Către: Doamna Luminița-Teodora ODOBESCU, Ministrul Afacerilor Externe
De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş
Subiectul întrebării: Risipă de bani pentru festivități în SUA
Stimată doamnă Ministru,
În data de 10 septembrie, peste 2.000 de români și americani au fost așteptați în capitala americană la un concert „extraordinar pentru celebrarea libertății religioase”. Evenimentul a reunit peste 140 de artiști români și s-a desfășurat la sala John F. Kennedy Center for the Performing Arts, din Washington, D.C.
Concertul, intitulat „Amazing Grace: Celebrating Religious Freedom. A Romanian Tribute to America”, a fost organizat în parteneriat de Ambasada României în Statele Unite ale Americii, Opera Națională București și Asociația “Procred Music”, împreună cu Asociația pentru Promovarea Copiilor și Tinerilor Talentați din România, și realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Ministerului Culturii și al unor „sponsori generoși”.
Din nefericire, cheltuielile considerabile efectuate de către Ambasada României din Washington sunt de notorietate. Una din primele acțiuni pe bani publici desfășurată de către domnul ambasador este activitatea intitulată „50 de state, o comunitate”. În esență, o deplasare prelungită prin toate statele americane, „pentru a cunoaște mai bine comunitățile de români din SUA”. De asemenea, este scandaloasă informația apărută în spațiul public cu privire la imobilul închiriat pentru reședința sa diplomatică.
Având în vedere aceste informații, doamnă Ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
1. Care a fost costul total al concertului intitulat „Amazing Grace: Celebrating Religious Freedom. A Romanian Tribute to America” organizat în Washington D.C.? Vă rugăm să oferiți o prezentare exhaustivă a bugetului de venituri și cheltuieli.
2. Cine a asigurat finanțarea acestui eveniment cultural, care a fost procedura prin care au fost alocate sumele din fonduri publice?
3. Care este lista completă a invitațiilor trimise și care din aceste persoane au fost prezente, efectiv, în data de 10 septembrie, atât din România cât și din Statele Unite ale Americii?
4. Care sunt costurile acțiunii intitulate „50 de state, o comunitate” a domnului ambasador Andrei Muraru? Vă rugăm să ne comunicați un buget complet care să cuprindă costurile pentru fiecare deplasare și întâlnire.
5. Care sunt rezultatele efective ale acțiunii intitulate „50 de state, o comunitate”? Câte acorduri, parteneriate sau programe de colaborare au fost încheiate în urma deplasărilor? Care este bilanțul rezultatelor concrete și obiective, în afara „dialogului și menținerii relațiilor”?
6. Cât costă chiria și întreținerea reședinței diplomatice a domnului ambasador Andrei Muraru? Unde este aceasta situată și care sunt motivele pentru care ambasadorul României în Statele Unite ale Americii necesită un asemenea imobil grandios pentru a-i servi drept reședință diplomatică?
7. Din ce motiv a fost încheiat un contract între Ambasada României și una dintre cele mai mari și scumpe case de avocatură din lume, firma americană Arnold & Porter Kaye Scholer LLP (″Arnold & Porter″)? Care este onorariul perceput de către această casă de avocatură? Care sunt obiectivele trasate și rezultatele așteptate în schimbul acestor sume?
Nu există răspunsuri