ÎNTREBARE PARLAMENTARĂ
Adresată de către senator: Claudiu Târziu
Circumscripția electorală: nr. 42 – București
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Senatului din data de: 05.09.2023
Domnului Ion-Marcel Ciolacu, Prim-Ministrul României
Domnului Marian-Cătălin Predoiu, Ministrul Afacerilor Interne
Doamnei Ligia Deca, Ministrul Educației
Obiectul întrebării: Escaladarea fenomenului traficului și consumului de droguri – măsuri
Dezbaterile cauzate de recentul caz al șoferului drogat care a ucis doi tineri în localitatea 2 Mai (jud. Constanța) au evidențiat nevoia urgentă a unei alte abordări, mult mai puțin indulgente, a fenomenului traficului și consumului de droguri.
Este imperios necesar ca fenomenului să i se acorde mult mai multă atenție din partea instituțiilor statului român, inclusiv să fie discutat în CSAT.
Conform datelor oficiale, în România consumul de droguri creșteri constant. S-a spus că România e un stat capturat de traficanții de droguri.
Mass-media arată că traficanții de droguri în România sunt practic peste tot, la colț de stradă etc. Și totuși, deși sunt peste tot, sunt invizibili. Îi vede toată lumea, îi găsesc ușor copii de 13 ani care vor să cumpere droguri. Doar poliția nu știe nimic. Fiindcă închide ochii și e deprofesionalizată.
E inacceptabilă existența atâtor cetăţeni ce ignoră legea sistematic și nestingheriți (numărul dealerilor fiind foarte mare, ținând cont de amploarea fenomenului), unii făcând chiar parte din structuri de crimă organizată. Fenomenul e cauzat de scăderea, în unele inspectorate şi în cazul unor poliţişti, a exigenţei şi deontologiei profesionale.
Specialiștii spun că structurile specializate din Parchet și Poliție lucrează la combaterea fenomenului, dar nu fac față. Numărul de lucrători angrenați în această activitate și resursele alocate sunt insuficiente. La nivel național sunt doar circa 300 polițiști antidrog și 15 procurori specializați exclusiv pe antidrog. Li se adaugă puținii procurori DIICOT de la structurile teritoriale, care lucrează și dosare pe droguri pe lângă alte dosare.
De asemenea, sunt cei din structurile Poliției pentru combaterea criminalității organizate, care îi ajută pe lucrătorii antidrog.
Toate aceste structuri trebuie întărite cu personal și dotare suficientă.
Este de maximă urgență ca la nivel național, în cadrul IGPR, în loc de un simplu Serviciu Antidrog, să se refacă Direcția Antidrog, așa cum a fost până în 2009.
În fiecare Inspectorat de Poliție Județean trebuie să funcționeze un Serviciu Antidrog, nu doar doi-trei polițiști ca în prezent.
În plus, DIICOT ar trebui să aibă în fiecare județ minim doi procurori specializați exclusiv pe droguri, care să asigure continuitatea activităților când unul intră în concediu.
Pe lângă combatere, trebuie întărită și regândită prevenirea fenomenului prin măsuri pro-active complexe.
De asemenea, trebuie dezvoltate centre publice de tratament al dependenței și post-cură.
Stimate Domnule Prim-Ministru Marcel Ciolacu,
Ce plan integrat de măsuri preconizați pentru întărirea structurilor specializate ale statului pentru a eficientiza procesul de combatere a consumului și traficului de droguri (atât cele menționate mai jos, cât și altele)? Ce termene preconizați?
Veți dispune constituirea unei structuri inter-ministeriale pentru elaborarea și implementarea respectivului plan integrat la nivel guvernamental?
Pe cine veți desemna pentru a coordona această structură?
Veți propune discutarea în CSAT a fenomenului consumului și traficului de droguri?
Stimate Domnule Ministru Cătălin Predoiu,
Ce plan de măsuri preconizați pentru întărirea structurilor specializate din Poliție pentru a eficientiza procesul de combatere a consumului și traficului de droguri?
Când și cu cât veți mări numărul de polițiști antidrog angrenați în această activitate și resursele alocate, la nivel național și județean?
Aveți în vedere transformarea Serviciului Antidrog din cadrul IGPR în Direcție Antidrog? Dacă da, când? Dacă nu, care sunt argumentele?
Aveți în vedere crearea unui Serviciu Antidrog în fiecare Inspectorat de Poliție Județean? Dacă nu, de ce?
Stimate Domnule Procuror General Alex Florin Florența,
Ce plan de măsuri preconizați pentru întărirea structurilor specializate din Parchete pentru a eficientiza procesul de combatere a consumului și traficului de droguri?
Cu cât veți crește numărul procurorilor specializați pe antidrog și al procurorilor DIICOT din structurile teritoriale care lucrează dosare pe droguri?
Considerați că legea trebuie modificată astfel încât consumatorii de droguri prinși să fie obligați să-și denunțe dealerii, sub sancțiune legală?
Dacă da, ce amendamente în acest sens aveți în vedere și când, ținând cont că aveți inițiativă legislativă? Dacă nu, de ce nu?
Stimată Doamnă Ministru Ligia Deca,
Aveți un plan de introducere a screening-ului antidrog în școli? Dacă da, care sunt pașii concreți și termenele preconizate? Dacă nu, de ce nu?
Ce alte măsuri veți dispune pentru ca fenomenul consumului de droguri în școli să fie drastic redus până la dispariție?
Nu există răspunsuri