Dan Tanasă – întrebare către M.A.I. – Situația pompierilor din România

Către: Domnul Marian-Cătălin PREDOIU, Ministrul Afacerilor Interne

De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş

Subiectul întrebării: Situația pompierilor din România

Stimate domnule Ministru,

Este de notorietate tragedia care s-a petrecut recent în România privind exploziile de la o stație GPL. Această stație GPL de la Crevedia funcționa fără autorizație de mai bine de trei ani, dar nimeni nu a mai făcut verificări între timp.

Exploziile care au avut loc la o stație de gaz petrolier lichefiat (GPL) din Crevedia au produs în jur de 60 de victime, cinci persoane au murit și cel puțin 57 sunt spitalizate, dintre care peste 40 sunt pompieri și jandarmi.

Pe lângă pierderile tragice de vieți omenești, acest dezastru a scos în evidență și alte probleme majore în interiorul statului român. Pe de o parte funcționarea nelegală a stației GPL iar pe de altă parte, chestiunea pompierilor care de ani de zile suferă din cauza unei gestiuni ineficiente și lipsei de viziune din interiorul instituției.

Astfel au putut fi observate căști topite și echipamente arse complet. Câteva imagini au început să circule în mediul online, după exploziile de sâmbătă, 26 august, de la Crevedia, stârnind o dezbatere despre modul cum sunt dotați angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU). Pompierii susțin că lipsurile sunt de multă vreme și chiar și roboții folosiți tocmai ca să-i protejeze pe salvatori sunt limitați. De altfel, unul dintre pompierii care manevrau un robot este printre cei răniți.

De asemenea, Ministerul de Interne se confuntă cu un deficit major de resursă umană, IGSU raportând intenția de a angaja 8.000 de pompieri. Această lipsă de personal adeseori este acoperită prin încălcarea drepturilor fundamentale de repaus, concediu și viață privată și de familie ale angajaților.

În acest context, domnule Ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

1. Ce echipamente de protecție ingifuge (uniforme, căști, mănuși, ghete, etc.) se află în dotarea IGSU în momentul de față, când au fost achiziționate, la ce preț, care sunt standardele solicitate și cu cine au fost încheiate contractele?

2. Dacă s-a analizat situația echipamentelor topite și distruse în cadrul incendiului de la Crevedia? La ce concluzii s-a ajuns, cine este de vină și din ce motiv pompierii români își pierd viața și sunt echipați necorespunzător?

3. Care este situația deficitului de personal din prezent în cadrul IGSU? Câte persoane ar trebui angajate în cadrul acestei structuri și care este planul pe termen lung al MAI pentru a păstra angajații în sistem și pentru a atrage resursa umană necesară?

4. Care este situația concediilor și a orelor suplimentare neplătite către angajații MAI? Care sunt motivele pentru care aceste drepturi ale salariaților sunt încălcate și nu se acordă remunerația conform prevederilor legale?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, prezent duminică, 19 mai, la Baia Mare, în Maramureș, în cadrul Caravanei Patrioți în Europa, prin care AUR își prezintă candidații la alegerile din data de 9 iunie, a subliniat importanța acestor alegeri și diferențele dintre ceea […]
Sfânta zi de Duminică, 19 mai, a prilejuit oprirea Caravanei Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, în județul Maramureș, la Baia Mare. Sute de oameni au participat la Baia Mare la prezentarea unora dintre candidații AUR la alegerile […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a fost sâmbătă, 19 mai, pentru toată ziua, în județul Bistrița-Năsăud. În Bistrița, după un flashmob în parcul unde se regăsește și Cetatea Bistriței, o parte dintre candidații la alegerile europarlamentare […]
Cristian Terheș, europarlamentar, cel care deschide lista Alianței AUR pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie, lansează un apel urgent către cetățeni în contextul investigațiilor desfășurate de Parchetul European (EPPO) asupra președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cristian Terheș critică vehement protejarea continuă a […]
Între 27 mai și 1 iunie, la Geneva, va avea loc cea de-a 77-a adunare a Organizației Mondiale a Sănătății care, potrivit tuturor informațiilor disponibile până la acest moment, prin adoptarea Tratatului de Pandemie Globală, urmărește să instaureze o nouă formă de control la nivel global. […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, vineri, 17 mai, în județul Mureș, la Sighișoara și la Târgu Mureș. În urma unui flashmob organizat în centrul orașului Sighișoara, participanții au ajuns în Cetatea Medievală din Târgu […]