Declaraţia mea de astăzi este un omagiu adus doctorului Ioan Lăcătuşu, rectorul Universităţii de românism de la Sfântu Gheorghe.
Doctorul Ioan Lăcătuşu este arhivist, sociolog, director ştiinţific al Centrului European de Studii Covasna-Harghita şi director onorific al Centrului Eclesiastic de Documentare “Mitropolit Nicolae Colan”, din cadrul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, director al Editurii Eurocarpatica şi redactor responsabil al anuarului “Acta Carpatica”. Din anul 2002 este doctor în sociologie al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Domnul Ioan Lăcătuşu este iniţiator, coordonator sau coorganizator al unor proiecte şi programe culturale şi ştiinţifice de importanţă naţională, dintre care unele au dobândit dimensiuni internaţionale, şi al unor instituţii hotărâtoare pentru păstrarea şi afirmarea identităţii naţionale a românilor din judeţele Covasna şi Harghita: Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei; Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni; Centrul Ecleziastic de Documentare “Mitropolit Nicolae Colan”; Centrul European de Studii Covasna-Harghita, care, din anul 2017 funcţionează sub egida Academiei Române.
Aproape că nu există domeniu al vieţii sociale, economice şi administrative în care să nu se facă simţită intervenţia benefică a domnului Ioan Lăcătuşu. Solida şi ampla sa calificare în toate domeniile în care a activat, pregătirea ştiinţifică durabilă, construită cu exigenţă şi responsabilitate, asocierea cu prieteni şi colegi de înalt calibru intelectual din Covasna şi Harghita, dar şi din ţară, l-au ajutat să creeze un puternic colectiv cu care să se angajeze la cele mai îndrăzneţe acţiuni care se impuneau pentru comunitatea în care trăieşte şi chiar dincolo de graniţele sale.
Marcat de o profundă grijă pentru aproapele său, o iubire faţă de neamul şi patria în care s-a născut şi desigur dragoste pentru sufletele româneşti care dăinuie în judeţele din interiorul arcului carpatic, şi-a dedicat întreaga energie pentru valorificarea culturii şi civilizaţiei românilor de pe aceste meleaguri, consolidând identitatea etnică a fraţilor noştri aflaţi sub permanenta ameninţare a deznaţionalizării.
Însumând aceste calităţi umane, doctorul Lăcătuşu şi-a dobândit respectul, stima şi preţuirea binemeritate din partea concetăţenilor, dar şi a tuturor participanţilor la manifestările ştiinţifice care pe parcursul anilor au devenit totodată foarte buni prieteni.
Se află în activitate permanentă, adunând în jurul său colegi alături de care, an de an, organizează evenimente cultural-ştiinţifice, neobosit luptător pentru promovarea cauzei românilor şi descoperirea istoriei locale, aducând la suprafaţă mărturiile prin care comunitatea noastră îşi ilustrează contribuţia şi importanţa. Având în vedere complexitatea activităţii Domniei Sale, precum şi înaltul prestigiu intelectual al manifestărilor organizate sau susţinute de Domnia Sa, şi raportându-ne la multitudinea de colaboratori pe care profesorul Lăcătuşu i-a sprijinit şi promovat de-a lungul anilor, putem afirma că Domnia Sa se remarcă ca un veritabil rector al universităţii de românism de la Sfântu Gheorghe, al cărei produs declar cu mândrie că sunt.
Prin conlucrarea a peste 45 de asociaţii membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, având binecuvântarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, precum şi sprijinul a numeroşi profesori, academicieni, arhivişti şi etnologi, domnul Lăcătuşu a creat în jurul idealului românesc din Transilvania o comunitate vie, atentă şi implicată în problemele cetăţii.
Pentru noi, românii din judeţele greu încercate din sud-estul Transilvaniei, profesorul Lăcătuşu este omul care a făurit istorie pe aceste meleaguri timp de decenii. Suntem convinşi că Ioan Lăcătuşu este un nume pentru istoria naţională a tuturor românilor, un nume care merită să se regăsească în cartea de aur a neamului românesc, scris cu majuscule.
Fie ca Dumnezeu să îl binecuvânteze pe domnul Ioan Lăcătuşu cu multe zile de acum încolo, cu sănătate şi putere pentru a duce la bun sfârşit numeroasele proiecte pe care le-a iniţiat!
Nu există răspunsuri