Securitatea alimentară a României ameninţată de scumpirea preţurilor la gaze şi energie electrică
Securitatea alimentară a României, în 2022, este ameninţată de haosul din domeniul energiei şi de lipsa intervenţiei Guvernului. Trecând peste o liberalizare a pieţei efectuată fără un plan concret şi fără previziuni asumate, în urma căreia consumatorul casnic a fost cel mai impactat, acum companiile strategice precum şi micii producători suferă din cauza tarifelor la gaze şi energie electrică ajunse la cote enorme.
Un exemplu relevant îl constituie Combinatul Azomureş, cu afaceri de 1,8 mld. lei în 2020, compania a anunţat că urmează să înceapă pregătirile pentru oprirea temporară a activităţilor de producţie, în contextul creşterii preţurilor la energie şi gaze. Cel mai important producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura şi industria românească a anunţat, luni, că opreşte temporar producţia din cauza preţului ridicat la gaze naturale şi energie electrică şi avertizează că se aşteaptă ca situaţia să devină „critică” în primele luni ale anului viitor.
Azomureş este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România, aproximativ 10% din consumul naţional, furnizează 50% din îngrăşămintele utilizate în fermele româneşti şi asigură aprovizionarea constantă a unui număr mare de companii din alte industrii. Este unul dintre pilonii securităţii alimentare şi un contributor important în lanţul de aprovizionare din zona agricolă a României. Abandonarea fertilizării pe bază de azot sau reducerea cantităţilor de îngrăşământ utilizate pentru culturile agricole creşte riscul reducerii producţiei de anul viitor cu până la 30%. Este inadmisibil ca autorităţile statului să nu dialogheze cu reprezentanţii societăţilor comerciale şi a producătorilor autohtoni pentru identificarea unor măsuri echitabile în vederea prevenirii unor situaţii dezastruoase. Numeroşi agenţi economici, atât din zona marilor industrii, precum şi în cazul IMM-urilor au de înfruntat o iarnă cruntă, la capătul căreia mulţi dintre aceştia vor fi nevoiţi să concedieze personal, să reducă activitatea sau chiar să închidă cu totul porţile.
Atragem atenţia şi solicităm o intervenţie promptă pentru ca economia românească, şi aşa fragilă, să supravieţuiască lunilor următoare. Obiective strategice precum cele din domeniul agricol trebuiesc tratate cu maximum de seriozitate, orice scumpire şi fluctuaţie necontrolată ducând la efecte dramatice pentru fermierii români şi inevitabil pentru consumatorul final. Respectând legislaţia în vigoare şi normele privind concurenţa, trebuie identificate mijloace de susţinere a producătorilor din România, în special în acest context global al scumpirilor, în care statele caută să îşi asigure resursele prin propriile forţe.
Comments are closed