Către: Domnul Lucian ROMAȘCANU – Ministrul Culturii
De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş
Subiectul întrebării: Monumentele din Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului
Stimate domnule Ministru,
După cum este bine cunoscut, România reprezintă un model european în materia respectării drepturilor minorităților și garantarea unui climat democratic de manifestare și exprimare a idealurilor culturale. Toate acestea, atât timp cât acțiunile se încadrează în normele legale și în limita bunului simț civic.
Cu toate acestea, din păcate în numeroase cazuri se regăsesc pe teritoriul țării construcții comemorative și monumente ridicate de către autoritățile locale sau de către persoane particulare prin care sunt comemorate și elogiate personalități ori perioade nefaste din trecutul României.
O situație extrem de tensionată în care este vorba de comemorarea unor soldați care s-au jertfit în război, de multiple naționalități este avută în discuție în cazul Cimitirului Internațional din Valea Uzului. Cimitirul Eroilor din Valea Uzului este un cimitir al morților de război din Primul Război Mondial și Al Doilea Război Mondial, situat în localitatea Valea Uzului din județul Harghita. Aici au fost înhumați 1306 morți de război de șapte naționalități diferite, provenind din mai multe armate: austro-ungară, germană, rusă și română din Primul Război Mondial și din armata germană din cel de-al Doilea Război Mondial. Astfel, pe lângă majoritatea formată din militari maghiari și germani, au fost înmormântați aici militari ruși, români, sârbi, austrieci și italieni.
De la momentul înființării acestui cimitir militar și până în prezent o serie de monumente, simboluri și cruci au fost ridicate pe suprafața cimitirului, unele fiind dispărute și refăcute la un moment ulterior.
Vă rog, așadar, domnule Ministru, să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
- Dacă a fost emis un aviz din partea Comisiei Naționale a Monumentelor de For Public privind amplasarea unor cruci, stâlpi, monumente, inscripții în memoria soldaților maghiari în Cimitirul Internațional din Valea Uzului la inițiativa UAT Sânmărtin sau Consiliul Județean Harghita?
2. Dacă aceste construcții realizate pe o suprafață de aproximativ 95% din totalul suprafeței cimitirului militar internațional din Valea Uzului, lucrări comemorative pentru soldați maghiari, efectuate în etape după anul 1994 și până în prezent au fost edificate cu respectarea condițiilor legale și dacă Ministerul Culturii a emis toate autorizațiile necesare pentru realizarea lucrărilor?
3. Dacă aceste construcții amplasate în Cimitirul din Valea Uzului au îndeplinit condițiile de legalitate cu privire la autorizațiile și avizele necesare din partea Ministerului Culturii conform Legii nr. 120/2006 privind monumentele de for public, Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și Legii nr. 350/2001 privind amenajarea și urbanismul?
4. Care sunt măsurile pe care le veți adopta pentru identificarea unor soluții în vederea comemorării civilizate și normale a eroilor de război din Cimitirul Internațional Valea Uzului? Cum reacționează Guvernul României și care este strategia pentru ca toți ostașii căzuți acolo să fie onorați prin monumente și simboluri creștine, indiferent de etnie? Ce măsuri veți întreprinde pentru a preveni dărâmarea crucilor închinate eroilor români care au pierit pentru patrie în Valea Uzului?
Nu există răspunsuri