SALUTĂM REDESCHIDEREA FABRICII DE ZAHĂR DE LA LUDUȘ
Unul dintre investitorii români care au achiziţionat Fabrica de Zahăr din Luduş au anunțat recent că după reînceperea producţiei de către această companie, primele cantităţi de zahăr produse în oraşul mureşean au ajuns deja în magazine, sub brandul Bod.
Domnul deputat Dan Tanasă afirmă: „După îndelungi eforturi fabrica de la Luduş a fost salvată de la distrugere, astfel că datorită unor antreprenori români producția de zahăr din România va continua. Chiar și noul proprietar afirmă că la Luduș tehnologia este foarte bună, fabrica este complet automatizată şi în ultimele luni s-a reuşit aducerea înapoi a personalului tânăr.”
La momentul deciziei companiei franceze de a vinde fabrica erau realizatea contracte cu aproximativ 350 de fermieri români care se pregăteau anual să livreze sfeclă către procesator. Tereos prelua sfecla de pe o suprafață de 7.000 de hectare din cele 20-24.000 cât se cultivă anual în România. Închiderea acestei fabrici ar fi înseamnat ca producția națională să se rezume la o singură fabrică ce procesează sfeclă de zahăr, respectiv fabrica Roman deținută de compania austriacă Agrana.
Domnul deputat AUR de Mureș continuă: „Încă de când am aflat această veste de la fermierii mureșeni îngrijorați, am luat atitudine și am depus toate eforturile pentru ca fabrica să fie salvată. Pe parcursul mai multor luni de zile am adresat numeroase interpelări miniștrilor agriculturii care s-au perindat prin Guvern, Primului Ministru și autorităților locale. Am fost chiar la fața locului și am comunicat presei pericolul major de a pierde una din singurele fabrici de zahăr din România.
Ne bucură faptul că în ceasul al 12-lea datorită forței economice a unor antreprenori români și nu datorită implicării statului român care asista pasiv, această fabrică din județul Mureș a putut fi salvată. Acum, agricultorii români și procesatorul sunt tot la mâna Ministerului și a autorităților, întrucât fără sprijin va fi imposibil ca fabrica să se dezvolte și chiar să fie deschisă pentru producție și fabrica de la Bod. Dacă ar exista sprijin și o politică eficientă a Ministerului, agricultorii ar putea fi susținuți pentru ca suprafața cultivată să ajunga la cel puțin 15.000 de hectare în zonă, astfel ca fabrica de la Bod să fie redeschisă pentru producție, generând încă cel puțin 150 de locuri de muncă directe.”
În concluzie, domnul deputat afirmă: „țin să subliniez faptul că din cele 33 de fabrici de prelucrare a zaharului din sfecla de dinainte de ’89, în prezent mai functioneaza doar două, dintre care cea de la Luduș este singura care mai are capital românesc. Este un peisaj sumbru și el reprezinta rezultatul politicii PSD-PNL din ultimii 30 de ani. Totul a fost distrus și dat la fier vechi, dintr-o țară cu tradiție în producța de zahăr am ajuns să importăm trei sferturi din necesar. Le urăm mult succes antreprenorilor și agricultorilor români din acest domeniu și îi asigurăm de întregul nostru suport pentru a continua producția de zahăr din România.”
Nu există răspunsuri