Prezentată de către: | Deputat Ilie-Alin Coleșa Circumscripția Electorală nr. 13 Cluj |
Locul și data: | Ședința Camerei Deputaților din data de 21 Septembrie 2021 |
Subiectul: | De ce suntem în grevă parlamentară? |
Grupul AUR a decis intrarea în grevă parlamentară din momentul în care moțiunea de cenzură inițiată de noi a fost blocată de către o parte a principalelor partide ale sistemului – PSD, PNL și UDMR. Constituția și democrația au fost suspendate.
Depunerea unei moțiuni de cenzură este un drept constituțional, al cărei parcurs este descris în Constituție și în regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului. Au fost îndeplinite toate cerințele.
Scopul demersului nostru, ca și al tuturor celorlalte acțiuni ale AUR, este binele comun, în acest caz – înlocuirea acestui guvern profund antinațional și dictatorial.
Binele, dreptatea și adevărul nu pot fi confiscate de nimeni, de niciun partid politic. Parlamentarii AUR au votat întotdeauna conform conștiinței lor, conform valorilor noastre: familia, națiunea, credința și libertatea. Am votat orice inițiativă legislativă bună, indiferent dacă aceea inițiativă a fost votată și de UDMR, PNL, PSD sau USRPLUS. Nu ne-am uitat la cine votează, ci la ce se votează. Celelalte partide, fără excepție, au făcut, în general, pe dos. Doar atunci când interesul lor politic a fost mare, au votat alături de noi.
Nu vom înceta această grevă parlamentară decât atunci când, conform constituției și regulamentului Birourilor Permanente Reunite, moțiunea de cenzură va fi supus dezbaterilor și votată în Plenul Reunit al celor 2 camera ale Parlamentului.
Constituția României, la Art. 113 – Moțiunea de cenzură, spune clar:
(3) Moțiunea de cenzura se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentata în ședința comună a celor două Camere.
Iar regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, la Art. 92, specifică:
(2) Dezbaterea moțiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere.
Orice referire la o așa-zisă „încălcare a modului în care a fost inițiată și depusă moțiunea de cenzură” este o minciună bazată pe pură fantezie, pe rea credință. Mai mult, orice sesizare a CCR cu privire la o moțiune de cenzură nu are un caracter suspensoriu, care să determine suspendarea acesteia. Altfel am putea avea o continuă suspendare a unei moțiuni de cenzură bazată o succesiune nesfârșită de sesizări; o aberație.
Împiedecarea parcursului normal al acestei moțiuni, în mod ilegal, arată că vechile partide parlamentare sunt fațete ale aceluiași sistem. Diferența între ele este doar formală și aparentă.
Repet, am votat orice inițiativă legislativă bună, indiferent dacă aceea inițiativă a fost votată și de UDMR, PNL, PSD sau USRPLUS. Nu ne-am uitat la cine votează, ci la ce se votează. Celelalte partide, fără excepție, au făcut, în general, pe dos. Doar atunci când interesul politic a fost mare, au votat alături de noi. Vom merge până la capăt, vom continua greva parlamentară până când moțiunea se va dezbate și vota.
Nu există răspunsuri