Claudiu-Richard Târziu – Întrebare parlamentară – Investițiile rusești directe în România și investițiile rusești de portofoliu prin intermediul firmelor austriece.

Adresată: Domnului Mugur ISĂRESCU, guvernator al Băncii Naționale a României

                   Domnului Constantin-Daniel CADARIU, ministru al Antreprenoriatului și Turismului

                   Domnului Bogdan Lucian AURESCU, ministru al Afacerilor Externe

De către: Senator Claudiu TÂRZIU, președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni

Circumscripția electorală: nr. 42 București

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 08/03/2023

Obiectul întrebării: Investițiile rusești directe în România și investițiile rusești de portofoliu prin intermediul firmelor austriece.

Stimate domnule guvernator,

Stimați domnilor miniștri,

În contextul actualului război din apropierea granițelor României a devenit tot mai evident că Moscova folosește pârghiile economice ca instrument geopolitic de presiune și de poziționare strategică. Exprimăm opinia că Federația Rusă reprezintă un mercantilist-capitalist cu ambiții imperiale în care factorul economic este servantul politicului și militarului. Există tot mai multe voci autorizate în România care susțin că investițiile rusești în statele Uniunii Europene sau în statele așa-zisei „vecinătăți apropiate” reprezintă o formă de infiltrare economică arondată unor interese politice de natură imperială, oferindu-i Moscovei posibilitatea de a recurge, în funcție de evoluțiile politice din aceste state, la șantaj sau boicot economic, ca arme politice.

De asemenea, există suspiciuni rezonabile că Rusia a investit în România și prin intermediul unor firme din alte state comunitare și extracomunitare cu participațiune minoritară sau majoritară rusă.

În această situație considerăm necesară o inventariere a investițiilor rusești în țara noastră, fie că ne referim la investițiile directe sau la cele de portofoliu.

Potrivit informațiilor disponibile, investițiile străine directe (ISD) provenind din Federația Rusă au constituit: 67 milioane de euro în 2013, 39 milioane de euro în 2014, 45 milioane de euro în 2015, 145 milioane de euro în 2016, 68 milioane de euro în 2017, 63 milioane de euro în 2018, 154 milioane de euro în 2019, 137 milioane de euro în 2020 și 192 milioane de euro în 2021.

La 31 decembrie 2021, soldul ISD din Federația Rusă în România a constituit 1.158.000.000 de euro, având o pondere de 1,2% (poziția a 21-a) în totalul soldului ISD în țara noastră.

Totodată, constatăm că, la 31 decembrie 2021, soldul ISD din Austria în România a constituit 10.724.000.000 de euro sau 10,7% (poziția a 2-a) din totalul soldului ISD.

Aducem în atenție acest exemplu, fiind cunoscut că investițiile directe din Federația Rusă în Austria reprezintă 29 de miliarde de USD și că un șir întreg de companii ruse guvernamentale sau private dețin cote importante în acționariatul unor companii austriece care investesc în România.

O îngemănare puternică a capitalului rusesc și austriac s-a produs în anul 2018, când, cu ocazia vizitei oficiale la Viena a președintelui rus Vladimir Putin, au fost semnate 14 acorduri economice bilaterale, inclusiv acorduri privind extinderea producției marilor companii austriece în Federația Rusă. Multe dintre companiile austriece care operează în România desfășoară nestingherit activitate economică intensă în Federația Rusă (Kronospan, Raiffeisen Bank etc.), în pofida sancțiunilor economice instituite de Uniunea Europeană.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne comunicați punctual:

  1. Care a fost în anul 2022 soldul investițiilor directe și de portofoliu rusești în România și care este valoarea lor procentuală din totalul soldului investițiilor străine directe în țara noastră.
  • Care este, defalcat pe fiecare din ultimii zece ani, volumul investițiilor directe și de portofoliu în România făcute de către firme austriece cu capital minoritar sau majoritar rusesc.
  • Care a fost, defalcat pe fiecare din ultimii zece ani, evoluția fluxului net de investiții rusești directe sau de portofoliu (prin intermediul firmelor austriece) în România (aport la capitalurile proprii, profitul reinvestit și instrumentele de natura datoriei).
  • Care a fost, la nivelul datei de 31 decembrie 2022, structura investițiilor directe rusești și a celor de portofoliu (prin intermediul firmelor austriece) în funcție de domeniul de activitate economică și de codurile CAEN. Rugăm să precizați la acest punct dacă există investiții rusești (directe sau de portofoliu) în domenii de importanță strategică, inclusiv în domeniul militar, de securitate, mediatic sau al comunicaților.
  • Cum sunt distribuite investițiile directe și cele de portofoliu rusești în țara noastră în funcție de regiunile de dezvoltare și repartizarea pe județe și municipiul București.
  • Cum au evoluat forța de muncă angajată și profitabilitatea acesteia, cifrele de afaceri și productivitatea muncii ale întreprinderilor ISD rusești din România pe fiecare din ultimii zece ani, precum și ale întreprinderilor austriece cu capital minoritar sau majoritar rusesc.
  • Care sunt statele de origine ale investitorilor străini direcți în România, ale căror firme au participațiune minoritară sau majoritară rusească, și care este volumul investițiilor străine directe făcute în țara noastră de către aceste firme pe fiecare din ultimii zece ani.

         Orice alte informații tangente cu acest subiect sunt binevenite.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Între 27 mai și 1 iunie, la Geneva, va avea loc cea de-a 77-a adunare a Organizației Mondiale a Sănătății care, potrivit tuturor informațiilor disponibile până la acest moment, prin adoptarea Tratatului de Pandemie Globală, urmărește să instaureze o nouă formă de control la nivel global. […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, vineri, 17 mai, în județul Mureș, la Sighișoara și la Târgu Mureș. În urma unui flashmob organizat în centrul orașului Sighișoara, participanții au ajuns în Cetatea Medievală din Târgu […]
Cultura românească este plină de povestiri despre eroism, unitate și patriotism, povestiri care au fost redate de cinematografia națională. Prin intermediul filmelor istorice, publicul poate să cunoască mai bine figuri emblematice ale istoriei românești, care nu doar că au modelat națiunea, dar au și inspirat generații […]
Direcția Națională Anticorupție a început urmărirea penală în cazul lui Nicușor Dan, după sesizările făcute de Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, cu privire la refuzul primarului general de a informa opinia publică despre banii pe care i-a cheltuit pentru campania publicitară. „Am fost chemați […]
“Antreprenorii români, care ar trebui să fie motorul economic al țării, nu sunt doar împovărați cu tot felul de taxe, impozite și alte biruri gândite de către guvernul PNL-PSD, ca să aibă bani pentru campania electorală și armatele de orci liberalo-pesediste care au sufocat administrația centrală, […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, joi, 16 mai, în Alba Iulia. În urma unui flashmob organizat în centrul orașului participanții au ajuns în Cetatea Alba Carolina, cea mai mare cetate din România, care stă […]