Către: Domnul Bogdan AURESCU, Ministrul Afacerilor Externe
De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş
Subiectul întrebării: Drepturile românilor din Timoc și poluarea masivă din Dunăre
Stimate domnule Ministru,
În urma unei delegații oficiale desfășurate în perioada 18-20 octombrie 2022, am reușit să cunosc și să discut cu un număr considerabil de români-vlahi din Timoc, oameni care prin simpla lor existență și prin faptul că încă vorbesc limba română sfidează istoria și regimul brutal care îi condamnă la pierzanie. Este vorba de o comunitate compactă de peste 200.000 de români, mereu uitați, neglijați și nebăgați în seamă de autorități, acești eroi și-au păstrat limba, portul, graiul, tradițiile și credința fără cel mai mic sprijin instituțional. Fără școli în limba română, fără presă, fără mass-media, până nu de mult fără biserici în limba română, fără susținere financiară acești oameni încă spun cu mândrie că sunt români!
Pe lângă eforturile culturale de rezistență a acestor oameni, o chestiune dezastruoasă cu care se confruntă românii de aici este reprezentată de dezastrul ecologic care pune în pericol însăși existența fizică a acestor comunități și modul în care această regiune este devastată de interesele pur economice a unei companii străine. Ba mai mult, în urma devărsărilor masive efectuate în zona Timocului, statul Român este afectat în mod direct în urma poluării rezultate în Dunăre.
Am fost martori la modul în care statul sârb asistă impasibil la felul în care cetățenii săi sunt jefuiți de o companie privată de minerit din China. Considerăm că atitudinea statului sârb în această chestiune este incompatibilă cu standardele europene și încalcă legislația din România. Poluarea inimaginabilă face ca viața în zonă să devină insuportabilă. Deșeurile toxice sunt eliminate în pârâurile din zonă, acestea vărsându-se în râul Timoc și mai apoi în Dunăre. Așadar, apele României sunt poluate de această companie, iar Guvernul României trebuie să ia măsuri urgente! Când unități ale fabricilor din zonă lucrează la capacitate maximă aerul devine insuportabil și poluarea se poate vedea prin fumul toxic eliminat de coșurile de fum ale companiei. Nici măcar animalele nu mai beau apă din pârâurile existente în această zonă, solul fiind de asemenea poluat la cote alarmante.
În urma unei analize efectuate asupra unei mostre prelevate din localitatea Slatina, districtul Bor privind pârâul „Borska veka” la un laborator autorizat din
România, au rezultat valori șocante cu privire la poluarea apelor care ajung în Dunăre. Întrucât pârâul Borska veka se varsă în râul Timoc iar acesta se varsă în Dunăre, statul român este afectat în mod direct, fauna acvativă fiind pusă în pericol, iar solul ajungând să fie poluat la cote incredibile. Așadar menționăm faptul că aceste mostre prelevate au arătat următoarele valori:
–de 8,84 ori mai mult fier decât limita admisă;
-de 54 de ori mai mult cupru(!!!);
-de 2,1 ori mai mult mangan;
-de 11 ori mai mult nichel;
-de 6,5 ori mai mult cobalt.
Subliniem că aceste ape ajung să afecteze statul român iar o reacție a Guvernului României se impune de urgență. Nu doar comunitatea românească din Timoc este pusă în pericol ci chiar cetățenii României care locuiesc în graniță cu Serbia. Poluarea la aceste cote nu poate fi tolerată, atât normativele europene cât și cele naționale interzic o astfel de practică a companiilor, indiferent de interesul economic avut în speță.
În acest context, domnule Ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
- Dacă aveți cunoștință de astfel de poluatori ai Dunării localizați chiar în state vecine, în cazul de față Serbia?
2. Dacă veți proceda la efectuarea unor noi măsurători asupra calității apei, în special în zona de graniță cu Serbia?
3. Ce măsuri veți adopta pentru prevenirea și sancționarea unor astfel de poluatori și cum veți aborda această problematică dat fiind pericolul major la care este supusă vegetația și fauna acvatică a Dunării, precum și locuitorii din zonă care suferă din cauza solului poluat?
4. Când veți iniția un dialog cu autoritățile din Serbia astfel ca poluarea masivă din Dunăre să înceteze iar legislația europeană și națională să fie respectată în concordanță?
5. Ce măsuri are în vedere Ministerul Afacerilor Externe pentru protejarea drepturilor lingvistice și culturale ale minorității române-vlahe din Valea Timocului? Cum susține Guvernul României deschiderea de școli, biserici și așezăminte culturale românești în Valea Timocului, Serbia?
Nu există răspunsuri