Către:Domnul Lucian ROMAȘCANU – Ministrul Culturii
De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș
Subiectul întrebării: Monument iredentist în comuna Sânmartin, jud. Harghita
Stimate domnule Ministru,
După cum este bine cunoscut, România reprezintă un model european în materia respectării drepturilor minorităților și garantarea unui climat democratic de manifestare și exprimare a idealurilor culturale. Toate acestea, atât timp cât acțiunile se încadrează în normele legale și în limita bunului simț civic. Drept urmare, în numeroase județe din România se regăsesc sute de străzi care poartă denumiri reprezentative pentru minoritatea maghiară, dar și germană, evreiască etc. Totodată, minoritatea maghiară se bucură de un climat cultural favorabil, beneficiind de milioane de lei de la bugetul de stat pentru organizații, asociații și adminsitrații locale care se implică în desfășurarea unor activități specifice. Printre obiectivele autorităților locale unde politicieni UDMR se află la conducere, pe parcursul celor treizeci de ani de democrație au fost amplasate zeci de monumente dedicate istoriei și personalităților maghiare. Unele chiar dacă ilustrează personalități istorice, momente sau evenimente de o tristă amintire pentru poporul român.
În acest context, responsabilitatea Ministerului Culturii, prin Comisia Națională a Monumentelor de For Public este să vegheze la legitimitatea și legalitatea monumentelor propuse spre amplasare pe teritoriul României. Drept urmare, este revoltătoare descoperirea numeroaselor monumente de for public care sfidează statalitatea și integritatea teritorială a României, având elemente profund șovine și anti-românești.
Un nou exemplu îl constituie monumentul amplasat în comuna Sânmartin din județul Harghita, la intersecția Drumului European E578 cu Drumul Județean DJ123, unde se poate constata că pe un obelisc din beton cu o vechime considerabilă au fost atașate ulterior simboluri străine de statul roman, fiind atașată pe fațada principală a obeliscului stema Ungariei iar în vârful acestuia s-a atașat un vultur care simbolizează pasărea mitologică maghiară „turul”.
De asemenea, pe lângă aceste elemente adăugate în mod vizibil ulterior construirii inițiale a obeliscului, este arborat în condiții de ilegalitate drapelul Ungariei și drapelul așa-zisului „ținut secuiesc”. În mod stupefiant pe teritoriul
României regăsim monumente revizioniste, la care sunt alăturate drapele ale statelor străine și simboluri șovine, anti-românești prin care se promovează dezmembrarea teritorială a României.
Este inimaginabil ca acest monument să poată fi amplasat în starea actuală pe teritoriul României, un obiect de for public care pur și simplu sfidează poporul român, aducând aminte de momentele de tragică evocare din istoria noastră, când românii din Transilvania erau supuși sub guvernarea de la Budapesta unei deznaționalizări feroce. Așadar, astăzi, cu girul autorităților române sunt evocate momente istorice tulburătoare, chiar din banii bugetului public (fie că vorbim de autorități locale sau centrale).
Vă rog așadar, domnule Ministru, să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
- Menționăm că amplasarea acestor drapele pe domeniul public din România este ilegală conform Legii nr. 75 din 16 iulie 1994 unde este menționat: „ Art. 7. – Drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi.”
Nu există răspunsuri