Dan Tanasă – întrebare către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Situația institutelor de cercetare din România

Către: Domnul Bogdan-Gruia IVAN, Ministrul cercetării, inovării și digitalizării
De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş
Subiectul întrebării: Situația institutelor de cercetare din România

Stimate domnule Ministru,

Începând cu anul 1995 și inițial încadrate conform legislației privind societățile comerciale, institutele naționale de cercetare-dezvoltare sunt acum organizații conform Legii nr. 324/2003, aprobată prin Ordonanța Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică.


Aceste institute reprezintă o formă specifică de organizare instituțională pentru activitățile de cercetare-dezvoltare, având scopul de a facilita aceste activități și de a consolida competența științifică și tehnologică în domenii de interes național, conforme strategiei de dezvoltare a României.


Un institut național este o persoană juridică română specializată în cercetare-dezvoltare, care operează pe principiile gestionării economice și autonomiei financiare. Aceasta efectuează calcule de amortizare, ține evidența contabilă în regim economic și administrează patrimoniul public și privat al statului în vederea desfășurării activității, sub coordonarea unui organ de specialitate al administrației publice centrale.


Rolul institutului include participarea la elaborarea strategiilor specifice de dezvoltare, desfășurarea de activități de cercetare-dezvoltare pentru atingerea obiectivelor stabilite în Strategia Națională și constituirea unor baze de competență științifică și tehnologică. De asemenea, poate desfășura activități comerciale și de producție în conformitate cu regulamentul propriu, în calitate de activități secundare.


În acest context, domnule Ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:


1.Câte institute naționale de cercetare-dezvoltare funcționează în prezent în România?
2.Care este bugetul total alocat pentru aceste institute în ultimul exercițiu bugetar și care este distribuția acestui buget între diferitele institute?
3.Cum se prevede dezvoltarea și modernizarea acestor institute în viitorul apropiat, având în vedere obiectivele strategice ale Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării?
4.Există planuri sau programe specifice destinate consolidării competențelor științifice și tehnologice ale acestor institute? Dacă da, care sunt acestea și care este impactul așteptat?
5.Există proiecte sau parteneriate cu alte instituții, atât din țară, cât și din străinătate, menite să sprijine activitatea și dezvoltarea acestor institute?
6.Care sunt principalele domenii de cercetare-dezvoltare în care aceste institute sunt implicate, și care sunt rezultatele notabile obținute în ultimii ani?
7.Cum se evaluează performanța și impactul institutelor naționale de cercetare-dezvoltare, și care sunt criteriile luate în considerare în acest proces?
8.Există inițiative pentru promovarea transferului de tehnologie și colaborarea cu sectorul privat pentru valorificarea rezultatelor cercetării realizate de aceste institute?

One response

  1. Subiectul acestei interpelari a fost atins si in cadrul dezbaterii „Cercetarea, eterna bătaie de joc a guvernanților!”, mentionata in mesajul e-mail “Raport Președinte AUR 15 – 21 ianuarie” din 23.01.2024, cu precizarea “Săptămâna trecută, alături de membri și simpatizanți ai AUR, precum și de specialiști în domeniu, am organizat, în Parlament, dezbaterea cu tema „Cercetarea, eterna bătaie de joc a guvernanților!”?
    Exista pe pagina https://partidulaur.ro/activitate-parlamentara referinte la aceasta dezbatere, de maxim interes pentru un cercetator stiintific dintr-un INCD?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Ziua a treia de la Conservative Political Action Conference – CPAC a fost marcată de discursul susținut de Donald Trump, fostul și cel mai probabil viitorul președinte al Statelor Unite ale Americii. Cu acest prilej, președintele AUR George Simion a subliniat că suveranismul trebuie să fie […]
Aflat la Washington DC, senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, a rostit un discurs la cea de-a cincea ediție a „International Crisis Summit”, eveniment din marja Conservative Political Action Conference – CPAC, cea mai mare conferință a liderilor conservatori […]
În cea de-a doua zi a Conservative Political Action Conference (CPAC), delegația AUR a continuat seria de întâlniri oficiale cu reprezentanți ai Partidului Republican din Statele Unite și cu oficiali europeni, dar și din alte colțuri ale lumii. Președintele AUR, George Simion, a acordat mai multe […]
O delegație a partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condusă de președintele AUR, deputatul George Simion, se află în perioada 21 – 26 februarie în Washington DC, Statele Unite ale Americii, unde participă la CPAC – Conservative Political Action Conference, cea mai mare conferință a liderilor […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat, la Washington DC, că ceea ce se întâmplă zilele acestea în România nu este doar un simplu act politic, ci este un atac asupra instituțiilor statului, asupra competitorilor politici care le sunt potrivnici celor aflați […]
Președintele AUR, George Simion, a transmis, din Statele Unite ale Americii, de la CPAC, un mesaj cu privire la ultimele evoluții de pe scena politică din România. Acesta a spus că ceea ce se întâmplă în România este inimaginabil, un atac asupra democrației. „Ceea ce se […]