Dan Tanasă – întrebare către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Situația institutelor de cercetare din România

Către: Domnul Bogdan-Gruia IVAN, Ministrul cercetării, inovării și digitalizării
De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş
Subiectul întrebării: Situația institutelor de cercetare din România

Stimate domnule Ministru,

Începând cu anul 1995 și inițial încadrate conform legislației privind societățile comerciale, institutele naționale de cercetare-dezvoltare sunt acum organizații conform Legii nr. 324/2003, aprobată prin Ordonanța Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică.


Aceste institute reprezintă o formă specifică de organizare instituțională pentru activitățile de cercetare-dezvoltare, având scopul de a facilita aceste activități și de a consolida competența științifică și tehnologică în domenii de interes național, conforme strategiei de dezvoltare a României.


Un institut național este o persoană juridică română specializată în cercetare-dezvoltare, care operează pe principiile gestionării economice și autonomiei financiare. Aceasta efectuează calcule de amortizare, ține evidența contabilă în regim economic și administrează patrimoniul public și privat al statului în vederea desfășurării activității, sub coordonarea unui organ de specialitate al administrației publice centrale.


Rolul institutului include participarea la elaborarea strategiilor specifice de dezvoltare, desfășurarea de activități de cercetare-dezvoltare pentru atingerea obiectivelor stabilite în Strategia Națională și constituirea unor baze de competență științifică și tehnologică. De asemenea, poate desfășura activități comerciale și de producție în conformitate cu regulamentul propriu, în calitate de activități secundare.


În acest context, domnule Ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:


1.Câte institute naționale de cercetare-dezvoltare funcționează în prezent în România?
2.Care este bugetul total alocat pentru aceste institute în ultimul exercițiu bugetar și care este distribuția acestui buget între diferitele institute?
3.Cum se prevede dezvoltarea și modernizarea acestor institute în viitorul apropiat, având în vedere obiectivele strategice ale Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării?
4.Există planuri sau programe specifice destinate consolidării competențelor științifice și tehnologice ale acestor institute? Dacă da, care sunt acestea și care este impactul așteptat?
5.Există proiecte sau parteneriate cu alte instituții, atât din țară, cât și din străinătate, menite să sprijine activitatea și dezvoltarea acestor institute?
6.Care sunt principalele domenii de cercetare-dezvoltare în care aceste institute sunt implicate, și care sunt rezultatele notabile obținute în ultimii ani?
7.Cum se evaluează performanța și impactul institutelor naționale de cercetare-dezvoltare, și care sunt criteriile luate în considerare în acest proces?
8.Există inițiative pentru promovarea transferului de tehnologie și colaborarea cu sectorul privat pentru valorificarea rezultatelor cercetării realizate de aceste institute?

One response

  1. Subiectul acestei interpelari a fost atins si in cadrul dezbaterii „Cercetarea, eterna bătaie de joc a guvernanților!”, mentionata in mesajul e-mail “Raport Președinte AUR 15 – 21 ianuarie” din 23.01.2024, cu precizarea “Săptămâna trecută, alături de membri și simpatizanți ai AUR, precum și de specialiști în domeniu, am organizat, în Parlament, dezbaterea cu tema „Cercetarea, eterna bătaie de joc a guvernanților!”?
    Exista pe pagina https://partidulaur.ro/activitate-parlamentara referinte la aceasta dezbatere, de maxim interes pentru un cercetator stiintific dintr-un INCD?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

  Adresată: Domnului Florin-Ionuț BARBU, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 16.06.2025 Obiectul întrebării: Situația industriei de morărit […]
Adresată:  Doamnei Raluca TURCAN, ministru al Culturii De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 18.06.2024 Obiectul întrebării: Protejarea și recuperarea operelor lui Brâncuși de […]
Președintelui AUR, George Simion, i s-a restricționat astăzi accesul în incinta Parchetului General, acolo unde a mers pentru a depune o solicitare de restituire a telefonului mobil, confiscat în mod abuziv de procurori. „E o țară în care procurorii au voie să te ridice în mod […]
Toți cei șase europarlamentari AUR au aderat la Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR). „Ne-au cântat prohodul, dar s-au înșelat! Europarlamentarii AUR vor activa în cadrul Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), cel mai important grup conservator din Parlamentul European. Sper ca alături de celelalte guverne […]
  Adresată:  domnului Alexandru RAFILA, ministrul Sănătății De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 18/06/2024 Obiectul interpelării: fără sprijin guvernamental în țară nu se mai produc medicamente inovative Stimate domnule ministru, România nu mai produce […]
  Adresată: Doamnei Luminiţa-Teodora ODOBESCU, Ministrul Afacerilor Externe De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 16.06.2025 Obiectul întrebării: Înființarea Institutului Cultural Român la Cernăuți […]