Către: Nicolae-Ionel Ciucă, Prim Ministru al României
De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș
Subiectul întrebării: Peste 40% dintre copii români trăiesc sub pragul sărăciei
Stimate Domnule Prim Ministru,
Conform statisticilor din 2021 publicate de EUROSTAT care se referă la copii care se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, România se afla pe primul loc în Uniunea Europeană, rușinos, Domnule Prim Ministru! Dacă s-ar publica astăzi aceleași rapoarte, România ar fi tot pe primul loc, dar cu un procent mult mai mare decât anul trecut fiindcă prin politicile sociale promovate de Guvernul condus de Dvs. ați sărăcit întreaga populație a României, nu doar pe cei care se aflau deja în pragul sărăciei! Sunt sigur că știți în teorie ce înseamnă a fi în risc de sărăcie sau excluziune socială, dar realitatea românească este sumbră și nu poate fi corectată prin politici sociale timide cu vaucere ale sărăciei acceptate de Uniunea Europeană în anul 2022! Riscul de sărăcie înseamnă un venit (chiar și după încasarea ajutoarelor sociale de 250 lei la 2 luni calendaristice) mai mic decât 60% din venitul mediu calculat într-o țară, dar situația românilor este mult mai gravă, România este constant pe primul loc în UE (cu o treime din populație trăind în această umilitoare situație)! Din aceste groaznice statistici sociale află toată populația Europei de ce românii emigrează ca și când ar pleca dintr-un stat aflat în război fiindcă, domnule Prim Ministru, 41,5% dintre copii trăiesc sub pragul sărăciei! De când am aderat la Uniunea Europeană și până acum, economia națională a crescut (respectiv valoarea PIB-ului), dar România rămâne ultima la toți indicatorii care privesc bunăstarea socială! În clasamentul corespunzător anului 2022, Indicele Progresului Social ne plasează pe penultimul loc din UE, în scădere față de anul trecut, când ocupam ultimul loc în UE! Oare nu ne este rușine că țara noastră este pe ultima/penultima poziție din UE la toți indicatorii care țin de dezvoltarea societății? Inclusiv în clasamentul venitului disponibil pe gospodărie din UE, exprimat în prețuri comparabile, adică la paritatea puterii de cumpărare suntem ultimii! Atunci când mergeți în delegații la Bruxelles, cum se negociază cu Dvs., ca reprezentant al unei țări care este pe ultimul loc în UE? De ce nu putem avea și noi salarii la nivel european, pensii decente dacă ne lăudăm peste tot cu creșterea PIB-ului și că suntem mari producători de energie la nivel european?
Sărăcia românilor înseamnă lipsa banilor în gospodării și încetinirea sau falimentarea economiei naționale prin prețurile aberante impuse de către niște monopoluri private (cazul OMV) sau de stat (Romgaz, Nuclearelectrica, CEO și Hidroelectrica), deci între nivelul de sărăcie al românilor și, mai ales cea a copiilor noștri și profiturile imense ale OMV din țara noastră există o legătură. Profiturile austriecilor de la OMV se datorează exclusiv unor prețuri impuse pe o piață neconcurențială, cu doar doi jucători care își împart resursele naționale. Sărăcia actuală a românilor se datorează politicii de prețuri din ultimii ani a OMV-ului susținut de ministrul energiei prin conflictele sale de interese! Guvernul condus de Dvs. protejează politica de prețuri impusă de OMV și rămâne indiferent la suferința copiilor care se culcă, de multe ori, fără să mănânce nimic! OMV Petrom (care a primit cadou de la guvernul de la București întreaga rezervă de petrol și jumătate din rezervele de gaze ale țării), a raportat în primele 9 luni din 2022 că producția OMV Petrom a scăzut cu 4,6%, dar profitul net i-a crescut de patru ori (de la 2,1 miliarde de lei pe aceeași perioadă de anul trecut la 8,4 miliarde de lei pe perioada corespunzătoare din 2022)! OMV extrage din ce în ce mai puțin gaz, restrânge activitatea în România, dar încasează profituri din ce în ce mai mari! În tot acest timp, numărul copiilor români săraci se va reduce doar dacă părinții lor vor pleca la muncă în străinătate.
Stimate domnule Prim Ministru, vă întreb cum este posibil ca în România, cea mai mare companie din economie a crescut profitul de patru ori în ultimul an, iar noi nu putem face nimic pentru cei 4 din 10 copii care trăiesc sub pragul sărăciei?
Nu există răspunsuri