Vida Gheza s-a născut într-o familie de mineri, la 28 februarie 1913, la Baia Mare, şi s-a înălțat la ceruri la 11 mai 1980, din același oraș. Tatăl său, Iosif Vida, era miner, dintr-o familie de țărani români. Gheza Vida însuși povestește: „Am mai avut șapte frați. Toți șapte au murit datorită condițiilor grele de viață. […] Când m-am născut, frații mei nu mai trăiau. Au căutat şi un nume care să nu fi fost purtat de nimeni în tot neamul nostru de români. Mi s-a dat numele de Gheza, după un ortac al tatălui meu, care mi-a fost şi naș. Era maghiar.”
Vida a început să sculpteze încă din tinerețe și ajunge să traverseze întreaga Europă pentru ca mai apoi să se întoarcă la Baia Mare în 1941, orașul împreună cu întregul Maramureș fiind în urma Dictatului de la Viena, sub ocupație horthistă. Întrucât era român și avea cetățenie română, a fost atent supravegheat de poliție, fiind de trei ori concentrat în detașamentele de muncă forțată din Ungaria. În ciuda numelui și a talentului său artistic, regimul barbar care ocupa partea de Nord a Transilvaniei l-a supus acestui tratament nedrept. Observăm așadar cât de oarbă a fost ura manifestată de acel regim cotropitor. Calitatea umană, potențialul sau numele nu au avut nici o valoare în fața unui invadator profund antisemit și antiromân!
Este important să evocăm marile personalități locale din lumea artelor, din păcate multe dintre acestea sunt prea puțin amintite astăzi, tocmai de aceea sunt demni de menționat în acest context sculptori precum Ion Vlasiu din județul Mureș sau Pompiliu Pleșa din Covasna.
Însă lucrări care l-au permanentizat pe Vida Gheza sunt: „Monumentul Ostașului Român” de la Carei, „Monumentul de la Moisei” şi „Sfatul Bătrânilor”. Monumentul realizat în memoria martirilor din Moisei, cuprinde 12 figuri de piatră și este dedicat victimelor masacrului, țărani români din Mureș, Cluj, Sălaj și Maramureș. Erau oameni simpli, ridicați din satele lor fără vină, puși la muncă forțată și uciși pentru vina de a dori să fie români liberi.
Totodată găsim la Carei monumentul închinat ostașilor români care au luptat și s-au jertfit pentru eliberarea „ultimei brazde de pământ” din teritoriul românesc și pentru refacerea granițelor de dinaintea celui de-al doilea Război Mondial. Această victorie a fost repurtată de Armata Română la 25 octombrie 1944, aflată pe drumul glorios al urmăririi și înfrângerii trupelor fascisto-horthiste dincolo de granițele țării. La ora actuală, cel mai important monument de for public al artistului este ascuns la Carei de o perdea forestieră de peste 9 m înălțime, fapt pentru care am întreprins numeroase eforturi în speranța că autoritățile vor aduce dreptate acestui simbol și vor elibera peisajul, punându-l cu adevărat în valoare.
Din respect pentru cariera şi creația artistului, familia sa – fiica Zoe Vida şi ginerele, academicianul clujean Marius Porumb au inaugurat un atelier memorial și depun toate eforturile pentru a onora amintirea marelui artist în Baia Mare și în țară, prin comemorări, acțiuni culturale și evenimente omagiale.
Este datoria noastră să păstrăm vie memoria acestor mari artiști ai României, să condamnăm formele totalitare de ocupație care au dus la mutilarea României și să omagiem martirii și eroii evocați prin operele sculptorului Vida Gheza.
Nu există răspunsuri