Adresată de către senator: Claudiu Târziu
Circumscripția electorală: nr. 42 București
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Senatului din data de: 08.02.2023
Domnului Alexandru Rafila, ministrul Sănătății
Obiectul întrebării: Hrana insuficientă și proastă din spitalele românești
Domnule ministru,
În ultimele săptămâni, au fost prezentate în spațiul public numeroase informații și imagini din spitalele publice românești, potrivit cărora calitatea alimentelor acordate pacienților internați ridică numeroase semne de întrebare. Mass-media și diverse organizații non-guvernamentale au atras atenția asupra unui fenomen care a căpătat proporții alarmante – hrana necorespunzătoare sau insuficientă care este oferită bolnavilor în spitalele de stat, care a ajuns să pună în pericol chiar însănătoșirea pacienților. Din ce în ce mai mulți cetățeni s-au plâns sau au criticat hrana pe care sunt nevoiți să o consume fiind internați. Departe de a fi îndestulătoare, mâncarea primită de bolnavii aflați pe paturile de spital este din ce în ce mai proastă.
Imaginile difuzate de televiziuni sunt grăitoare, iar declarațiile pacienților sunt pur și simplu revoltătoare. În condițiile în care starea generală a spitalelor publice din
România este una precară, bolnavii sunt pur și simplu batjocoriți în fiecare zi, primind porții de mâncare insuficiente, de o calitate îndoielnică sau chiar jalnică.
Până în vara anului trecut, cauza principală pe care o invocau autoritățile în ceea ce privește această situație aproape dramatică era cuantumul – în termeni reali, ridicol – al alocației de hrană, adică 11 lei/zi de spitalizare. După cum foarte bine știți, la 1 iulie 2022 a intrat în vigoare Legea nr. 133/ 2022, act normativ care modifică și completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, potrivit căreia sumele alocate pentru mesele pacienților din unitățile sanitare publice sunt stabilite prin ordin al ministrului sănătății, se actualizează anual în funcție de rata inflației și nu pot fi mai mici de 22 lei/zi de spitalizare. Cu alte cuvinte, alocația de hrană pentru pacienți s-a dublat.
De asemenea, potrivit Ordinului nr. 1488/31 mai 2022 pentru stabilirea cuantumului alocației de hrană în unitățile sanitare publice, emis de Ministerul pe care îl conduceți, începând cu data de 1 iunie 2022 a fost aprobat „nivelul alocațiilor de hrană pentru consumurile colective din unitățile sanitare publice”, care prevede sumele aferente alimentației zilnice de care „beneficiază” pacienții spitalizați.
Având în vedere cele expuse, vă solicit să-mi comunicați:
- Cum explicați faptul că, deși cuantumul alocației de hrană s-a dublat, alimentația pacienților continuă să fie la fel de insuficientă și de proastă?
- Ce măsuri veți întreprinde pentru a pune capăt disprețului la adresa bolnavilor internați în spitalele publice românești și a le asigura o calitate decentă a hranei?
Nu există răspunsuri