Adresată: Domnului Florin-Vasile CÎȚU, Prim-ministru al României
De către: Senator Claudiu-Richard TÂRZIU, președinte al Comisiei pentru Românii de Pretutindeni
Data: 26/05/2021
Obiectul interpelării: Muzeul Românilor de Pretutindeni
Stimate domnule Prim-ministru,
Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, republicată, prevede înființarea Muzeului Românilor de Pretutindeni, cu sediul în Municipiul București, și că organizarea și funcționarea acestuia, inclusiv alocarea unui sediu corespunzător, vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului.
Înființarea Muzeului Românilor de Pretutindeni răspunde interesului public al românilor din țară și din străinătate, având utilitate națională și internațională, fiind un element central în vederea păstrării, dezvoltării și exprimării identității etnice, culturale, lingvistice și religioase românești.
Muzeul Românilor de Pretutindeni trebuie să fie o instituție permanentă de primă importanță, pusă în serviciul societății, deschisă publicului, specializată în păstrarea, identificarea, catalogarea, analizarea, menținerea şi conservarea diverselor documente şi materiale muzeistice care să provină din zonele extrafrontaliere locuite de români.
Din anul 2007 până în prezent, niciunul dintre guvernele României nu au pus în aplicare prevederile legale privind înființarea Muzeului Românilor de Pretutindeni ca instituție publică de interes național.
Cu toate acestea, anterior, fostul Minister pentru Românii de Pretutindeni (MRP) își asumase pentru anul 2019 înființarea, amenajarea și dotarea corespunzătoare a Muzeului Românilor de Pretutindeni. În acest sens, Guvernul României transmisese o cerere către Consiliul General al Municipiului București în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind trecerea unui imobil din domeniul public al municipiului București în domeniul public al statului, în vederea dării în administrare fostului Minister pentru Românii de Pretutindeni pentru a servi drept sediu al Muzeului Românilor de Pretutindeni.
Imobilul identificat în anul 2019 pentru a fi amenajat și a corespunde exigențelor unui Muzeu al Românilor de Pretutindeni era situat în municipiul București, în incinta Grădinii de Vară „Regele Mihai” (Parcul Herăstrău), intitulat Teatrul de Vară „Constantin Tănase”. Acest imobil aparținea domeniului public al municipiului București și se afla în administrarea Consiliului General al Municipiului București. De precizat că Parcul „Regele Mihai” este cel mai întins ca suprafață din interiorul unui oraș european, fiind vizitat anual de circa 1 milion de persoane, indiferent de sezon (cu excepția perioadei de pandemie).
Înființarea Muzeului Românilor de Pretutindeni trebuie să constituie o premieră pentru România și să puncteze în mod clar și obiectiv interesul statului român de a încuraja toți românii din țară și de peste hotare să fie conectați la ceea ce înseamnă istoria comunităților românești și a diasporei, de la primele valuri de emigrație până în prezent.
Muzeul pentru Românii de Pretutindeni i-ar putea oferi României un inestimabil capital de imagine atât în rândul românilor din țară și a celor de peste hotare, cât și printre străini, în contextul în care astfel de muzee există și în alte state precum Israel (Muzeul Diasporei Evreiești (Beit Hatfutsot, din cadrul Universității Tel Aviv), Ucraina (Muzeul Diasporei de la Cernăuți, Muzeul Diasporei Ucrainene de la Kiev), Polonia (Muzeul Emigrației de la Gdyni, Muzeul Diplomației și Diasporei Poloneze, în cadrul Universității Cazimir cel Mare, de la Bydgoszcz), Cehia (Muzeul Culturii Cehe de peste hotare), Rusia (Muzeul Diasporei Ruse, de la Moscova), Statele Unite ale Americii (Muzeul American al Diasporei Cubaneze, California, Muzeul Diasporei Africane, San Francisco) etc.
Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:
- Când preconizează Guvernul României înființarea Muzeului Românilor de Pretutindeni, în conformitate cu prevederile Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni?
Vă rugăm să transmiteți răspunsul dumneavoastră oral și în scris.
Nu există răspunsuri