Liderul AUR a declarat că dacă vrem să avem industrie, atunci trebuie să ne gândim la acele industrii care funcționează cu resursele noastre. „Trebuie să exploatăm toate resursele […]
Aflat la Orodel, județul Dolj, în cea de-a treia zi a campaniei pe care o întreprinde în județele din sudul României afectate de secetă și de pesta micilor rumegătoare, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR și liderul delegației partidului în Parlamentul European, Claudiu Târziu, a […]
Cum mai toate comentariile iscate de cartea senatorului Ciucă seamănă între ele, nu mă voi apuca acum să le repet. Mă voi mărgini să fac câteva considerații pe care genul acesta de carte le îndreptățește. Ce îi reproșez autorului Ciucă nu e lipsa de talent, pe […]
”Candidații pentru alegerile prezidențiale din acest an au o foarte mare problemă, din ceea ce văd, cu privire la școlile absolvite. Primul a fost Marcel Ciolacu, cel care fuge și nu își prezintă diploma de BAC. De ar fi fost singurul mai ziceam. Dar, ce am […]