Dan Tanasă – întrebare către Guvernul României – Intrarea în insolvenţă a capacităţilor de producţie din surse regenerabile (eolian şi solar)

Către: Nicolae-Ionel Ciucă, Prim Ministru al României

De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș

Subiectul întrebării: Intrarea în insolvenţă a capacităţilor de producţie din surse regenerabile (eolian şi solar)

Stimate Domnule Prim Ministru,

                Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) şi Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie Regenerabilă din Romania (PATRES) au transmis un comunicat comun  prin care atenționează că noile prevederi legislative din domeniul energiei, respectiv ale proiectului de lege privind aprobarea OUG nr. 119/2022, adoptat în Plenul Camerei Deputaţilor, forţează intrarea în insolvenţă a unor capacităţi de producţie din surse regenerabile (eolian şi solar) de mii de MW. „NU omorâţi Regenerabilii! NU anulaţi investiţii de mii de MW, în plină iarnă şi criză energetică, când România are nevoie de fiecare MW instalat în capacităţile de energie regenerabilă pentru a acoperi consumul de energie al românilor şi industriei! NU impuneţi formule de supraimpozitare total neadecvate care lovesc radical în producătorii de energie din surse regenerabile şi îi forţează să închidă capacităţile de producţie! NU falimentaţi sectorul regenerabilelor! NU sacrificaţi investiţiile viitoare!”, se arată în comunicatul remis.

                Producătorii de energie regenerabilă din toate sursele (apă, vânt, soare, biomasă) fac un apel public de forţă majoră către preşedintele României, Guvern şi Parlament, cu solicitarea expresă de a lua măsuri urgente pentru a se evita distrugerea în masă a investiţiilor existente în regenerabile și oprirea imediată a investiţiilor în capacităţi noi. Deci se dorește modificarea textului asumat de ministrul Energiei, la numai câteva zile după aprobarea acestuia în Parlament! Nici nu a fost semnat încă de președintele României și deja trebuie modificat!

                „Am ajuns într-o situaţie de neconceput şi deosebit de gravă pentru România! Conform proiectului de Lege privind aprobarea OUG nr 119/2022, adoptat în Plenul Camerei Deputaţilor, s-a modificat radical modul de calcul al supraimpozitării pentru producătorii din energie. Dacă până acum în formula de calcul erau recunoscute şi cheltuielile cu achiziţia de energie necesară pentru onorarea contractelor atunci când sursă de energie nu este disponibilă (când nu bate vântul, când gradul de însorire este redus), în formula nouă adoptată de Parlament, aceste cheltuieli nu mai sunt recunoscute. Mai mult decât atât, cheltuielile cu dezechilibrele vor fi recunoscute doar în procent de maximum 5% din valoarea energiei electrice vândute, în condiţiile în care standardul în industrie arată dezechilibre înregistrate de centralele eoliene de circa 40%, respectiv 25% în cazul centralelor solare“, spun reprezentanţii producătorilor. Se supraimpozitează doar venitul fără a se ţine cont că în cazul surselor regenerabile de energie sunt momente când resursa nu este disponibilă, iar operatorul este constrâns să cumpere energie pentru a-şi onora obligaţiile. Ce înseamnă noile prevederi aprobate de deputaţi în cazul producătorilor de ESRE (energie din surse regenerabile)? Dacă se supraimpozitează veniturile fără a se ţine cont de cheltuieli, aceştia vor intra automat pe pierderi. Vorbim de o formă mascată de NAŢIONALIZARE! Practic, se aruncă în aer capacităţi operaţionale din surse regenerabile (eolian şi solar) de circa 4400 de MW”, se mai arată în comunicat.

                Orice formulă de supraimpozitare trebuie să ţină cont de caracterul volatil al producţiei din surse regenerabile care prin definiţie nu poate produce aceeaşi cantitate în mod constant. Formulele de supraimpozitare trebuie să se aplice pe venitul net realizat în urmă deducerii cheltuielilor necesare pentru achiziţia de energie pentru profilare şi cheltuielile pentru dezechilibrele înregistrate”, au continuat reprezentanţii industriei. România va ajunge să fie ocolită de investitori, într-un moment în care avem mare nevoie de noi capacităţi de producţie. Criza energetică rezultă și din lipsa de capacităţi de producţie care să acopere întreg consumul, România fiind stat net importator de energie de câţiva ani. Energia regenerabilă nu este responsabilă pentru creşterile de preţuri pe pieţele spot şi angro din România. Energia regenerabilă, atunci când este disponibilă, ajută la reducerea preţului, iar România, dacă ar fi avut la acest moment o capacitate mult mai mare instalată în regenerabile, ar fi avut un preţ mai mic şi un nivel mai ridicat de securitate energetică”, au mai spus asociaţiile menţionate.

