Către: Ministerul Justiției
În atenția doamnei Gabriela SCUTEA, Procurorul general al României, PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE, MINISTERUL PUBLIC
De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș
Subiectul întrebării: Cazul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț
Stimată Doamnă Procuror General,
În România, de la începutul pandemiei de COVID, trei secții ATI au ars! Foștii manageri ai Spitalului Județean din Piatra Neamț sunt acuzați de ucidere din culpă în dosarul incendiului în urma căruia au murit 15 oameni.
În cazul incendiului de la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț, procurorii au început urmărirea penală față de managerii de spital care s-au aflat la conducerea unității medicale. Potrivit Parchetului General, instituție care coordonează această anchetă, șase foști manageri interimari ai spitalului pentru diverse perioade de timp sunt acuzați de ucidere din culpă, de vătămare corporală din culpă, de distrugere din culpă în formă calificată și de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
În urma incendiului din 14 noiembrie 2020, 15 pacienți și-au pierdut viața. Ancheta a fost coordonată de procurorul Marius Iacob, magistrat care a instrumentat dosarele „Colectiv” și „Maternitatea Giulești”. Din cercetările efectuate a rezultat că, în perioada 31 martie 2020-17 noiembrie 2020, în contextul epidemiei şi declarării spitalului ca unitate suport COVID, managerii unității sanitare nu au reevaluat riscurile privind securitatea şi sănătatea în muncă. În condițiile în care cantitatea de oxigen administrată pacienţilor COVID a crescut, a crescut și concentraţia de oxigen din saloanele unde erau tratați bolnavii. Managerii spitalului nu au asigurat ventilația saloanelor pentru a preveni izbucnirea incendiului, iar acest dezastru a fost provocat de o candelă aprinsă de o asistentă medicală la căpătâiul unui muribund. Parchetul General a comunicat faptul că „până în prezent în această cauză s-a procedat la audierea personalului medical și auxiliar din cadrul Spitalului Județean, audierea membrilor ISU care au intervenit la fața locului, identificarea și audierea în calitate de persoane vătămate a victimelor care au suferit leziuni, identificarea și audierea în calitate de persoane vătămate a aparținătorilor persoanelor decedate în incendiu, dispunerea de expertize medico-legale, ridicarea de înscrisuri medicale, financiar-contabile şi tehnice”. S-a dispus efectuarea mai multor expertize la INEC București – LIEC Iași, INSEMEX Petroșani, „precum și o altă tipologie de expertize, respectiv expertize în construcții, expertize privind rezistența materialelor, unde au fost necesare opiniile de specialitate ale unor experți individuali. Prin urmare, vă adresez următoarea întrebare: În ce stadiu se află ancheta referitoare la incendiul care s-a petrecut acum doi ani la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț având în vedere că românii așteaptă dreptatea în acest caz îngrozitor care s-a întâmplat în România?
Nu există răspunsuri