Dan Tanasă – intervenţie reprezentând un “Omagiu adus Dr. Ioan Lăcătuşu – rectorul universităţii de românism de la Sfântu Gheorghe”

Declaraţia mea de astăzi este un omagiu adus doctorului Ioan Lăcătuşu, rectorul Universităţii de românism de la Sfântu Gheorghe.

Doctorul Ioan Lăcătuşu este arhivist, sociolog, director ştiinţific al Centrului European de Studii Covasna-Harghita şi director onorific al Centrului Eclesiastic de Documentare “Mitropolit Nicolae Colan”, din cadrul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, director al Editurii Eurocarpatica şi redactor responsabil al anuarului “Acta Carpatica”. Din anul 2002 este doctor în sociologie al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Domnul Ioan Lăcătuşu este iniţiator, coordonator sau coorganizator al unor proiecte şi programe culturale şi ştiinţifice de importanţă naţională, dintre care unele au dobândit dimensiuni internaţionale, şi al unor instituţii hotărâtoare pentru păstrarea şi afirmarea identităţii naţionale a românilor din judeţele Covasna şi Harghita: Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei; Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni; Centrul Ecleziastic de Documentare “Mitropolit Nicolae Colan”; Centrul European de Studii Covasna-Harghita, care, din anul 2017 funcţionează sub egida Academiei Române.

Aproape că nu există domeniu al vieţii sociale, economice şi administrative în care să nu se facă simţită intervenţia benefică a domnului Ioan Lăcătuşu. Solida şi ampla sa calificare în toate domeniile în care a activat, pregătirea ştiinţifică durabilă, construită cu exigenţă şi responsabilitate, asocierea cu prieteni şi colegi de înalt calibru intelectual din Covasna şi Harghita, dar şi din ţară, l-au ajutat să creeze un puternic colectiv cu care să se angajeze la cele mai îndrăzneţe acţiuni care se impuneau pentru comunitatea în care trăieşte şi chiar dincolo de graniţele sale.

Marcat de o profundă grijă pentru aproapele său, o iubire faţă de neamul şi patria în care s-a născut şi desigur dragoste pentru sufletele româneşti care dăinuie în judeţele din interiorul arcului carpatic, şi-a dedicat întreaga energie pentru valorificarea culturii şi civilizaţiei românilor de pe aceste meleaguri, consolidând identitatea etnică a fraţilor noştri aflaţi sub permanenta ameninţare a deznaţionalizării.

Însumând aceste calităţi umane, doctorul Lăcătuşu şi-a dobândit respectul, stima şi preţuirea binemeritate din partea concetăţenilor, dar şi a tuturor participanţilor la manifestările ştiinţifice care pe parcursul anilor au devenit totodată foarte buni prieteni.

Se află în activitate permanentă, adunând în jurul său colegi alături de care, an de an, organizează evenimente cultural-ştiinţifice, neobosit luptător pentru promovarea cauzei românilor şi descoperirea istoriei locale, aducând la suprafaţă mărturiile prin care comunitatea noastră îşi ilustrează contribuţia şi importanţa. Având în vedere complexitatea activităţii Domniei Sale, precum şi înaltul prestigiu intelectual al manifestărilor organizate sau susţinute de Domnia Sa, şi raportându-ne la multitudinea de colaboratori pe care profesorul Lăcătuşu i-a sprijinit şi promovat de-a lungul anilor, putem afirma că Domnia Sa se remarcă ca un veritabil rector al universităţii de românism de la Sfântu Gheorghe, al cărei produs declar cu mândrie că sunt.

Prin conlucrarea a peste 45 de asociaţii membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, având binecuvântarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, precum şi sprijinul a numeroşi profesori, academicieni, arhivişti şi etnologi, domnul Lăcătuşu a creat în jurul idealului românesc din Transilvania o comunitate vie, atentă şi implicată în problemele cetăţii.

Pentru noi, românii din judeţele greu încercate din sud-estul Transilvaniei, profesorul Lăcătuşu este omul care a făurit istorie pe aceste meleaguri timp de decenii. Suntem convinşi că Ioan Lăcătuşu este un nume pentru istoria naţională a tuturor românilor, un nume care merită să se regăsească în cartea de aur a neamului românesc, scris cu majuscule.

Fie ca Dumnezeu să îl binecuvânteze pe domnul Ioan Lăcătuşu cu multe zile de acum încolo, cu sănătate şi putere pentru a duce la bun sfârşit numeroasele proiecte pe care le-a iniţiat!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Domnul Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministrul Guvernului României   De la: Doamna Raisa ENACHI, Deputat AUR, circumscripția electorală nr. 39 Vaslui Subiectul întrebării: Verificările la domiciliu. Românii rămân fără carte de identitate? Se anulează cartea de identitate? Stimate Domnule Prim-ministru, Ministerul Afacerilor Interne a organizat, pe data de […]
˝Admite în parte cererea modificată. Anulează în parte Ordinul ANRE nr. 15/2022 astfel cum a fost modificat prin Ordinul nr. 95/2022, respectiv art.11 alin. 3 capitolul IV din Anexa la Ordinul 15/2022, modificat prin Ordinul nr. 95/2022. Cu drept de a formula recurs, în termen de […]
Către:Domnul Nicolae-Ionel Ciucă, Prim-Ministru al Guvernului României           Domnul Adrian Câciu, Ministrul finanțelor De la: Antonio ANDRUȘCEAC, Deputat AUR, circumscripția electorală 4 Bacău Subiectul întrebării: Informații privind împrumutul extern al României în anul 2023 Stimate domnule Prim ministru, Stimate domnule Ministru, Deși contractarea de împrumuturi externe este în […]
Adresată: Domnului Petre DAEA, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale De către: Deputat Gianina ȘERBAN, circumscripția electorală nr. 25 Ilfov Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Programe și subvenții pentru susținerea fermierilor și a agriculturii din România Stimate domnule ministru, Potențialul agricol al României este […]
Adresată: Domnului Ministru al Mediului,Apelor și Pădurilor                Barna Tanczos De către:  Mitrea Dumitrina                 Deputat AUR, circumscripția nr. 29 Neamț Data: 25.01.2023 Obiectul întrebării: Clarificări asupra jalonului PNRR privind operaționalizarea gestionării unitare a deșeurilor în conformitate cu Planul național de gestionare a deșeurilor                                                 […]
Adresată: Domnului  Ministru al Transporturilor și Infrastructurii                   Sorin Mihai Grindeanu De către:  Mitrea Dumitrina,                 Deputat AUR, circumscripția nr. 29 Neamț Data: 25.01.2023 Obiectul întrebării: Clarificări privind jalonul PNRR corespondent strategiei de dezvoltare a infrastructurii feroviare 2021-2025 Stimate Domnule Ministru,             Așa cum […]