Către: Doamna Ligia DECA – Ministrul Educației
De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş
Subiectul întrebării: Statistica elevilor din Ucraina înscriși în sistemul de învățământ din România
Stimată doamnă Ministru,
La opt luni de la invadarea Ucrainei de către Rusia, sute de elevi ucraineni fac școală în România.
Ministerul Educației le permite elevilor din Ucraina să se înmatriculeze în școlile românești, cu condiția să știe limba română. Cei care nu știu românește pot participa ca audienți, adică merg la cursuri fără a fi și evaluați.
Soluția pentru cei care nu cunosc limba română a fost ca profesorii lor să organizeze hub-uri educaționale, în care elevii învață după programa ucraineană, găzduite de școlile românești.
Un astfel de „hub” este la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Capitală, unde cursurile pentru elevii ucraineni au loc numai după-amiaza, de la ora 15, pentru că atunci sunt libere clasele.
Cunoaștem că elevii ucraineni refugiați învață în școlile din România fie ca audienți, situație în care doar asistă la orele predate în limba română, dar fără să fie evaluați și fără să primească note, fie ca elevi înmatriculați. În această a doua situație, ei primesc note și sunt evaluați la fel ca elevii români. O problemă este reprezentată de faptul că acești elevi nu vor avea studiile recunoscute în țara lor natală pentru că Ucraina nu are încă un cadru legal pentru asta.
O chestiune extrem de importantă este constituită de facilitățile și ajutorul acordat etnicilor români din Ucraina care au ajuns în România fie înainte de război dar și după izbucnirea acestui tragic conflict. Este foarte important ca etnicii români din
regiunile Odessa, Cernăuți sau Transcarpația să beneficieze de sprijinul, susținerea și facilitățile necesare pentru a putea urma studiile în România.
Vă rog așadar, doamnă Ministru, să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
- Vă rugăm să ne prezentați o statistică exactă pe județe și UAT-uri cu numărul elevilor din Ucraina.
Nu există răspunsuri