Dan Tanasă – întrebare către Ministerul Apărării Naționale – Starea actuală a Forțelor Armate Române

Către: Domnul Angel TÎLVĂR, Ministrul Apărării Naţionale
De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş
Subiectul întrebării: Starea actuală a Forțelor Armate Române

Stimate domnule Ministru,

În lumina actualului context geopolitic, marcat de Războiul de Agresiune al Rusiei din Ucraina, dezvoltarea și protejarea Armatei Române devin priorități esențiale pentru securitatea națională. Investițiile semnificative în modernizarea și actualizarea echipamentelor militare sunt imperioase pentru a asigura capacități operaționale la standarde europene și pentru a face față amenințărilor complexe din regiune.


Cu toate acestea, există provocări semnificative legate de salarizarea personalului militar, profesionalizarea acestuia și menținerea întregii armate la standardele exigente impuse de noile realități geopolitice. Este crucială o abordare holistică care să vizeze îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață ale militarilor, promovarea profesionalismului și actualizarea constantă a pregătirii acestora.

Investițiile constante în tehnologie militară avansată, infrastructură și resurse umane reprezintă cheia pentru a asigura capacități militare eficiente și pentru a consolida poziția României în cadrul alianțelor internaționale de securitate. Prin menținerea unei armate bine pregătite și modernizate, România poate contribui semnificativ la întărirea securității regionale și globale. În lumina acestor chestiuni, devine îngrijorătoare rata ridicată a demisiilor și pensionărilor din cadrul Armatei Române. Numeroși tineri care și-ar dori să își desăvârșească o carieră în cadrul MApN se văd nevoiți să demisioneze din cauza salariilor și a condițiilor din unitățile militare.


În acest context, domnule Ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

1.Care este numărul oficial de demisii și pensionări din Armata Română în ultimii trei ani, și cum afectează aceste cifre capacitatea operațională a forțelor armate?
2.Câți oameni au intrat în armată în ultimii trei ani și în ce măsură acest influx de personal a contribuit la acoperirea golurilor apărute în urma demisiilor și pensionărilor?
3.Câți ofițeri numără Armata Română, detaliind și gradele acestora, și cum se distribuie aceștia pe categoriile de vârstă și specializări?
4.Câți subofițeri sunt în prezent în Armata Română, specificând gradele ocupate, și cum se distribuie aceștia pe categoriile de vârstă și specializări?
5.Care este suma totală cheltuită anual pentru salarizarea ofițerilor și subofițerilor din Armata Română și cum se compară aceste bugete în ultimii ani?
6.Care sunt cele mai recente investiții majore în modernizarea și renovarea unităților militare din România și cum contribuie acestea la îmbunătățirea capacităților forțelor armate?
7.Care este planul de viitor pentru modernizarea, dotarea și înzestrarea Armatei Române, ținând cont de noile provocări geopolitice și de evoluția tehnologică în domeniul militar?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

  Adresată: Domnului Florin-Ionuț BARBU, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 16.06.2025 Obiectul întrebării: Situația industriei de morărit […]
Adresată:  Doamnei Raluca TURCAN, ministru al Culturii De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 18.06.2024 Obiectul întrebării: Protejarea și recuperarea operelor lui Brâncuși de […]
Președintelui AUR, George Simion, i s-a restricționat astăzi accesul în incinta Parchetului General, acolo unde a mers pentru a depune o solicitare de restituire a telefonului mobil, confiscat în mod abuziv de procurori. „E o țară în care procurorii au voie să te ridice în mod […]
Toți cei șase europarlamentari AUR au aderat la Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR). „Ne-au cântat prohodul, dar s-au înșelat! Europarlamentarii AUR vor activa în cadrul Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), cel mai important grup conservator din Parlamentul European. Sper ca alături de celelalte guverne […]
  Adresată:  domnului Alexandru RAFILA, ministrul Sănătății De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 18/06/2024 Obiectul interpelării: fără sprijin guvernamental în țară nu se mai produc medicamente inovative Stimate domnule ministru, România nu mai produce […]
  Adresată: Doamnei Luminiţa-Teodora ODOBESCU, Ministrul Afacerilor Externe De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 16.06.2025 Obiectul întrebării: Înființarea Institutului Cultural Român la Cernăuți […]