Dan Tanasă – întrebare către Ministerul Educației – Grădinița „Casa Veselă” din comuna Corunca, județul Mureș

Către: Doamna Ligia DECA, Ministrul Educației

De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş

Subiectul întrebării: Grădinița „Casa Veselă” din comuna Corunca, județul Mureș

Stimată doamnă Ministru,

          Guvernul Ungariei a contribuit financiar în anul 2021 la înființarea creșei „Casa Veselă” din comuna Corunca din județul Mureș, într-o clădire care aparține Bisericii Reformate Corunca. La înființare se susținea faptul că grădinița va continua funcționarea instituției de învățământ preșcolar confesional cu statut privat, cu predare exclusiv în limba maghiară, ceea ce poate fi explicabil pentru o instituție privată.

          De fapt, s-a constatat că prin HCL nr 71/22.09.2021, această unitate de învățământ preșcolar a fost introdusă în sistemul național preuniversitar de învățământ în urma aprobării din partea Consiliului Local Corunca.

          „Art. 1. (1) se aprobă înființarea unității CREȘĂ 3 GRUPE CU PROGRAM PRELUNGIT cu sediul în localitatea Corunca, nr. 363, județul Mureș, ca unitate fără personalitate juridică în sistem public care asigură servicii de îngrijire și educare timpurie a copiilor de vârstă antepreșcolară.

(2) Se aprobă solicitarea arondării CREȘEI 3 GRUPE CU PROGRAM PRELUNGIT la Grădinița cu program normal Corunca care funcționează în cadrul Școlii Gimnaziale ”Tholdalagi Mihaly” Corunca.

Art. 2. Creșa arătată la art. 1 își va desfășura activitatea în spațiile puse la dispoziție cu titlu gratuit de către Parohia Reformată Corunca, în conformitate cu Contractul de comodat cu nr. 7170/2021.

Art. 3. Primarul comunei Corunca și școala Gimnazială ”Tholdalagi Mihaly” Corunca vor duce la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri.

Art. 4. Prezenta hotărâre se comunică, prin intermediul secretarului general al comunei, în termenul prevăzut de lege, Prefectului județului Mureș, Primarului comunei Corunca, Școlii Gimnaziale ”Tholdalagi Mihaly” Corunca, Inspectoratului Școlar Județean Mureș și se aduce la cunoștință publică prin afișare la sediul Primăriei.”.

          Prin urmare, din 2022 singura grădiniță din comună face parte din rețeaua școlară a comunei Corunca. La dezbaterea hotărârii menționate mai sus, mai mulți consilieri locali au solicitat clarificări asupra limbii de predare și accesul copiilor în această grădiniță. Aceștia au fost asigurați că, în ciuda finanțării primite din partea statului maghiar pentru renovarea clădirii care găzduiește grădinița cu predare exclusiv în limba maghiră, vor avea acces minim 10 copii români iar personalul va fi mixt.

          Din păcate promisiunile nu au fost respectate. Personalul în întregime este exclusiv de etnie maghiară și au fost angajați prin mijloace netransparente. În același timp există o serie de nemulțumiri și în rândul comunității maghiare pentru faptul că fiica și soția primarului în funcție au fost favorizate pentru angajare.

          Comuna Corunca dispunde de 4700 de locuitori, dintre care în jur de 52% români, inexistența limbii de predare în limba română într-o instituție publică de învățământ reprezintă un fapt inacceptabil! Acțiunile de inițiere a înființării acestei unități de învățământ de către actualului primar Takacs Szabolcs Istvan sunt absolut neacceptabile și discriminatorii față de etnicii români din comună. Au fost ignorate chiar și cele de peste 65 de cereri de înscriere de la părinții copiilor români.

          În același timp, creșa funcționează cu încălcarea prevederilor Art. 2 din Legea nr.75.1994 privind arborarea drapelului României, intonarea Imnului Național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice. Pe clădire nu este arborat drapelul României și nu este afișată nicio inscripție în limba română, singura inscripție de pe fațada clădirii este în limba maghiară și are insemnele statului ungar.        

În acest context, domnă Ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Cum este posibil ca în România să fie acceptată tacit discriminarea pe criterii etnice în instituțiile de învățământ care aparțin Rețelei Școlare?

2. Care va fi reacția în consecință a Ministerului condus de dumneavoastră în vederea stopării discriminării din acea instituție?

3. Când veți iniția o inspecție amănunțită la această unitate de învățământ pentru a constata starea de fapt și actele de discriminare?

One response

  1. Buna ziua! Grădinița Casa veselă din Corunca este o grădinița privată fondata in 2016 de către mine, Moldovan Alina și exista doar secția română în cadrul grădiniței. Nu are nici o legătură cu ce ați scris in acest articol, doar că se află în aceeași localitate. Nu înțeleg cum cineva poate scrie fara sa se informeze corect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, europarlamentarul Claudiu Târziu, solicită președintelui Klaus Iohannis să se prezinte cât mai repede în fața Parlamentului pentru a explica condițiile pe care le-a acceptat, ca urmare a donării sistemului Patriot către Ucraina. „Președintele Iohannis trebuie să […]
„A fost nevoie să moară oameni pentru a conștientiza și Ciolacu și Ciucă și Iohannis faptul că avem o reală problemă cu urșii în România. Abia acum și-au dat seama cât de scăpată de sub control este populația de urși, după ce o tânără și-a pierdut […]
Europarlamentarul AUR Georgiana Teodorescu, cadru didactic universitar, oferă stagii de practică și vizite la Parlamentul European elevilor care au obținut media 10 la Bacalaureat. Absolvenții de liceu care își doresc să acceseze aceste stagii/vizite la Parlamentul European pot trimite e-mail la următoarea adresă: [email protected] „Partidul AUR […]
„Problema urșilor care au devenit tot mai numeroși și, inevitabil, a contactului lor cu oamenii a evoluat în timp. Situația la care s-a ajuns astăzi e una critică, în care urșii atacă oameni. Alianța pentru Unirea Românilor acuză partidele Sistemului, care s-au perindat la guvernare în […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, europarlamentarul Claudiu Târziu, avertizează despre implementarea unui nou instrument abuziv, care are ca scop controlul populației, fiind astfel aduse grave prejudicii vieții private a românilor. „Guvernul Ciolacu a abrogat viața privată în România. Printr-un nou abuz […]
„De mai bine de o lună, România este una dintre cele mai scumpe piețe spot de energie din Europa. Țara noastră înregistrează prețuri la energia electrică peste media țărilor europene, cu toate că producem mai multă energie decât multe alte state din Uniunea Europeană. România este […]