Boris Volosatîi – întrebare către Societatea Româna de Televiziune – Deblocarea accesului online la programele TVR pentru românii din Ucraina, din alte comunități istorice din jurul granițelor și Balcani, din Republica Moldova sau din diaspora.

Adresată: Domnului Dan Cristian TURTURICĂ, preşedinte-director general al Societății Române de Televiziune
De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării
Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării
Data: 06/12/2023
Obiectul întrebării: Deblocarea accesului online la programele TVR pentru românii din Ucraina, din alte comunități istorice din jurul granițelor și Balcani, din Republica Moldova sau din diaspora.

Stimate domnule președinte-director general,

În contextul actualului război din Ucraina am primit sute de sesizări de la românii din regiunile Cernăuți, Transcarpatică și Odesa care acuză imposibilitatea de a urmări pe internet programele Televiziunii Române, în condițiile în care pot urmări programele televiziunilor publice din Republica Moldova, Polonia sau Ungaria, ca să invocăm doar câteva exemple.

Aflându-mă în Ucraina, am putut constata faptul că într-adevăr postul național TVR nu poate fi urmărit în direct pe internet în această țară, în timp ce posturile naționale de televiziune de la Budapesta sau Chișinău pot fi urmărite pe internet. La fiece tentativă de a urmări online emisiunile postului public de televiziune din România am primit, invariabil, același anunț: ”Acest program nu deține drepturi de difuzare online în țara dumneavoastră!”. M-am convins că situația este aceeași și în Republica Moldova, unde românii nu pot urmări online emisiune TVR. De precizat că circa 50% din populația Republicii Moldova și-a redobândit deja cetățenia română, conform legislației în materie.

M-am interesat dacă autoritățile militare ucrainene au restricționat sau blocat accesul la portalul de internet al postului național de televiziune din România și am primit asigurări că nu poate fi vorba despre o asemene restricționare sau un asemenea blocaj.

Această situație absolut regretabilă se întâmplă întrucât chiar Televiziunea Română blochează accesul pentru telespectatorii săi români din Ucraina. Astfel, Societatea Română de Televiziune limitează spațiul informațional de limbă română.

Observăm totodată că Televiziunea Română a adresat, în martie 2022, o adresă Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) prin care a solicitat aprobarea retransmiterii în România a unor posturi de televiziune din Ucraina. Astfel, CNA a aprobat introducerea în grila canalelor TVR 3, TVR Internațional, TVR Cluj şi TVR Iaşi a unui program special dedicat refugiaților din Ucraina. În mod evident, beneficiar al acestor programe retransmise din Ucraina sunt și zecile de mii de membri ai minorității ucrainene din România.

Exprimăm opinia că această situație trebuie tratată din perspectiva Directivei (UE) 2019/789 – reguli privind exercitarea drepturilor de autor și a drepturilor conexe aplicabile anumitor transmisii online ale organizațiilor de radiodifuziune și retransmisii de programe de televiziune și radio, document care își propune să îmbunătățească disponibilitatea transfrontalieră a programelor de televiziune și radio pe piața unică a UE, făcând mai ușoară ștergerea drepturilor de autor și a drepturile conexe pentru anumite servicii online ale organismelor de radiodifuziune și de retransmisie a programelor de televiziune și radio prin alte mijloace decât cablul. În condițiile în care Ucraina și Republica Moldova dețin calitatea oficială de candidați la aderare la UE, considerăm că Directiva 2019/789 poate fi aplicată și în cazul acestor state.

De asemenea, considerăm că trebuie să se țină cont și de prevederile și scopurile Strategiei UE privind piața unică digitală: asigurarea unui acces online mai larg al utilizatorilor din întreaga UE la programele de televiziune și radio ca mijloc important de promovare a diversității culturale și lingvistice și a accesului la informații, inclusiv pentru persoanele care trăiesc în alte țări ale UE.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

1.Care sunt motivele temeinice și conformitatea legală pentru care telespectatorii români din Ucraina sunt împiedicați de către Societatea Română de Televiziune să urmărească online emisiunile postului național de televiziune din România.

2.De când durează această situație.

3.Dacă Societatea Română de Televiziune este dispusă să renunțe la blocarea accesului telespectatorilor români din Ucraina să urmărească online emisiunile TVR, prin obținerea drepturilor de difuzare online în statele respective. În eventualitatea unui răspuns pozitiv la acest punct, vă rugăm să indicați un orizont de timp realist pentru această deblocare.

4.Dacă sunt blocați să urmărească online emisiunile TVR și românii din comunitățile istorice (cei din Ungaria, Serbia, Bulgaria, Grecia, Albania, Macedonia, Bosnia și Herțegovina, Croația).

5.Dacă sunt blocați să urmărească online emisiunile TVR și românii din cuprinsul Uniunii Europene, în special cei din țări ca Italia, Spania, Germania, Franța și Portugalia sau cei din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Canada și Israel.

6.Dacă, în cazul unui răspuns afirmativ la punctele 4 și 5 ale întrebării parlamentare, Societatea Română de Televiziune este dispusă să renunțe la acest blocaj prin obținerea drepturilor de difuzare online în statele respective.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Petrișor Peiu, propunerea AUR pentru Ministerul Economiei Naționale, atrage atenția asupra celor 100 de miliarde de euro, din fonduri europene, promise de către guvernarea PNL-USR și apoi de cea PNL-PSD. ”Ei bine, cele 100 de miliarde erau de fapt aproape 85 de miliarde, din care peste […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus, la Biroul Electoral Central, listele de candidați pentru Circumscripția Electorală nr. 43, destinată cetățenilor români cu domiciliul în afara țării. Prin acest demers, AUR continuă să fie vocea românilor din Diaspora și din comunitățile istorice românești, oferindu-le un sprijin […]
Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR, a lansat un atac dur la adresa guvernanților după ce s-a aflat că firma maghiară MVM urmează să achiziționeze E.ON, una dintre cele mai importante companii de energie din România. Acesta consideră că ne aflăm în fața unei noi trădări naționale, similară […]
Europarlamentarul AUR, Georgiana Teodorescu, a declarat că Ursula von der Leyen a anunțat că țările afectate de inundații nu vor primi ajutorul financiar sperat din Fondul de Solidaritate. Potrivit europarlamentarului AUR, argumentul șefei Comisiei Europene a fost acela că nu sunt bani suficienți în Fondul de […]
Sorin_Muncaciu
”Au încercat în pandemie să impună vaccinarea obligatorie a românilor, încălcând drepturi și libertăți. Nu le-a reușit, pentru că rațiunea poporului român a primat. AUR a reușit să blocheze aceste acțiuni aberante și am dat posibilitatea românilor să aleagă dacă se vaccinează sau nu. Susținem în […]
”Mircea Geoană, așa-zisul candidat independent la alegerile prezidențiale, încearcă din nou să își croiască drumul spre Palatul Cotroceni, ignorând trecutul său politic încărcat de greșeli și compromisuri care au afectat, până la urmă, în mod grav România. Înainte de a ne lăsa impresionați de promisiunile sale […]