Dan Tanasă – întrebare către Guvernul României – Prăbușirea internatului liceului Tamasi Aron

Către: Domnul Ion-Marcel CIOLACU, Prim-ministrul Guvernului României
De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş
Subiectul întrebării: Prăbușirea internatului liceului Tamasi Aron

Stimate domnule Prim-ministru,

Tragedia de la Internatul Liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc, în care clădirea s-a prăbușit din cauza unor lucrări neconforme desfășurate pe șantierul de renovare, a dus la pierderea vieții unui elev și la rănirea gravă a altor persoane.


Clădirea parțial prăbușită la Odorheiu Secuiesc este deținută de Arhiepiscopia Romano-Catolică, iar Primăria Odorheiu Secuiesc plătește anual o chirie de peste 300.000 de lei pentru acest imobil. Partea afectată a clădirii găzduia camerele unde erau cazați elevii care locuiesc în internat.


Una dintre persoanele găsite sub dărâmături se află în comă, conform declarațiilor reprezentanților Primăriei, care au precizat că imobilul este vechi și adăpostea cantina și căminul Liceului Teoretic Tamási Áron. În momentul prăbușirii, elevii se aflau în camerele respective, iar patru victime au fost surprinse sub dărâmături, dintre care trei au fost transportate la spital. Două dintre acestea se află în stare bună, în timp ce una dintre victime este în comă, iar a patra persoană, un tânăr elev care urma să împlinească 18 ani și-a pierdut viața.


Lipsa investițiilor adecvate în educație și gestionarea neglijentă a problemelor structurale de către guvernanți pe parcursul a 30 de ani au contribuit la astfel de tragedii, în care clădiri școlare prăbușite pun în pericol viețile elevilor. Este esențial ca cei vinovați să fie trași la răspundere pentru neglijența manifestată în administrarea fondurilor și pentru neglijarea securității școlilor. Aceste tragedii nu ar trebui să se repete, iar investițiile corespunzătoare în infrastructura școlară să devină o prioritate pentru a asigura un mediu sigur și propice învățării.


În acest context, domnule Prim-ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

1)Cine este responsabil pentru tragedia de la Internatul Liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc, iar Ministerul Educației a identificat persoanele sau instituțiile care au gestionat lucrările de renovare a clădirii?

2)Există o anchetă oficială în curs pentru a investiga cauzele exacte ale prăbușirii clădirii școlare, și dacă da, care sunt rezultatele preliminare ale acesteia?

3)Ce măsuri urgente au fost luate de către Executiv pentru a asigura siguranța elevilor în toate instituțiile școlare din țară, având în vedere riscurile potențiale asociate cu infrastructura școlară veche sau slab întreținută?

4)Care sunt planurile și strategiile Guvernului pentru a preveni astfel de tragedii în viitor și pentru a îmbunătăți siguranța în școli?

5)Cum intenționează Guvernul României să facă față în mod eficient provocărilor sistemului de educație, având în vedere că alocarea bugetară pentru educație rămâne sub recomandarea de 6% din PIB și cum poate aceasta influența în mod pozitiv calitatea infrastructurii școlare și a procesului educațional?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

În vizita sa în Munchen cu ocazia Campionatului European de Fotbal, George Simion s-a întâlnit și cu românii stabiliți în Germania, cărora le-a mulțumit pentru susținere și le-a vorbit despre sistemul corupt care a acaparat țara. „Mulțumesc că ne-ați votat, mulțumesc că mulți dintre voi sunteți […]
Alianța pentru Unirea Românilor și-a lansat sâmbătă, 15 iunie, candidatul la alegerile prezidențiale, în persoana lui George Simion. Evenimentul a avut loc la Arenele Romane, în prezența a peste 7.000 de membri și simpatizanți AUR. „Noi știm să depunem efort. Poate de aceea sunt singurul care […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține că democrația este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care 5% din voturile românilor exprimare la alegerile europarlamentare au fost anulate. „Într-un stat condus de hoți, nu se putea altfel decât ca aceste alegeri să fie fraudate, pornind de la […]
AUR a reușit la alegerile din 9 iunie un scor istoric. După doar 4 ani de la înființare, AUR este a doua forță politică a României după alianța comasaților. Am reușit ca în 4 ani de zile aproape să ne triplăm numărul de voturi obținute, de […]