Cristina Dascălu – Întrebare parlamentară – Discrepanța economică flagrantă dintre București și Iași – semnal de alarmă pentru echilibrul regional

Adresată:

Domnului Marcel Ioan BOLOȘ, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

De către: Deputat Cristina-Emanuela DASCĂLU

Circumscripția electorală: nr. 24 Iași

Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Ședința Camerei Deputaților din data de: 13.05.2025

Obiectul întrebării: Discrepanța economică flagrantă dintre București și Iași – semnal de alarmă pentru echilibrul regional

 

Stimate Domnule Ministru,

Doresc să vă prezint o problemă gravă și rușinoasă pentru orice guvern care pretinde că administrează echitabil România: discrepanța economică dintre București și orașele mari din provincie, în special municipiul Iași.

În timp ce Bucureștiul atrage peste 65% din investițiile private străine, peste 70% din fondurile alocate pentru infrastructură rutieră și peste 60% din proiectele de interes național, orașe precum Iașiul, cu o populație de peste 400.000 de locuitori și statut de pol universitar și cultural, sunt condamnate la statutul de provincie marginalizată.

Exemplele sunt evidente: în ultimii 10 ani, Bucureștiul a beneficiat de investiții în infrastructură de peste 3 miliarde de euro, în timp ce Iașiul a primit, cu greu, 150 de milioane de euro.

În capitală se construiesc în paralel două spitale regionale, în timp ce Spitalul Regional de Urgență Iași este blocat de ani de zile în avize, iar autoritățile centrale pasează responsabilitatea.

Bucureștiul are în derulare proiecte de metrou, pasaje, parcări subterane și supraterane, în timp ce Iașiul abia reușește să repare câteva străzi și nu are acces la fonduri majore pentru infrastructură urbană sau rutieră.

Ieșenii și întreaga regiune de Nord-Est a Moldovei merită respect, fonduri echitabile și investiții reale. Nu mai acceptăm statutul de “regiune a nimănui”, folosită doar electoral.

Având în vedere toate aceste aspecte, vă adresez următoarele întrebări:

1. Ce măsuri concrete aveți în vedere pentru reducerea discrepanțelor economice și investiționale dintre București și municipiul Iași?

2. De ce majoritatea proiectelor de interes național ocolesc Iașul, în ciuda statutului său de pol universitar, medical și economic al Moldovei?

3. Ce sume ați alocat în ultimii 5 ani pentru proiecte de infrastructură, sănătate și dezvoltare economică în municipiul Iași, comparativ cu alocările pentru București?

4. Care este strategia Guvernului pentru dezvoltarea echilibrată a regiunilor istorice, astfel încât România să nu mai fie o țară cu o capitală hiperdezvoltată și provincii condamnate la subdezvoltare?

Solicit răspuns în scris și oral, în termenul prevăzut de lege.

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

Deputatul AUR, Dan Tănasă, atrage atenția asupra unuia dintre cele mai scandaloase abuzuri comise atât […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă în termeni categorici și fără echivoc ingerințele scandaloase ale […]
Senatorul AUR, Petrișor Peiu, trage un semnal de alarmă cu privire la distrugerea intenționată a […]
Adresată: Domnului Alexandru RAFILA, Ministru, Ministerul Sănătății De către: Deputat Cristina-Emanuela DASCĂLU Circumscripția electorală: nr. […]
Adresată: Domnului Attila-Zoltán CSEKE, Ministru, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației De către: Deputat Cristina-Emanuela […]
Adresată: Domnului Attila-Zoltán CSEKE, Ministru, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației De către: Deputat George-Nicolae […]