Către: Domnul Alexandru RAFILA, Ministrul Sănătății
De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş
Subiectul întrebării: Revendicările salariale ale angajaților Direcțiilor de Sănătate Publică
Stimate domnule Ministru,
Prin prezenta, doresc să vă adresez o serie de întrebări cu privire la o gravă nedreptate la care a fost supus personalul din Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) în urma votului din 14 Noiembrie 2023.
La acea dată, majoritatea deputaților din cele mai mari grupuri parlamentare, respectiv PSD, PNL și USR, au decis excluderea personalului din DSP-uri din categoria salariaților din sistemul public de Sănătate care să beneficieze de o reașezare salarială, o omisiune cu consecințe semnificative pentru această categorie de profesioniști implicați în reforma din domeniul Sănătății publice.
Este de notat că, în același timp, a fost aprobată stabilirea salariilor funcționarilor publici și a personalului contractual la nivelul aparatului central al Guvernului pentru colegii noștri din Casele de Asigurări de Sănătate, prin adoptarea PL-x nr. 172/2023. Această decizie a generat o nedreptate evidentă și discriminatorie între personalul din DSP-uri și cel din CAS-uri.
Este important de menționat că personalul din DSP-uri a fost asimilat cu cel din Casele de Asigurări de Sănătate încă din anul 2015 până la noul act adoptat, inclusiv prin Legea nr. 250/2016. Prin urmare, excluderea acestora din categoria salariaților beneficiari ai reașezării salariale reprezintă o greșeală și o discriminare nejustificată.
În acest context, vă rog domnule Ministru să răspundeți la următoarele întrebări:
1.Care sunt motivele care au stat la baza excluderii personalului din Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din categoria salariaților care beneficiază de reașezare salarială, în contrast cu colegii lor din Casele de Asigurări de Sănătate, a căror reașezare salarială a fost aprobată prin adoptarea PL-x nr. 172/2023?
2.Cum se explică decizia de a trata diferit personalul din DSP-uri față de cel din CAS-uri, având în vedere asimilarea acestora din urmă cu personalul DSP-urilor încă din anul 2015 până la noul act adoptat, inclusiv prin Legea nr. 250/2016?
3.Ce măsuri intenționează Ministerul Sănătății să ia pentru a corecta această nedreptate și discriminare, asigurându-se că personalul din DSP-uri beneficiază de aceleași drepturi salariale precum colegii lor din CAS-uri, având în vedere rolul esențial al acestora în implementarea reformelor din domeniul Sănătății publice?
Nu există răspunsuri