Costache Chertif – Întrebare – Situația juridică și necesitatea conservării Cetății Chioarului, monument istoric din județul Maramureș.

Adresată: Doamnei Natalia-Elena INTOTERO, ministru al Culturii

                  Domnului Rudolf STAUDER, prefect al județului Maramureș

De către: Senator Costache CHERTIF

Circumscripția electorală: nr. 26, Maramureș

Data: 19/03/2025

Obiectul întrebării: Situația juridică și necesitatea conservării Cetății Chioarului, monument istoric din județul Maramureș.

Stimată doamnă ministru,

Stimate domnule prefect,

Prin această întrebare parlamentară doresc să-mi exprim preocuparea și solicitarea fermă pentru clarificarea situației juridice și inițierea unor demersuri urgente de conservare și reabilitare a Cetății Chioarului, monument istoric de maximă importanță pentru patrimoniul cultural și turistic al României și, implicit, al județului Maramureș.

Cetatea Chioarului, cunoscută și sub denumirea de „Cetatea de Piatră”, este o fortificație medievală situată în Maramureș, în apropiere de Berchezoaia, în Rezervația Naturală Defileul Lăpușului.

Clasată ca monument istoric (cod LMI MM-I-s-A-04369) și înscrisă în Repertoriul Arheologic Național (cod 108525.01), cetatea are o valoare istorică, culturală și turistică incontestabilă.

Atestată documentar încă din 1319, aceasta a jucat un rol militar și economic semnificativ în perioada medievală, fiind asociată cu familii nobiliare precum Guthkelec și Drag din Beltiug, aceasta din urmă remarcându-se prin lupta pentru autonomia Bisericii Ortodoxe din întreg Maramureșul istoric, prin sprijinirea traducerii de texte bisericești în limba română și ctitorirea mai multor biserici și mănăstiri, printre care și celebra mănăstire Peri, devenită stavropighie patriarhală și care a servit, timp de mai bine de trei secole, drept sediu al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului.

În ciuda acestor calificative, Cetatea Chioarului se află într-o situație paradoxală: nu este înregistrată în domeniul public al niciunei autorități locale sau județene. Această incertitudine juridică împiedică accesarea fondurilor necesare pentru conservarea și reabilitarea monumentului, care se degradează accelerat din cauza intemperiilor și a lipsei intervențiilor.

Cetatea Chioarului nu poate fi abandonată. Ea este un simbol al istoriei noastre medievale și o parte integrantă a patrimoniului cultural românesc. Situația sa actuală, caracterizată de neglijență și incertitudine juridică, este inacceptabilă. Vă solicit să acordați prioritate acestui caz și să luați măsuri concrete pentru salvarea și valorificarea acestui monument.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rog respectuos să îmi comunicați:

1. Ce măsuri veți întreprinde pentru clarificarea situației juridice a monumentului istoric Cetatea Chioarului (cod LMI MM-I-s-A-04369), înscris în Repertoriul Arheologic Național (cod 108525.01)?  Vă solicit să desemnați urgent un colectiv de lucru specializat care să efectueze cercetările necesare pentru stabilirea proprietarului de drept al Cetății Chioarului. În absența unui proprietar identificabil, este esențial ca monumentul să fie preluat în domeniul public al județului Maramureș sau al unei autorități competente.

    2. Cât de repede ați putea iniția procedurile de conservare și reabilitare a monumentului? Consider că în paralel cu clarificarea statutului juridic, este imperios să se inițieze studii arheologice și tehnice pentru evaluarea stării monumentului și elaborarea unui plan de intervenție. Acest lucru va permite accesarea fondurilor europene și naționale destinate protejării patrimoniului cultural.

    3. Ce măsuri concrete considerați că ar putea fi luate în vederea elaborării unei strategii de valorificare turistică a monumentului? Cetatea Chioarului are potențialul de a deveni un punct de atracție turistică major în Maramureș, contribuind la dezvoltarea economică a zonei. Vă solicit să sprijiniți elaborarea unui plan strategic pentru integrarea cetății în circuitul turistic național și internațional.

    Comments are closed

    MAI MULTE ARTICOLE

    Adresată: Domnului Daniel-Ovidiu DAVID, Ministru al Educației și Cercetării De către: Senator Costache CHERTIF Circumscripția […]
    Adresată: Domnului Ion Marcel CIOLACU, Prim-Ministrul României De către: Deputat Cristina Emanuela DASCĂLU Circumscripția electorală: […]
    Adresată: Domnului Ion Marcel CIOLACU, Prim-Ministrul României De către: Deputat Cristina Emanuela DASCĂLU Circumscripția electorală: […]