Către: Doamna Luminița ODOBESCU, Ministrul Afacerilor Externe
De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş
Subiectul întrebării: Soluționarea diferendului cu Ucraina privind canalul Dunăre-Marea Neagră
Stimată doamnă Ministru,
Disputa dintre România și Ucraina cu privire la Canalul Dunăre-Marea Neagră, care străbate estuarele Chilia și Starostambul (Bâstroe) din Delta Dunării, se desfășoară încă din 2004, când Ucraina a inițiat în mod experimental proiectul canalului. Comisia Europeană și România au exprimat opoziția față de acest proiect, invocând statutul protejat al Deltei Dunării și absența unei evaluări adecvate a impactului asupra mediului. În efortul de a soluționa disputa, în ianuarie 2005, a fost instituită o comisie de anchetă în conformitate cu Convenția Espoo, având scopul de a obține o opinie științifică fundamentată cu privire la posibilele efecte ale impactului transfrontalier în timpul construcției și utilizării Canalului Dunăre-Marea Neagră.
La începutul acestui an, România a solicitat clarificări din partea Ucrainei cu privire la lucrările de dragare efectuate în Canalul Chilia, conform informațiilor prezentate de Ukrainskaia Pravda.
Ministrul ucrainean a reamintit că litigiul se referea la obligaţiile Ucrainei în temeiul Convenţiei privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier (Convenţia Espoo). Tot oficialul ucrainean susține că diferendul a fost soluţionat în cele din urmă în marja celei de-a 9-a reuniuni a părţilor la Convenţia Espoo de la Geneva.
În acest context, doamnă Ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
1.Care sunt soluțiile concrete propuse și adoptate pentru rezolvarea disputei dintre România și Ucraina referitoare la Canalul Dunăre-Marea Neagră, în special în ceea ce privește estuarele Chilia și Starostambul (Bâstroe) din Delta Dunării, având în vedere afirmațiile ministrului ucrainean cu privire la soluționarea acestui diferend?
2.Există vreun document oficial emis sau semnat între România și Ucraina care să ateste sau să detaliaze soluțiile sau înțelegerile referitoare la disputa menționată? Dacă da, care sunt conținutul și prevederile acestui document?
3.Care sunt măsurile concrete asumate în cadrul presupusei soluționări a disputei, și cum sunt acestea menite să protejeze statutul protejat al Deltei Dunării și să minimizeze impactul asupra mediului în această zonă sensibilă?
Nu există răspunsuri