Andrei Hangan – Întrebare parlamentară – Provocare majoră pentru natură: Propunerile controversate din noul Cod Silvic ridică îngrijorări cu privire la protecția mediului și accesul publicului.

Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

De către:  Senator Andrei HANGAN

Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila

Grupul parlamentar: AUR

Şedința Senatului din data de: 18.10.2023

Obiectul întrebării: Provocare majoră pentru natură: Propunerile controversate din noul Cod Silvic ridică îngrijorări cu privire la protecția mediului și accesul publicului.

Stimate domnule Ministru,

Lansat pe 1 august 2023, noul Cod Silvic propus de ministerul pe care îl conduceți stârnește neliniști și contestații din partea organizațiilor de mediu. O dezbatere aprinsă se conturează în jurul propunerilor care vizează îmbunătățirea protecției mediului, dar care, potrivit criticilor, pot aduce prejudicii majore pădurilor și accesului publicului în aceste zone vitale.

Una dintre propunerile majore din noul Cod Silvic este aceea de a permite proprietarilor de păduri să interzică accesul în aceste zone. Aceasta a generat reacții puternice, în special din partea activiștilor și a comunității civile, care consideră că astfel de măsuri ar putea conduce la inaccesibilitatea a aproximativ jumătate din pădurile României. Totodată, se ridică semne de întrebare cu privire la modul în care construcțiile ilegale în fondul forestier ar trebui gestionate, întrucât noul Cod Silvic pare să ofere clemență în stadii avansate ale acestora.

În primul rând, propunerea de a permite proprietarilor să interzică accesul în păduri ridică întrebări serioase cu privire la consecințele asupra biodiversității și asupra societății în general. Cu jumătate din pădurile României sub potențială restricție, se pune problema conservării și studierii ecosistemelor naturale. De asemenea, restricționarea accesului poate duce la o izolare a populațiilor locale de aceste resurse naturale, afectând tradițiile și legăturile culturale.

În al doilea rând, clemența față de construcțiile ilegale în stadii avansate poate crea un precedent periculos. În loc să fie descurajate, astfel de practici ar putea fi tolerate, cu posibile implicații asupra patrimoniului natural. Este esențial să existe o abordare strictă în privința construcțiilor ilegale, pentru a proteja integritatea ecosistemelor forestiere și pentru a preveni impactul negativ asupra mediului.

Astfel, domnule ministru, este crucial să găsim un echilibru între necesitatea de a proteja mediul și drepturile legitime ale proprietarilor de păduri. În ciuda intențiilor declarate de îmbunătățire a protecției mediului, propunerile actuale par să incline balanța în favoarea intereselor private, ceea ce ar putea contribui la deteriorarea rapidă a pădurilor și la restricționarea accesului publicului la aceste resurse naturale esențiale.

Aşadar, fiind în legătură cu subiectul, vă rugăm să ne precizaţi:

Care este justificarea principală a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru acordarea dreptului proprietarilor de a interzice accesul în pădure, ținând cont de potențialul impact asupra mediului și accesului publicului?

– Cum intenționează ministerul să abordeze îngrijorările exprimate de organizațiile de mediu, care subliniază riscul ca jumătate din pădurile României să devină inaccesibile publicului?

– Care este poziția oficială a ministerului față de propunerea din noul Cod Silvic de a permite intrarea în legalitate a construcțiilor ilegale în stadii avansate, în detrimentul demolerii și pedepselor penale?

– Ce strategii are ministerul pentru a gestiona provocările aduse de tăierile mai mari și de construcțiile ilegale în păduri, întrucât acestea pot accelera degradarea mediului forestier?

– Există planuri pentru o colaborare mai strânsă între Ministerul Mediului și organizațiile de mediu, în vederea elaborării de politici care să asigure atât protecția mediului, cât și respectarea drepturilor proprietarilor de păduri?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, prezent duminică, 19 mai, la Baia Mare, în Maramureș, în cadrul Caravanei Patrioți în Europa, prin care AUR își prezintă candidații la alegerile din data de 9 iunie, a subliniat importanța acestor alegeri și diferențele dintre ceea […]
Sfânta zi de Duminică, 19 mai, a prilejuit oprirea Caravanei Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, în județul Maramureș, la Baia Mare. Sute de oameni au participat la Baia Mare la prezentarea unora dintre candidații AUR la alegerile […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a fost sâmbătă, 19 mai, pentru toată ziua, în județul Bistrița-Năsăud. În Bistrița, după un flashmob în parcul unde se regăsește și Cetatea Bistriței, o parte dintre candidații la alegerile europarlamentare […]
Cristian Terheș, europarlamentar, cel care deschide lista Alianței AUR pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie, lansează un apel urgent către cetățeni în contextul investigațiilor desfășurate de Parchetul European (EPPO) asupra președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cristian Terheș critică vehement protejarea continuă a […]
Între 27 mai și 1 iunie, la Geneva, va avea loc cea de-a 77-a adunare a Organizației Mondiale a Sănătății care, potrivit tuturor informațiilor disponibile până la acest moment, prin adoptarea Tratatului de Pandemie Globală, urmărește să instaureze o nouă formă de control la nivel global. […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, vineri, 17 mai, în județul Mureș, la Sighișoara și la Târgu Mureș. În urma unui flashmob organizat în centrul orașului Sighișoara, participanții au ajuns în Cetatea Medievală din Târgu […]