Dan Tanasă – întrebare către Guvernul României – Prăbușirea internatului liceului Tamasi Aron

Către: Domnul Ion-Marcel CIOLACU, Prim-ministrul Guvernului României
De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş
Subiectul întrebării: Prăbușirea internatului liceului Tamasi Aron

Stimate domnule Prim-ministru,

Tragedia de la Internatul Liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc, în care clădirea s-a prăbușit din cauza unor lucrări neconforme desfășurate pe șantierul de renovare, a dus la pierderea vieții unui elev și la rănirea gravă a altor persoane.


Clădirea parțial prăbușită la Odorheiu Secuiesc este deținută de Arhiepiscopia Romano-Catolică, iar Primăria Odorheiu Secuiesc plătește anual o chirie de peste 300.000 de lei pentru acest imobil. Partea afectată a clădirii găzduia camerele unde erau cazați elevii care locuiesc în internat.


Una dintre persoanele găsite sub dărâmături se află în comă, conform declarațiilor reprezentanților Primăriei, care au precizat că imobilul este vechi și adăpostea cantina și căminul Liceului Teoretic Tamási Áron. În momentul prăbușirii, elevii se aflau în camerele respective, iar patru victime au fost surprinse sub dărâmături, dintre care trei au fost transportate la spital. Două dintre acestea se află în stare bună, în timp ce una dintre victime este în comă, iar a patra persoană, un tânăr elev care urma să împlinească 18 ani și-a pierdut viața.


Lipsa investițiilor adecvate în educație și gestionarea neglijentă a problemelor structurale de către guvernanți pe parcursul a 30 de ani au contribuit la astfel de tragedii, în care clădiri școlare prăbușite pun în pericol viețile elevilor. Este esențial ca cei vinovați să fie trași la răspundere pentru neglijența manifestată în administrarea fondurilor și pentru neglijarea securității școlilor. Aceste tragedii nu ar trebui să se repete, iar investițiile corespunzătoare în infrastructura școlară să devină o prioritate pentru a asigura un mediu sigur și propice învățării.


În acest context, domnule Prim-ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

1)Cine este responsabil pentru tragedia de la Internatul Liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc, iar Ministerul Educației a identificat persoanele sau instituțiile care au gestionat lucrările de renovare a clădirii?

2)Există o anchetă oficială în curs pentru a investiga cauzele exacte ale prăbușirii clădirii școlare, și dacă da, care sunt rezultatele preliminare ale acesteia?

3)Ce măsuri urgente au fost luate de către Executiv pentru a asigura siguranța elevilor în toate instituțiile școlare din țară, având în vedere riscurile potențiale asociate cu infrastructura școlară veche sau slab întreținută?

4)Care sunt planurile și strategiile Guvernului pentru a preveni astfel de tragedii în viitor și pentru a îmbunătăți siguranța în școli?

5)Cum intenționează Guvernul României să facă față în mod eficient provocărilor sistemului de educație, având în vedere că alocarea bugetară pentru educație rămâne sub recomandarea de 6% din PIB și cum poate aceasta influența în mod pozitiv calitatea infrastructurii școlare și a procesului educațional?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR plângere la Parchetul General Klaus Iohannis
În AUR vii să dai, nu să iei. Este sloganul nostru încă din momentul în care mișcarea AUR de redeșteptare națională a apărut în spațiul politic românesc. De 4 ani de zile am rezistat în fața tuturor încercărilor făcute de diverse grupuri de interese de a […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a dat startul vineri, 1 martie, campaniei de strângere de semnături pentru susținerea candidaților pentru Alegerile Europarlamentare. Dis de dimineață, încă de la ora 8:00, ora României, și 7:00 la Bruxelles, chiar în fața Parlamentului European, primii români au semnat pe […]
alegeri comasate
Odată cu comasarea total neconstituțională, coaliția a decis ca alegerile prezidențiale să aibă loc în luna septembrie, nu în noiembrie așa cum prevede legea în vigoare. Iar Kelemen Hunor, disperat să revină la guvernare, face jocurile partidului unic PNL-PSD. La Camera Deputaților a ajuns un proiect […]
CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL SENATULUI           În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1)  și ale art. 75 din Constituția României, republicată, precum și cu prevederile art. 92 alin. (2) și (4) din Regulamentul Senatului, republicat, vă înaintăm propunerea legislativă „Lege pentru modificarea și completarea Legii […]
CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL SENATULUI În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată și cu prevederile art. 92 alin. (2) și (4) din Regulamentul Senatului, republicat, vă înaintăm propunerea legislativă intitulată„LEGE pentru completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul […]
CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL CAMEREI DEPUTAȚILOR În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată, și cu prevederile art. 92 alin. (1) din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, vă înaintăm propunerea legislativă intitulată „Lege pentru modificarea art. 16 alin. (1) […]