Dan Tanasă – întrebare către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării – Utilizarea limbii de stat a Republicii Ungare în documentele oficiale ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (Hotărârea CNCD 749/20.12.2022)

Către: Domnul Csaba Ferenc ASZTALOS, Președintele Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării

De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş

Subiectul întrebării: Utilizarea limbii de stat a Republicii Ungare în documentele oficiale ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (Hotărârea CNCD 749/20.12.2022)

Stimate domnule președinte,

   Potrivit Constituției României, republicată și legislației privind organizarea și funcționarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, acesta este face parte din categoria autorităților autonome ale Statului Român, a cărui activitate se desfășoară în limba oficială de stat, limba română.

Cu încălcarea tuturor dispozițiilor constituționale și legale, în Dosarul 576/2022, Petiția nr. 5835/24.08.2022, ați ales să utilizați și să inserați într-un document oficial al CNCD – Hotărârea CNCD 749/20.12.2022 limba de stat a Republicii Ungare, prin preluarea integrală și inserarea integrală a punctului de vedere transmis de o persoană juridică înregistrată în Republica Ungară: Asociația ProMinoritateAlapitvany Budapest, organizator al unei activități anuale controversate pe teritoriul României de unde se lansează constant idei și teme rasiste, naționalist-extremiste și revizioniste.  

În condițiile în care, nu suntem în prezența utilizării limbii materne de către cetățeni români aparținând unei minorități naționale în relația cu autorități ale administrației publice locale în condițiile Codului administrativ ci în prezența unui făptuitor, persoană juridică străină, chemat să răspundă în fața unei autorități centrale a Statului Român vă rog să îmi precizați:

  1. Care este temeiul legal și rațiunea utilizării în activitatea și în actele CNCD a limbii oficiale a unui stat terț, de proveniență a persoanei juridice reclamate pentru asigurarea platformei de lansare a unor discursuri rasiste de pe teritoriul României ?
  2. Cum credeți că afectează legalitatea dosarului și principiul contradictorialității folosirea limbii oficiale a Republicii Ungare într-un dosar în care reclamantul este o organizație, persoană juridică română, ai căror reprezentanți nu cunosc limba statului vecin ?

3) Este adevărat că limba Republicii Ungare este limbă oficială în cadrul Uniunii Europene:

3.1. Aveți cunoștință (și precedent) în sensul că autoritățile administrației publice naționale din statele membre ale Uniunii Europene acceptă și preiau în actele proprii înscrisuri și texte în limbi străine (oficiale la nivelul UE) ? Dacă da, vă rog să îmi comunicați exemplul ?

3.2. Considerați că autoritățile naționale ale Republicii Ungare, primesc în mod valabil, și preiau ca atare în documentele proprii, înscrisuri și documente în limba română, transmise de persoane fizice sau juridice din România ?  Dacă da, vă rog să îmi comunicați exemplul ?

3.3. În condițiile utilizării limbii de stat a Republicii Ungare în înscrisul Asociației ProMinoritateAlapitvany Budapest , considerați că în raport cu membrii CNCD, implicați în soluționarea reclamației, a fost îndeplinită legal procedura de prezentare și soluționare a reclamației?

3.4. Pe viitor, având în vedere precedentul creat, CNCD va utiliza fără traducere și va insera în documentele oficiale texte în limbi străine, oficiale la nivelul UE sau nu,  corespunzător cetățeniei părților ?  

4) Cum înțelegeți să îndreptați neconstituțională și nelegală a utilizării limbii de stat a Republicii Ungare în Hotărârea CNCD nr. 749/2022.

Având în vedere faptul că pagina oficială de internet a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, autoritate a Statului Român nu conține niciunul din simbolurile oficiale ale României – Drapel, Stemă națională, arătând ca o pagină de corporație având în vedere sigla utilizată și cele cinci limbi utilizate, limba română fiind ultima ordinea de enumerare (EN FR DE HU RO)!!!, vă rog să îmi precizați dacă veți remedia această situație prin amplasarea pe pagina oficială a însemnelor de Statului Român căruia CNCD îi aparține.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Ziua a treia de la Conservative Political Action Conference – CPAC a fost marcată de discursul susținut de Donald Trump, fostul și cel mai probabil viitorul președinte al Statelor Unite ale Americii. Cu acest prilej, președintele AUR George Simion a subliniat că suveranismul trebuie să fie […]
Aflat la Washington DC, senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, a rostit un discurs la cea de-a cincea ediție a „International Crisis Summit”, eveniment din marja Conservative Political Action Conference – CPAC, cea mai mare conferință a liderilor conservatori […]
În cea de-a doua zi a Conservative Political Action Conference (CPAC), delegația AUR a continuat seria de întâlniri oficiale cu reprezentanți ai Partidului Republican din Statele Unite și cu oficiali europeni, dar și din alte colțuri ale lumii. Președintele AUR, George Simion, a acordat mai multe […]
O delegație a partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condusă de președintele AUR, deputatul George Simion, se află în perioada 21 – 26 februarie în Washington DC, Statele Unite ale Americii, unde participă la CPAC – Conservative Political Action Conference, cea mai mare conferință a liderilor […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat, la Washington DC, că ceea ce se întâmplă zilele acestea în România nu este doar un simplu act politic, ci este un atac asupra instituțiilor statului, asupra competitorilor politici care le sunt potrivnici celor aflați […]
Președintele AUR, George Simion, a transmis, din Statele Unite ale Americii, de la CPAC, un mesaj cu privire la ultimele evoluții de pe scena politică din România. Acesta a spus că ceea ce se întâmplă în România este inimaginabil, un atac asupra democrației. „Ceea ce se […]