                Tot timpul susțineți public investițiile, vă lăudați cu creștere economică preconizată (cea mai mare din Uniunea Europeană vezi graficul realizat de portalul Amazing Maps. România a avut cea mai mare creștere economică din UE între anii 2000 și 2022, de aproape 800%. Harta a fost întocmită folosind baza de date Statista pentru PIB-ul fiecărei țări din 2000 până în 2022, folosind prețurile curente. În 2022, acesta este estimat să ajungă la 286,51 miliarde de dolari, conform datelor Statista.), dar sunt numai cifre pe hârtie, realitatea din buzunarele românilor contrazice orice statistică!

                RWEA – Asociaţia Română pentru Energie Eoliană, reprezintă o putere instalată în România de 3 GW în urma unor investiţii de peste 5 miliarde euro iar PATRES – Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie Regenerabilă din Romania, reprezintă producători de energie regenerabilă din toate sursele (apă, vânt, soare, biomasă) cu o putere instalată de peste 1,8 GW şi investiţii în România de peste 2,7 miliarde euro.

                De când a fost numit ministru al energiei, domnul Virgil Popescu, legislația a fost modificată de zeci de ori, nu în sensul bun de cele mai multe ori, deci investitorii nu își mai pot face planuri de afaceri și renunță la investițiile în țara noastră sub diverse motive! Pentru domnul ministru al energiei, cuvântul acestor asociații care reprezintă 7,7 miliarde euro investiți în România și aproape 5 GW nu reprezintă nimic în contextul crizei energetice actuale?

                Stimate domnule Prim Ministru, vă întreb cum este posibil să continuăm această politică dezastruoasă a Ministerului Energiei în ceea ce privesc investițiile în sistemul energetic național? RWEA şi PATRES semnalează că se va ajunge într-o situaţie fără precedent pentru România. Cum pot fi atrași noi investitori cu astfel de măsuri distructive? Veți accepta să se închidă capacităţi de producţie în plină criză energetică? Așa arată Strategia Energetică a Guvernului României?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Georgiana Teodorescu, europarlamentar AUR, precizeză că nu este nimic interpretabil sau discutabil aici, lucrurile fiind clare și că, în aceste condiții, este umilitor să fim ținuți la ușă, tratați ca niște cetățeni europeni de mâna a doua. ”Știm că interesele economice guvernează vremurile în care trăim, […]
Jocul de „adio, dar rămân cu tine” al lui Nicolae Ciucă nu convinge pe nimeni. PSD și PNL își continuă blatul în spatele ușilor închise. Dacă Nicolae Ciucă și PNL sunt cu adevărat revoltați de decizia Curții Constituționale, de ceea ce se întâmplă cu drepturile românilor, […]
“În prag de alegeri, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu mimează un divorț penibil, un gest disperat prin care nu vor decât să își păcălească electoratul pentru a fi votați din nou. Iar istoria se repetă! Ne amintim cum în 2020, aceiași liberali, în frunte cu tătucul […]
Petrișor Peiu, propunerea AUR pentru Ministerul Economiei Naționale, explică de ce nu ar fi bine ca MVM să cumpere E.ON România și prezintă soluția prin care această compania să rămână a românilor. ”Zilele acestea, întreaga Românie este înspăimântată de următoarea știre. Compania maghiară MVM ar urma […]
Președintele AUR, George Simion, a prezentat sâmbătă, 5 octombrie, în județul Vaslui, planul de măsuri pentru domeniul agricol. Evenimentul a avut loc la ferma pomicolă și vegetală „Agro Oliver Trans” din comuna Poienești. George Simion a spus că AUR este 100% alături de agricultorii români care […]
Europarlamentarul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, atrage atenția asupra faptului că România plătește prețuri de 4-5 ori mai mari pentru energia electrică importată din vestul Europei. ”Motivul este șocant: Austria și Slovacia NU au capacitate de interconectare cu statele din Est! Cine […]