Dan Tanasă – întrebare către M.A.I. – Situația pompierilor din România

Către: Domnul Marian-Cătălin PREDOIU, Ministrul Afacerilor Interne

De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş

Subiectul întrebării: Situația pompierilor din România

Stimate domnule Ministru,

Este de notorietate tragedia care s-a petrecut recent în România privind exploziile de la o stație GPL. Această stație GPL de la Crevedia funcționa fără autorizație de mai bine de trei ani, dar nimeni nu a mai făcut verificări între timp.

Exploziile care au avut loc la o stație de gaz petrolier lichefiat (GPL) din Crevedia au produs în jur de 60 de victime, cinci persoane au murit și cel puțin 57 sunt spitalizate, dintre care peste 40 sunt pompieri și jandarmi.

Pe lângă pierderile tragice de vieți omenești, acest dezastru a scos în evidență și alte probleme majore în interiorul statului român. Pe de o parte funcționarea nelegală a stației GPL iar pe de altă parte, chestiunea pompierilor care de ani de zile suferă din cauza unei gestiuni ineficiente și lipsei de viziune din interiorul instituției.

Astfel au putut fi observate căști topite și echipamente arse complet. Câteva imagini au început să circule în mediul online, după exploziile de sâmbătă, 26 august, de la Crevedia, stârnind o dezbatere despre modul cum sunt dotați angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU). Pompierii susțin că lipsurile sunt de multă vreme și chiar și roboții folosiți tocmai ca să-i protejeze pe salvatori sunt limitați. De altfel, unul dintre pompierii care manevrau un robot este printre cei răniți.

De asemenea, Ministerul de Interne se confuntă cu un deficit major de resursă umană, IGSU raportând intenția de a angaja 8.000 de pompieri. Această lipsă de personal adeseori este acoperită prin încălcarea drepturilor fundamentale de repaus, concediu și viață privată și de familie ale angajaților.

În acest context, domnule Ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

1. Ce echipamente de protecție ingifuge (uniforme, căști, mănuși, ghete, etc.) se află în dotarea IGSU în momentul de față, când au fost achiziționate, la ce preț, care sunt standardele solicitate și cu cine au fost încheiate contractele?

2. Dacă s-a analizat situația echipamentelor topite și distruse în cadrul incendiului de la Crevedia? La ce concluzii s-a ajuns, cine este de vină și din ce motiv pompierii români își pierd viața și sunt echipați necorespunzător?

3. Care este situația deficitului de personal din prezent în cadrul IGSU? Câte persoane ar trebui angajate în cadrul acestei structuri și care este planul pe termen lung al MAI pentru a păstra angajații în sistem și pentru a atrage resursa umană necesară?

4. Care este situația concediilor și a orelor suplimentare neplătite către angajații MAI? Care sunt motivele pentru care aceste drepturi ale salariaților sunt încălcate și nu se acordă remunerația conform prevederilor legale?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR a luat act de protestele românilor în privința amplasării statuii Hidra a sculptorului contemporan Costin Ioniță în fața grupului statuar al Voievozilor Români, lucrare de artă de for public, din perioada interbelică, șapte dintre statui fiind incluse în lista monumentelor istorice. Întrebarea legitimă este cine […]
Demiterea șefului APIA, Ionuț Lupu, după doar două luni de mandat, pe motiv că ar fi blocat banii pentru fermieri nu este altceva decât o mascaradă făcută de ministrul PSD al agriculturii, Florin Barbu, nimeni altul decât marioneta lui Paul Stănescu, doar pentru a ascunde adevăratul […]
Alături de activistul Tiberiu Boșutar, dăm startul celui mai important proiect inițiat împotriva mafiei pădurilor. AUR înființează Departamentul „Legea Codrului de AUR”, prin care vrem să aducem investigații de proporții despre jaful făcut asupra resurselor țării de șmecheri protejați la nivel local chiar de cei care […]
Alianța pentru Unirea Românilor îi îndeamnă pe românii patrioți, indiferent de culoarea politică, să se alieze la alegerile locale împotriva reprezentanților PNL-PSD, care țin România în subdezvoltare de mai bine de 30 de ani. „Având în vedere graba guvernării de a face alegeri comasate, ne schimbăm […]
Adresată: Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de StatisticăDe către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țăriiCircumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţăriiObiectul întrebării: Datele recensămintelor generale ale populației României privind […]
Către: Domnul Ion-Marcel CIOLACU, Prim-ministrul RomânieiDe la:Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş Subiectul întrebării: Renovarea Palatului Victoria Stimate domnule Prim-ministru, Având în vedere anunțul recent al Premierului Marcel Ciolacu privind planurile de reabilitare a Palatului Victoria, finanțate cu fonduri europene, exprimăm preocupare specială asupra […]