Adresată: Dlui. Alexandru Nicolae Bociu – președinte-secretar de stat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A.)
De către: Senator Claudiu Târziu
Data: 18/10/2023
Obiectul întrebării: Plasarea produselor locale pe rafturile marilor lanțuri de magazine
Stimate domnule președinte,
Producătorii români, dar și deținătorii marilor lanțuri de magazine au reclamat, în repetate rânduri, procedurile legale sinuoase pe care trebuie să le îndeplinească pentru a putea colabora. Conducerea retailerului Profi, în persoana domnului Călin Costinaș (deputy CEO), semnala, cu puțin timp în urmă, că unii dintre producătorii cu care colaborează au așteptat timp de luni de zile documentele care le permiteau să-și comercializeze marfa.
Principalul obstacol ține de interpretarea discreționară a legislației aplicabile producătorilor cu unități mici de producție privind condițiile de autorizare, respectiv înregistrare sanitar-veterinară. O a doua problemă semnificativă privește aplicarea legii referitoare la măsurile de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol (legea nr. 70/2018 privind modificarea și completarea legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol), care interzice producătorilor autorizați să vândă în piețe, să-și comercializeze produsele prin intermediari (în cazul de față un lanț de magazine), dacă nu au un carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol.
Potrivit vicepreședintelui A.N.S.V.S.A., Ioan Oleleu, instituția pe care o conduceți „a început să aplice principiile flexibilității prevăzute de regulamentele Uniunii Europene care guvernează punerea pe piață a produselor alimentare și controalelor în domeniul siguranței alimentare, respectiv Regulamentul nr .852/2004 privind igiena produselor alimentare și Regulamentul nr. 853/2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală”.
Luând în considerând cele de mai sus, vă rugăm să ne comunicați:
1) Concret, care sunt demersurile desfășurate în vederea aplicării Regulamentului nr. 852/2004 privind igiena produselor alimentare? Dacă nu s-a întreprins niciunul până la momentul de față, vă rog să specificați motivul, dar și orizontul de timp așteptat în vederea soluționării acestui aspect.
2) Ce măsuri au fost adoptate în vederea respectării Regulamentului nr. 853/2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală? Vă rog să specificați în clar intervalul de timp pe care-l considerați necesar în vederea implementării pe deplin a acestei inițiative.
3) Ce alte măsuri aveți în vedere pentru fluidizarea procesului birocratic aferent vânzării produselor locale pe rafturile marilor magazine?
Nu există răspunsuri