Dan Tanasă – întrebare către Ministerul Educației – Tragedia de la internatul liceului Tamasi Aron

Către: Doamna Ligia DECA, Ministrul Educației
De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş
Subiectul întrebării: Tragedia de la internatul liceului Tamasi Aron

Stimată doamnă Ministru,

Tragedia de la Internatul Liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc, în care clădirea s-a prăbușit din cauza unor lucrări neconforme desfășurate pe șantierul de renovare, a dus la pierderea vieții unui elev și la rănirea gravă a altor persoane.


Clădirea parțial prăbușită la Odorheiu Secuiesc este deținută de Arhiepiscopia Romano-Catolică, iar Primăria Odorheiu Secuiesc plătește anual o chirie de peste 300.000 de lei pentru acest imobil. Partea afectată a clădirii găzduia camerele unde erau cazați elevii care locuiesc în internat.


Una dintre persoanele găsite sub dărâmături se află în comă, conform declarațiilor reprezentanților Primăriei, care au precizat că imobilul este vechi și adăpostea cantina și căminul Liceului Teoretic Tamási Áron. În momentul prăbușirii, elevii se aflau în camerele respective, iar patru victime au fost surprinse sub dărâmături, dintre care trei au fost transportate la spital. Două dintre acestea se află în stare bună, în timp ce una dintre victime este în comă, iar a patra persoană, un tânăr elev care urma să împlinească 18 ani și-a pierdut viața.


Lipsa investițiilor adecvate în educație și gestionarea neglijentă a problemelor structurale de către guvernanți pe parcursul a 30 de ani au contribuit la astfel de tragedii, în care clădiri școlare prăbușite pun în pericol viețile elevilor. Este esențial ca cei vinovați să fie trași la răspundere pentru neglijența manifestată în administrarea fondurilor și pentru neglijarea securității școlilor. Aceste tragedii nu ar trebui să se repete, iar investițiile corespunzătoare în infrastructura școlară să devină o prioritate pentru a asigura un mediu sigur și propice învățării.


În acest context, doamnă Ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

1)Cine este responsabil pentru tragedia de la Internatul Liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc, iar Ministerul Educației a identificat persoanele sau instituțiile care au gestionat lucrările de renovare a clădirii?

2)Există o anchetă oficială în curs pentru a investiga cauzele exacte ale prăbușirii clădirii școlare, și dacă da, care sunt rezultatele preliminare ale acesteia?

3)Ce măsuri urgente au fost luate de Ministerul Educației pentru a asigura siguranța elevilor în toate instituțiile școlare din țară, având în vedere riscurile potențiale asociate cu infrastructura școlară veche sau slab întreținută?

4)Care sunt planurile și strategiile Ministerului Educației pentru a preveni astfel de tragedii în viitor și pentru a îmbunătăți siguranța în școli?

5)Cum intenționează Ministerul Educației să facă față în mod eficient provocărilor sistemului de educație, având în vedere că alocarea bugetară pentru educație rămâne sub recomandarea de 6% din PIB și cum poate aceasta influența în mod pozitiv calitatea infrastructurii școlare și a procesului educațional?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Simularea Evaluării Naționale arată încă o dată, dacă mai era nevoie, deficiențele sistemului de învățământ din România. Această „Românie educată” a lui Klaus Iohannis și cei în mâinile cărora a lăsat frâiele Educației. „România educată”, proiectul de suflet al președintelui Iohannis, este un eșec. Nu o […]
România continuă să fie țara contrastelor între cei care ne conduc vremelnic, care sunt niște îmbuibați în funcții publice, și între românii obișnuiți, care trăiesc cu grija zilei de mâine. În vreme ce președintele țării și foștii președinți, prim-miniștrii și miniștrii, alături de alți demnitari ai […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 27.02.2024 Obiectul întrebării: Controverse la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: Priorități dubioase între salarii și protecția pădurilor Stimate domnule […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 27.02.2024 Obiectul întrebării: Amenzi drastice pentru poluarea din Capitală – Primăria este în vizorul Gărzii de Mediu Stimate domnule […]
Adresată: Ministerului Sănătății, domnului Ministru al Sănătății, Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, Spitalului Municipal de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad, domnului Manager Feraru Ciprian Cosmin De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/02/2024 Obiectul întrebării: Dreptul pacientului […]
Adresată:  Doamnei Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/02/2024 Obiectul interpelării: consultanța financiară oferită de preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu primăriilor din judeţ Stimată doamnă președinte, În calitate de […]