Către: Domnul Cătălin PREDOIU, Ministrul Afacerilor Interne
De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş
Subiectul întrebării: Amplasarea nelegală de tăblițe indicatoare cu denumirea localităților și indicatoare rutiere. Neîndeplinirea atribuțiilor legale de către prefectul județului Covasna.
Stimate domnule Ministru,
După cum cunoașteți prefecții asigură respectarea prevederilor Constituției și legilor țării la nivelul județelor, întreaga activitate desfășurându-se sub îndrumarea și controlul Secretarului de stat pentru relația cu instituțiile prefectului.
Cu toate acestea deși sesizat în repetate rânduri, Prefectul județului Covasna a refuzat să își îndeplinească atribuțiile cu privire la asigurarea respectării legislației Statului Român în situația amplasării de către Consiliul Județean Covasna, condus de Tamas sandor, Președinte al UDMR Covasna și implicit autorul propunerii și susținerii politice de desemnare în funcția de prefect a domnuluii Radu ly Istvan, a unor table și indicatoare rutiere ce conțin inscripții în limba maghiară pe raza localităților Barcani, Dobârlău, Valea Mare și Întorsura Buzăului.
Astfel, Consiliul Județean Covasna a amplasat table și indicatoare rutiere în limba maghiară pe următoarele tronsoane de drum:
a) DJ 121A – comunele Barcani, Valea Mare și orașul Întorsura Buzăului;
b) DJ 103B – comuna Dobârlău și sate aparținătoare;
c) DN 13E – orașul Întorsura Buzăului
în situația în care:
- în comuna Barcani, județul Covasna, majoritatea locuitorilor sunt români (95,53%), cu o minoritate rommă vorbitoare de limbă română (3.09%),
- în comuna Dobârlău, județul Covasna, majoritatea locuitorilor sunt români (96,63%), iar pentru 1,83% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută,
- în comuna Valea Mare, județul Covasna, majoritatea locuitorilor sunt români (97,62%), cu o minoritate de maghiari (1,24%),
- în orașul Întorsura Buzăului, județului Covasna majoritatea locuitorilor sunt români (95,9%), iar pentru 3,49% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută,
Demersul este unul pur provocator având în vedere structura populației din cele patru localități și reprezintă o aplicare abuzivă a art. 4, alin. (1) din HG 1206/2001: (1) În localitățile în care cetățenii aparținând unei minorități naționale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor se va asigura inscripționarea denumirii localității şi în limba maternă a cetățenilor aparținând minorității respective, text în vigoare și în prezent având în vedere că dispozițiile Codului administrativ nu i-au adus atingere iar art. 94 și 195 din OUG 57/2019 permit inscripționarea amplasarea de inscripții în limba minorităților naționale cu îndeplinirea aceluiași prag de 20%, neatins de minoritatea cetățenilor români aparținând minorității maghiare în niciuna din localitățile indicate.
În acest context, domnule Ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
- Când veți proceda la înlăturarea tablelor indicatoare rămase și amplasate nelegal?
- Care sunt măsurile pe care le veți adopta în privința atitudinii domnului Prefect al județului Covasna?
- Cum veți veghea la respectarea statutului limbii române ca limbă oficială în județul Covasna?
- Care este viziunea Ministerului Afacerilor Interne în privința activității Instituției Prefectului – Județul Covasna, și dacă o considerați ca fiind satisfăcătoare cu privire la respectarea simbolurilor naționale și a limbii oficiale de stat?
Nu există răspunsuri