Către: Doamna Luminița ODOBESCU, Ministrul Afacerilor Externe
De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş
Subiectul întrebării: Declarații antiromânești în Tatarbunar
Stimată doamnă Ministru,
Din nou suntem martorii antiromânismului deschis din partea funcționarilor ucrainieni. Incitare la ură din partea demnitarilor și funcționarilor ucrainieni față de România și români iese la suprafață periodic. Recent, primarul orașului Tatarbunar (Tătărăști în perioada în care făcea parte din Regatul României) a publicat în mediul online un text în care menționează faptul că anul viitor va fi an centenar de la răscoala din Tatarbunar „faptă eroică a poporului împotrivă cotropitorilor români”. Vă expun integral textul dânsului: „Stimați locuitori ai regiunii Tatarbunar!
Astăzi, pe 16 septembrie, sărbătorim cea de-a 99-a aniversare a tragediei și în același timp a gloriei din istoria patriei noastre – Răscoala Tătarbunar din 1924. Ne apropiem de cea de-a 100-a aniversare a acestui eveniment memorabil ce va fi sărbătorit anul viitor.
Generațiile moderne știu despre acțiunile curajoase ale compatrioților noștri împotriva colonizatorilor români doar din poveștile bunicilor, părinților, cărților și filme. Dar, în mintea locuitorilor Tatarbunarului există există ferm adevărul că acum 99 de ani la Tatarbunar s-a luptat pentru libertate, muncă liberă și corectă, drepturi care au fost uzurpate de către autoritățile române cotorpitoare. Căutând unitate cu tot poporul ucrainean, sătenii „basarabeni” s-au răsculat împotriva sclaviei și nedreptății, opresiunii sociale și naționale aduse de politicile coloniale ale României Regale. Dreptul firesc de a stăpâni propriul pământ, de a-și construi casele pe el, de a lucra grădinile și de a crește copiii, i-a determinat pe bunicii noștri să lupte deschis și hotărât.
Deși revolta a fost puternic suprimată, aceasta a pus o bază fermă pentru rezistența popoarelor „Basarabiei” împotriva sclaviei, aproape înainte de momentul eliberării din 1940, a demonstrat marea putere a voinței conaționalilor noștri și determinarea fermă de a se elibera
de puterea străină. Noi, generațiile actuale, credem cu tărie că relațiile de vecinătate se vor dezvolta mereu între popoarele ucrainean și român, iar amintirea tragediei și măreției a răscoalei de la Tătarbunar va fi împărtășită. Doresc cu drag tuturor locuitorilor din regiunea Tatarbunar multă sănătate și căldură în familie, muncă pașnică și liberă, reproducerea tradițiilor glorioase ale regiunii tătarbunare și prosperitatea întregii Ucraine.”.
Din declarația mai sus menționată, concluzionăm faptul că oficialul ucrainean distorsionează în mod intenționat sau din inconștiență faptele istorice, instigă la ură interetnică și în același timp aduce acuzații Statului Român și poporului român, susține în mod direct răscoala teroriștilor bolșevici în corpul țării noastre interbelice, recunoscută la nivel mondial.
Raptul teritorial de care a suferit România în 1940 în urma Pactului Ribbentrop – Molotov (condamnat la nivel internațional) este interpretat de dânsul drept „eliberare” a regiunii respective. Toate acestea sunt declarate public de un primar ucrainean pe fondul războiului expansionist dus de Federația Rusă.
Asemenea declarații sunt complet inacceptabile și de-a dreptul revoltătoare, având în vedere sprijinul pe care îl oferă Statul Român ucrainienilor și Ucrainei, sprijin logistic, politic la nivel internațional, social, umanitar, etc.
În acest context, doamnă Ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
- Care au fost reacțiile oficiale a Consulatului General al României la Odesa în privința acestui caz?
- Ce demersuri a intreprins Ministerul Afacerilor Externe referitor la cazul menționat anterior?
- Ministerul Afacerilor externe a solicitat explicații de la Ambasada Ucrainei referitor la declarațiile respectivului primar față de România?
Nu există răspunsuri