Către: Domnul Ion-Marcel CIOLACU, Prim-ministrul Guvernului României
De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş
Subiectul întrebării: Prăbușirea internatului liceului Tamasi Aron
Stimate domnule Prim-ministru,
Tragedia de la Internatul Liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc, în care clădirea s-a prăbușit din cauza unor lucrări neconforme desfășurate pe șantierul de renovare, a dus la pierderea vieții unui elev și la rănirea gravă a altor persoane.
Clădirea parțial prăbușită la Odorheiu Secuiesc este deținută de Arhiepiscopia Romano-Catolică, iar Primăria Odorheiu Secuiesc plătește anual o chirie de peste 300.000 de lei pentru acest imobil. Partea afectată a clădirii găzduia camerele unde erau cazați elevii care locuiesc în internat.
Una dintre persoanele găsite sub dărâmături se află în comă, conform declarațiilor reprezentanților Primăriei, care au precizat că imobilul este vechi și adăpostea cantina și căminul Liceului Teoretic Tamási Áron. În momentul prăbușirii, elevii se aflau în camerele respective, iar patru victime au fost surprinse sub dărâmături, dintre care trei au fost transportate la spital. Două dintre acestea se află în stare bună, în timp ce una dintre victime este în comă, iar a patra persoană, un tânăr elev care urma să împlinească 18 ani și-a pierdut viața.
Lipsa investițiilor adecvate în educație și gestionarea neglijentă a problemelor structurale de către guvernanți pe parcursul a 30 de ani au contribuit la astfel de tragedii, în care clădiri școlare prăbușite pun în pericol viețile elevilor. Este esențial ca cei vinovați să fie trași la răspundere pentru neglijența manifestată în administrarea fondurilor și pentru neglijarea securității școlilor. Aceste tragedii nu ar trebui să se repete, iar investițiile corespunzătoare în infrastructura școlară să devină o prioritate pentru a asigura un mediu sigur și propice învățării.
În acest context, domnule Prim-ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
1)Cine este responsabil pentru tragedia de la Internatul Liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc, iar Ministerul Educației a identificat persoanele sau instituțiile care au gestionat lucrările de renovare a clădirii?
2)Există o anchetă oficială în curs pentru a investiga cauzele exacte ale prăbușirii clădirii școlare, și dacă da, care sunt rezultatele preliminare ale acesteia?
3)Ce măsuri urgente au fost luate de către Executiv pentru a asigura siguranța elevilor în toate instituțiile școlare din țară, având în vedere riscurile potențiale asociate cu infrastructura școlară veche sau slab întreținută?
4)Care sunt planurile și strategiile Guvernului pentru a preveni astfel de tragedii în viitor și pentru a îmbunătăți siguranța în școli?
5)Cum intenționează Guvernul României să facă față în mod eficient provocărilor sistemului de educație, având în vedere că alocarea bugetară pentru educație rămâne sub recomandarea de 6% din PIB și cum poate aceasta influența în mod pozitiv calitatea infrastructurii școlare și a procesului educațional?
Nu există răspunsuri